Table Top Tanks

Av i i Recensioner, 2 Mer

Table Top Tanks

Kriget har intagit ditt eget vardagsrum. Stridsvagnar drabbar samman på ditt soffbord och du kan kalla på flygunderstöd som hjälper dig att eliminera fienden.

Table Top Tanks är ett så kallat AR-spel. AR står för augmented reality som översatt till svenska blir förstärkt verklighet. Man placerar ut minst tre av de AR-kort som följde med Vitan på golvet, soffbordet eller var man nu vill ha sin strid. Sedan riktar man Vitan mot korten varvid rummet omvandlas till en stridsscen. Visst låter det kul?

Spelläget Solo Challenges innehåller enbart femton uppdrag som snabbt går att spela igenom. Det var så få banor i detta spelläge att den mest kändes som en lärodel där man lär sig grunderna att styra sin stridsvagn. Man måste låsa upp nivåerna allt eftersom man spelar. Här finns exempelvis nivåer med ”Capture the flag” där flaggor ska föras till basen och ”Last man standing” där det gäller att vara den sista överlevande på spelplanen.

Det finns ytterligare ett sololäge som heter ”Solo Creator”. Här kan man skapa egna arenor vilket är ganska kul. Man kan även spela på fördesignade kartor. Man kan bland annat bestämma utseendet på arenan, antal motståndare och fiendens AI. Det roligaste är att man kan placera ut föremål från verkligheten i spelet.

Man kontrollerar sin stridsvagn med hjälp av de båda analoga styrspakarna där man styr stridsvagnen med den vänstra spaken och siktar med den högra. L- och R-knapparna används till att skjuta med. Det finns maskingevär samt diverse missiler och raketer. Exempelvis finns det missiler som studsar och sådana som skjuter i tre riktningar. Man bestämmer vilken missil som används genom att plocka upp dem på spelplanen (kan kallas power-ups). Dessutom kan man på vissa banor kalla på flygunderstöd. Det gör man genom att peka på skärmen. Det var dock ganska klumpigt att behöva ta bort den ena handen från sitt grepp om Vitan för att peka på skärmen.

Kameran styrs genom att man riktar kameran mot olika mål på spelplanen. Man måste hela tiden ha AR-korten inom synhåll för Vitans kamera vilket ofta ställde till med problem för mig då jag i stridens hetta gärna vred kameran lite för mycket vilket ledde till irriterande avbrott i spelandet. Ett annat problem är att det är lite kinkigt var man placerar sina kort och på vilket avstånd man håller Vitan från korten. Dessutom måste belysningen vara bra. Exempelvis kan en skugga skapa problem att känna igen AR-korten.

Det finns även ett flerspelarläge där upp till fyra personer kan strida mot varandra. Av naturliga skäl kan man inte spela över internet utan man måste spela mot andra som befinner sig i närheten (ad hoc). Detta spelläge fungerade inte speciellt bra då man samsas om samma AR-kort.

Jag är rejält irriterad på Table Top Tanks. Det är inte alls lika kul att spelet utspelar sig i mitt vardagsrum som jag från början trodde. Nej, jag hade mycket hellre sett att man struntat i AR-korten och skapat ett stridsvagnsspel där arenorna varit förutbestämda. Dessutom finns det löjligt få solouppdrag och flerspelarläget suger. Det hjälper inte att man kan designa sina egna banor utan jag kan inte ge Table Top Tanks godkänt i betyg. Spelet är inte värt att köpa trots att det bara kostar en spottstyver.

Det Bra

  • Stridsvagnar kan vara kul
  • Solo Creator

Det Dåliga

  • Irriterande avbrott om kameran förs utom synhåll för korten
  • Få solouppdrag
  • Multiplayerläget fungerar inte bra
3

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi