Tembo the Badass Elephant

Av i i Recensioner, 5 Mer

Tembo the Badass Elephant

Tembo är nog den grymmaste elefanten på jorden. Han är så tuff att alla soldater ställer sig i givakt så fort de ser honom.

Tembo the Badass Elephant är ett sidscrollande plattformsspel från Sega som lika gärna kunde ha varit ett gammalt Mega Drive-spel med uppdaterad grafik. Utvecklarna, Game Freak, visar att de inte bara kan utveckla Pokémonspel och att de inte är helt beroende av Nintendo utan att de kan ge ut indiespel också.

En general inser att krigets vindar inte är gynnsamma utan att fienden håller på att besegra dem. Hans sista utväg finns på Afrikas vidsträckta savanner i form av en synnerligen stridslysten elefant. Tembo flygs till fronten där han får visa vad han går för. Tembos egna soldater är så lyckliga att de blir stående i givakt så fort de ser honom.

Tembo är verkligen en tuffing vilket gör att titeln är synnerligen passande. Han formligen rensar slagfältet från fiender oavsett de är till fots, i helikopter eller i stridsvagn. Till och med mechar åker på stryk när Tembo är i farten. Tembo har några grundläggande rörelser som gör honom riktigt farlig. Han kan krossa saker genom att rusa eller stamphoppa. Dessutom kan han plocka fram en stor slägga och drämma till saker som bland annat är ovanför honom. Dessa rörelser är visserligen inga nyheter inom spelfronten, men mycket användbara. Dessutom får Tembo god nytta av sin snabel för att släcka bränder.

Tembo the Badass Elephant består av såväl action, plattformshoppande som problemlösning. Fast problemen man ställs inför är inte speciellt svåra att lösa. Det kan exempelvis vara att slå sönder pelare som bär upp en plattform så att man får en ramp att använda för att ta sig upp till en plattform.

Då kan det vara lite knepigare att hitta samtliga gisslan som ska fritas. De är ofta utplacerade på ställen som man först inte ser. Genom att vara observant och undersöka alla möjligheter så är det dock ingen omöjlighet att frita dem.

När jag skulle spela den fjärde banan insåg jag plötsligt en sak – man måste döda så många soldater som möjligt. Banan var nämligen låst och jag hade dödat en soldat för lite – en soldat!!! Så det var bara att spela om en tidigare bana. I början är det dock inga problem att döda tillräckligt med soldater, men jag hade inte brytt mig om det från början. Mitt slarv visade sig ödestiget även i slutet av spelet. Där var man nämligen tvungen att ha dödat riktigt många soldater vilket gjorde att jag återigen fick återvända till gamla banor. Så mitt råd är: döda alla soldater du ser. Glöm inte de som levande hoppar ur stridsvagnarna du mosat. Varje enskild soldat kan nämligen visa sig guld värd i slutet.

En riktigt irriterande detalj är att när man förlorat alla fem liv tvingas man börja om banan från början. Det är i för sig inget konstigt med det, men eftersom man får räkna med att dö några gånger per bana så vill man gärna starta med fullt antal liv. Därför såg jag alltid till att dö i början av varje bana om jag bara hade få liv kvar. Detta för att säkerställa de fem liven.

Tembo the Badass Elephant är ett riktigt snyggt spel med underbara animationer och detaljerad grafik. Allt är tvådimensionellt och påminner därför om äldre tiders tvådimensionella, sidscrollande spel. Vissa grejer är riktigt söta såsom när Tembo sprattlar i luften för att nå några meter extra i sina hopp. Ett annat exempel är den fritagna gisslan som rider på elefantens rygg.

Som helhet är Tembo the Badass Elephant ett bra spel. Grafiken är underbar och spelet är hyfsat svårt vilket ger en bra utmaning. Jag gillar dock inte att man tvingas att spela om banor om man inte dödat tillräckligt med soldater. Likaså hade det varit bra om man fått fullt med liv varje gång man startade en ny bana. Slutligen tycker jag att bosstriderna är lite väl lama.

Det Bra

  • Söt och detaljerad grafik
  • Bra sidscrollande plattformsaction
  • Tembo är tuff
  • Hyfsat svårt

Det Dåliga

  • Lama bosstrider
  • Kan tvingas att spela om tidigare banor
  • Tvingas spela om en bana när man förlorat alla liv
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Nu kan du spela igenom de båda The Incredible-filmerna tack vare att de danska plastbitarna återigen fått liv av TT… https://t.co/XqmYU1qRKB
Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG