Telldus produkter för det smarta hemmet

Av i i Recensioner, 3 Mer

Telldus produkter för det smarta hemmet

Telldus har haft diverse produkter för det smarta hemmet under några år. Vi testar några av produkterna med och utan Z-Wave.

Det saknas en tydlig definition av begreppet smart hem, men det innebär ett hem med produkter som på ett eller annat sätt underlättar din vardag. Det kan vara allt från rörelsesensorer som tänder lampor till avancerade kylskåp som ger dig inköpslistor. Detta ofta genom uppkopplade prylar. Här kommer även begreppet Internet of Things in, alltså ett nätverk av produkter som är uppkopplade mot internet. Ett smart hem innebär dock inte med automatik ett intelligent hem.

Telldus har haft sådana produkter på marknaden under några år. Många av deras produkter använder en standard med 433 MHz (mer exakt 433,92) sändning och mottagning. De senaste produkterna stödjer istället den mer universella standarden Z-Wave (868,42 MHz). Båda standarderna innebär att man kan använda produkter från olika tillverkare tillsammans med Telldus egna.

Testade produkter

 • Start-up Kit Monitor
  • Tellstick Net v2 Gateway (433 MHz)
  • Rund plugg (230V/16A/3680W)
  • Fjärrkontroll
  • Uttag för utomhusbruk (IP44/230V/16A/3680W)
  • Termo- / Hygrometer
  • Magnetsensor (2 st)
  • PIR-sensor (rörelsedetektor)
 • Telldus Tellstick Znet Lite v2 (433 MHz + Z-Wave)
 • Telldus Plug-in Switch (Z-Wave)
 • Telldus Sensor Switch Magnetic (Z-Wave)

 

Start-up Kit Monitor

Tellstick Net v2

Det testade startpaket bygger på standarden 433 MHz (mer exakt 433,92 MHz). Tellstick Net v2 Gateway kopplas enkelt upp mot internet genom en nätverkskabel till din router. En gateway kan liknas vid själva hjärtat i det smarta hemmet. Den kopplar samman produkterna och gör att man kan komma åt samtliga enheter från internet. Väl uppkopplad kan du ansluta 433 MHz produkter, inte bara från Telldus utan Tellstinck Net v2 är kompatibel med en mängd produkter från olika tillverkare. Bland dessa kan jag nämna Biltema, Nexa, Rusta och Clas Ohlson. Listan kan göras betydligt längre. Här finner du en lista över kompatibla enheter.

Det gick smidigt att ansluta enheter från Telldus till Tellstick Net v2 Gateway. Anslutningen sker via en hemsida – Telldus Live. Det går dock inte att ansluta nya enheter via Telldus app Telldus Live Mobile utan den är enbart till för att styra de enheter som är anslutna till Tellstick Net v2. Gränsnittet på Telldus Live är enkelt. De olika enheterna har grupperats efter typ – enheter och sensorer. En bra finess är att man kan se historik för den senaste veckan. Då kan man exempelvis se hur yttertemperaturen fluktuerat.

Man kan skapa enkla scheman för att exempelvis tända och släcka lampor vid vissa tidpunkter eller vid soluppgång eller solnedgång. I skrivande stund inträffar soluppgången klockan 08:01 medan solen går ner 17:16.

Olika händelser kan också trigga någon form av åtgärd. Låt oss säga att man vill aktivera ett strömuttag till ett extra element om innetemperaturen sjunker, men bara kvällstid. Händelseförloppet är lätt att skapa genom att dra olika symboler för trigger, villkor och händelse till rätt plats. I nämnda exempel drar man temperatursensorn (inne) till trigger och ställer in rätt temperatur. Symbolen för tidsintervall dras till villkor och tiden ställs in. Slutligen dras symbolen enhet till åtgärder och man väljer att strömuttaget ska sättas på.

Förutom hemsidan Telldus Live finns även en app för iOS, Android och Blackberry – Telldus Live Mobile. Med den kan du komma åt funktionerna via internet vart du än befinner dig. Man kan sätta på och stänga av olika enheter, läsa av sensorer och redigera scheman. Jag kan exempelvis se att det just nu är 5,3ᴼ utomhus och 20,6ᴼ inomhus trots att jag inte är hemma.

Telldus Live Mobile känns lite gammelmodigt och det går inte att lägga till vare sig enheter, scheman eller händelser. Jag hade också problem med att sätta på och stänga av ett strömuttag. Det fungerade ibland, men inte alltid. Däremot hade jag inga problem med att styra strömuttaget via datorn eller med fjärrkontrollen.

Att ansluta en enhet från ett annat märke kan dock i värsta fall vara lite bökigt. Det är olika installationsprocesser för olika märken. Om enheten använts tidigare kan man dessutom tvingas att först fabriksåterställa den innan den kan anslutas till Tellstick Net v2. Jag har, efter en del strul, anslutit ett strömuttag från Nexa till Tellstick Net v2. En fjärrkontroll från Nexa var däremot mycket lätt att ansluta direkt till Telldus strömuttag.

Rund plugg samt Uttag för utomhusbruk (ingår i startpaketet)

Inomhuspluggen är ett relativt litet strömuttag som pluggas in i ett vanligt strömuttag. Till pluggen kan man ansluta exempelvis en lampa, kaffekokaren eller ett värmeelement. Strömuttaget för utomhusbruk är större och klassad IP44 vilket betyder att den är regntät, sköljtät samt sprutsäker.

Fjärrkontroll (ingår i startpaketet)

Används till att fjärrstyra bland annat pluggarna ovan. Den gick även att använda till Nexas strömuttag och dimmer. Tyvärr är denna fjärrkontroll inte speciellt bra. Den är definitivt inget för reumatiker då knapparna är plastiga, dåligt upphöjda och kräver att man trycker ganska hårt. Den har även vassa kanter och kan bara styra tre enheter. Nexa har bättre alternativ till Telldus fjärrkontroll. Jag har en som kan styra totalt 16 enheter och knapparna är riktigt behagliga att trycka på.

Termo- / Hygrometer (ingår i startpaketet)

Mäter yttertemperatur via en trådad prob samt innetemperatur. Dessutom mäter den luftfuktighetern inomhus. Den kan fästas på en vägg med exempelvisa en skruv eller på en fönsterruta med sugpropp. Praktisk på så sätt att den är ganska liten, att man kan se temperaturskiftningar under senaste veckan samt att man kan läsa av temperaturen vart man än går.

Förutom tidigare exempel på temperaturtriggad händelse tar jag ytterligare ett. Termometern kan exempelvis användas för att starta en motorvärmare om temperaturen faller för lågt och vid en viss tidpunkt.

Magnetsensor (ingår i startpaketet)

Två magnetsensorer ingår i startpaketet. De används för att känna av om en dörr, låda eller fönster är öppet eller stängt med hjälp av en magnet. Sensorn fungerar bra, men avståndet mellan magnet och sensor ska vara högst fem millimeter. Med magnetsensorn slipper du oroa dig för om du glömde stänga dörren.

PIR-sensor (rörelsedetektor) (ingår i startpaketet)

Rörelsedetektorn är batteridriven och upptäcker rörelse på 8-12 m. Den har en hyfsat bred detekteringsvinkel om 110ᴼ. Detektorn kan exempelvis användas för att tända en lampa när du kommer hem en mörk kväll eller om någon gör intrång. Det ger dock inget fullgott skydd. Sensorn fungerade alldeles utmärkt vid test.

 

Telldus Tellstick Znet Lite v2 (433 MHz + Z-Wave)

Denna gateway ser identisk ut med Tellstick Net v2 förutom en annan färg på antennen. Tellstick Znet Lite v2 har stöd för 433 MHz precis som Tellstick Net v2. Tellstick Znet Lite v2 har dessutom stöd för den mer omfattande standarden Z-Wave. Det jag skrivit ovan gäller även Tellstick Znet Lite v2. Därför koncentrerar jag mig på Z-Wave.

Precis som för 433 MHz är Z-Wave en standard som gör att man kan koppla ihop enheter från olika fabrikat. Z-Wave är dock mer omfattande och mer standardiserat än den för 433 MHz. Jag har använt ett strömuttag och en liten fjärrkontroll som man kan ha med sig i fickan, båda från Devolo.

Det visade sig att det till en början var lite knepigt att använda dessa två produkter från Devolo med Tellstick Znet Lite v2. När jag upptäckte att de redan använts till Devolos gateway fick jag ta bort dem från det nätverket. Det räckte konstigt nog inte utan enheterna fick även fabrikåterställas.

Z-Wave är som sagt en omfattande standard. Som ett led i utvecklingen finns manualer för enheter från olika tillverkare samlade på en hemsida på Z-Wave. Toppen! Det hjälpte verkligen mig.

Tellstick Znet Lite v2 fungerar verkligen bra tillsammans med övriga 433 MHz-produkter från startpaketet ovan och de två Z-Wave enheter jag testat – Telldus Plug-in Switch och Telldus Sensor Switch Magnetic – samt med de två Devolo-enheterna.

 Telldus Plug-in Switch (Z-Wave)

Ett vägguttag för inomhus som är lätt att installera och använda.

Telldus Sensor Switch Magnetic (Z-Wave)

Denna sensor fungerar som ovan nämnda magnetsensor men använder Z-Wave och inte 433 MHz. Den har annan design och magnetdelen är tyvärr något klumpigare.

 

Sammanfattning

Telldus har ett ganska väl utbyggt sortiment av produkter för smarta hemmet. Förutom testade produkter finns bland annat pooltermometer och infälld mottagare med eller utan dimmer som passar i en vanlig väggdosa. Visserligen är deras gateways inte de snyggaste jag sett med sina stora antenner, men grejerna jag testat fungerar, bortsett från fjärrkontrollen, bra. Väljer du Tellstick Znet Lite v2 får du en mer framtidssäkrad produkt än med Tellstick Net v2 Gateway. Att den har stöd för såväl den äldre som den nyare standarden innebär dessutom att sortimentet av användbara produkter ökar.

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi