Tales of the Tiny Planet

Av i i Recensioner, 4 Mer

Stackars planet. Denne har kommit bort ifrån sina kompisplaneter. Bäst att du hjälper till att hitta de andra planeterna.

Fysikbaserade pusselspel finns det gott om. Många av dem består av korta banor väl anpassade till så kallade casualspelare, alltså spelare som inte spelar speciellt mycket och som gärna vill ha snabba omgångar. Sådana spel passar mycket bra i bärbara format. Tales of the Tiny Planet är just ett sådant spel och eftersom det består av korta banor passar spelet utmärkt att ta med sig och spela en kort stund då och då.

Kontrollen kan knappast bli enklare. Den består bara av en knapp. Med den styr man allt på en gång. En platå lyfter sig och en annan, spikförsedd platta vänder. Dessutom öppnas ett hål i golvet. Allt samtidigt. Det gäller att trycka på knappen i precis rätt ögonblick så att den färgade kulan, eller rättare sagt planeten, tar sig förbi hinder efter hinder. Väl igenom en bana är planeten en bana närmre att hitta sin försvunne planet till vän. Denne finns i den sista av varje världs banor och här ska man navigera två planeter samtidigt. Knepigare, men inte omöjligt.

Tidigt upptäckte jag att det var ganska svårt att erövra tre stjärnor på banorna. Då gällde det att vara snabb och misstag var uteslutna. Det blev oftast två stjärnor för mig med enstaka en- respektive två-stjärnorsbanor. En bit in i spelet kunde jag på vissa banor erövra tre stjärnor med god marginal. Där kunde jag hitta genvägar i banorna. Fast dessa banor var få.

Även om det ofta var svårt att få tre stjärnor på en bana så räckte det. Det var nämligen inte speciellt svårt att samla ihop tillräckligt med stjärnor för att klara av de olika världarna. Man var nämligen tvungen att samla ett visst antal stjärnor för att öppna sista banan i varje värld och man var dessutom tvungen att klara varje bana för att komma vidare.

Tales of the Tiny Planet är ett trevligt pusselspel där det ofta tar ett antal försök innan man klarat en bana. Bra bandesign och variationsrika banor som inte är oövervinneliga är några positiva egenskaper. Negativt är att spelet är väl kort och kan, trots att det är svårt att erövra tre stjärnor, kännas i lättaste laget.

Det Bra

  • Bra bandesign
  • Varierande banor
  • Lagom kluriga banor

Det Dåliga

  • Väl kort
  • Lite i lättaste laget
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi