Test av tre spelmöss och ett gamingtangentbord från Roccat

Av i i Recensioner, 3 Mer

Test av tre spelmöss och ett gamingtangentbord från Roccat

GameElite.se har testat Roccats möss Lua, Kone Pure och Kone XTD samt tangentbordet Isku FX. Samtliga är speciellt framtagna för gamers.

Det följer inte med någon installationsskiva när man köper en produkt från Roccat utan drivrutinerna måste hämtas från Roccats hemsida. Det lär inte ställa till problem för speciellt många gamers eftersom nästan alla har en internetuppkoppling. Fördelen med detta förfarande är, förutom att det blir billigare för Roccat, att du på så sätt alltid är säker på att du installerar den senaste drivrutinen till din mus eller ditt tangentbord.

Roccat Lua

Roccat Lua är en enkel gamingmus med sladd. Den är rak och passar därför såväl höger- som vänsterhänta. Lua är svart och har bland annat en tuff, lysande blå logga på ovansidan. Roccat Lua är mycket lätt. Den är faktiskt för lätt enligt mig då sladden gör så att musen lätt rör sig när man inte håller i den.

Förutom de två musknapparna, hjulet och hjulknappen har Lua försetts med ytterligare en knapp placerad bakom hjulet. Med den kan man ändra musens DPI (dots per inch) vilket gör att muspekaren rör sig olika fort och precisionen varierar därmed. Känsligheten kan ändras i sju steg från 250 till 2000 DPI. För varje tryck på DPI-knappen ändrar sig DPI:n ett steg. Man kan fritt välja vilka steg som ska vara aktiva och man kan exempelvis ha musen inställd på att skifta mellan två DPI:n. Att ändra DPI är mycket praktiskt och gör att man snabbt kan ändra musens precision när man siktar.

Det går även att ändra funktion på DPI-knappen eller hjulet så att det exempelvis används som bakåt- eller framåtknapp när man surfar. Personligen saknar jag emellertid två knappar extra mycket – tumknapparna. Det hade varit mycket bra om det funnit sådana på Lua. Jag använder nämligen dessa flitigt när jag surfar.

Sammanfattningsvis är Roccat Lua en okej mus, men inte mycket mer än så. Den är ganska dyr i förhållande till vad man får och det finns inte speciellt många funktioner. För gamers är det egentligen bara möjligheten att ändra DPI som är riktigt bra. Visst, det är tufft med en lysande logga, men om jag fått välja så hade jag hellre sett ett par extra knappar.
Betyg: 5/10

Passar både höger- och vänsterhänta
Snygg, lysande logga
Kan snabbt byta DPI
   
Så lätt att sladden gör att musen lätt rör sig
Inga tumknappar
Ligger inte speciellt skönt i handen

Roccat Kone Pure

Kone Pure är en mellanstor mus med sladd. Den är formad efter handen och därmed kan den inte användas i vänster hand. Musen ligger mycket bra i handen och passar bra även för de som inte har så stor hand. Precis som Lua har den en snygg, upplyst logga. Det går dock att ändra till en valfri färg på loggan och ljuset kan även pulsera på ett mycket läckert sätt.

Precis som för Lua kan man ändra DPI. Kone Pure har dock en högre känslighet med ett DPI upp till 8200. Det finns två knappar bakom hjulet med vars hjälp man kan stega uppåt eller nedåt i DPI. Inställningsmöjligheterna på DPI-stegen är mycket bra.

Det finns även två tumknappar som kan användas för att exempelvis gå framåt och bakåt när du surfar. Dessa knappar sitter mycket bra placerade och är därför lätta att använda.

Totalt finns det sju knappar samt scrollhjulet vilket sammanlagt ger nio funktioner. Roccat har dock en funktion som heter Easy-Shift+. Med denna funktion nästan fördubblas antalet möjligheter på musen. Genom att trycka in en knapp (bakåtknappen är standard) får nämligen varje knapp ytterligare en funktion. Det ger musen maximalt 17 funktioner. Exempelvis kan man som standard ändra DPI med DPI-knapparna medan man ändrar volym eller profil med samma knappar när Easy-Shift+ trycks in. Totalt kan du ha fem profiler i musen. Det innebär att du kan ha en knappuppsättning när du spelar ett visst spel medan du kan ha en helt annan när du surfar på nätet.

Du kan även skapa olika makron som gör att du med ett enda tryck på en musknapp kan utföra komplicerade operationer. Om du har ett Roccat Isku eller Isku FX tangentbord så kan denna kommunicera med din mus med hjälp av Roccat Talk. Det gör bland annat att du med en tangenttryckning snabbt kan ändra musens DPI. Läs mer om makron i ett speciellt avsnitt nedan och Roccat Talk under rubriken Isku FX.

Precisionen hos Roccat Kone Pure är mycket bra, designen är läcker och musen är bekväm att använda. Dessutom har den bra möjligheter att programmera knapparna, makron, Roccat Talk samt fem möjliga profilerna. Det gör att jag är mycket förtjust i denna mus. Visst, det hade varit bra om det hade funnits bättre möjligheter att justera musen vikt, men det kan jag leva utan.
Betyg: 8/10

Mycket bra precision
Bekväm även för de med små händer
Fem profiler
Snygg
Easy-Shift+
Makron
   
Passar inte i vänster hand
Kan inte justera vikten
Makroredigeraren kunde förbättras (läs under
makron)

Roccat Kone XTD

Kone XTD är Roccats toppmus. Även den är försedd med sladd. Musen är betydligt större än Kone Pure och är faktiskt i största laget för personer med små händer. Storleken gör även att vissa knappar inte är lika bra placerade som på Kone Pure. Det är inte alls bekvämt att använda DPI-minskningsknappen och framåt- och bakåtknapparna sitter lite för högt upp. Knappen som sitter framför hjulet, och som i standarduppsättningen används till att aktivera Windowsknappen, är faktiskt riktigt hopplös att använda då det är svårt att nå den. Därför känns denna knapp helt överflödig.

I motsatts till Lua och Kone Pure så är inte Roccats logga upplyst. Istället finns två lysande linjer. Med hjälp av fyra lysdioder kan linjerna lysa i en mängd färger och även pulsera och skifta färg. Det är riktigt läckert.

Kone XTD har totalt tio knappar samt ett hjul vilket ger tolv funktioner. Hjulet har tiltfunktion och kan alltså vickas i sidled. Precis som Kone Pure har Kone XTD stöd för Easy-Shift+ vilket nästan fördubblar antalet funktioner (max 23 funktioner sammanlagt). Kone XTD har precis som Kone Pure stöd för fem profiler, Roccat Talk samt makron. Om du inte redan gjort det så kan du läsa mer om Easy-Shift+, profiler, Roccat Talk och makron under Kone Pure.

Kone XTD är tyngre än Kone Pure, men är för den skull inte speciellt tung. Dessutom kan du själv justera vikten med de medföljande vikterna. Det finns fyra vikter om fem gram vardera och de levereras i en praktisk förpackning. Med samtliga vikter blir alltså musen 20 gram tyngre.

Roccat Kone XTD imponerar med mängden knappar och funktioner. Det är jättebra att man kan justera vikten och designen är läcker. De lysande ränderna är verkligen coola. Trots det får Kone XTD inte högre betyg än Kone Pure. Det beror helt och hållet på att jag tycker att Kone Pure är bekvämare att använda. Framför allt gäller det att vissa knappar inte är speciellt bra placerade på Kone XTD.
Betyg: 8/10

Mycket bra precision
Fem profiler
Snygg
Easy-Shift+
Makron
Kan justera vikten
   
För stor för de med små händer
Vissa knappar är inte bekväma att använda
Passar inte i vänster hand
Makroredigeraren kunde förbättras (läs under
makron)

Roccat Isku FX

Isku FX är ett avancerat tangentbord speciellt framtaget för gamers. Det första som slog mig när jag började använda tangentbordet var hur högljutt det är. Efter att ha använt det ett tag nu så har jag fortfarande inte vant mig utan ljudet är irriterande högt.

Förutom standardtangenterna finns några uppsättningar specialtangenter som är mycket användbara. Till vänster finns fem tangenter märkta M1-M5. Dessa är makroknappar till vilka du kan koppla olika makron. Med enbart en tangenttryckning kan du snabbt utföra kommandon som i normala fall skulle kräva flera tangenttryckningar. M1-tangenterna kan bland annat förses med makron som du spelar in under spelets gång. Läs mer om makron nedan under ett speciellt avsnitt.

Nedanför mellanslagstangenten finns tre T-knappar som är mycket smart placerade. De kan enkelt nås med tummen. Längst upp finns åtta mediatangenter med vars hjälp du bland annat kan ändra volymen eller snabbt öppna webbläsaren. Många använder nog inte standardknapparna F1-F12 speciellt ofta. Dessa knappar kan programmeras så att du snabbt kan utföra olika kommandon efter dina önskemål och därmed ökar chansen att de kommer till användning.

För att skapa ytterligare möjligheter att lägga in olika kommandon på tangenterna finns en funktion som heter Easy-Shift+. Genom att hålla inne en speciell tangent dubblas kommandona på en mängd knappar. I den ursprungliga programmeringen används Caps Lock för Easy-Shift+ men det kan du ändra. Med Easy-Shift+ får inte bara M- och T- tangenterna dubbla funktioner utan det får även 20 av tangentbordets ordinarie tangenter. Det är zonen från 1-5 ned till Z-B som kan användas till makron och andra kommandon vilket är mycket smidigt.

Du kan även förse dina favoritspel eller program med speciella profiler. Det finns fem profiler tillgängliga vilket gör att du exempelvis kan ha en tangentuppsättning i Modern Warfare 2, ett annat i WoW och ett tredje i Photoshop.

Om du har ett tangentbord och en mus med stöd för Roccat Talk så kan dessa kommunicera med varandra. Tangentbordet Isku FX och mössen Kone XTD och Kone Pure har stöd för Roccat Talk, men inte Lua. Drivrutinen för Roccat Talk hämtas separat.

Även om det inte finns så många funktioner anslutna till Roccat Talk så är funktionen mycket användbart. Speciellt gillar jag att man snabbt kan ändra musens precision. Du kan ha musen inställd på ett visst DPI, men om du trycker in en tangent på Isku FX, exempelvis M1, så ändras musens DPI så länge du håller in M1. Det gör att du snabbt kan ändra DPI när du siktar. Detta kallar Roccat för Easy-Aim.

Designmässigt är Isku FX en riktig höjdare. Tangentbordet är mycket snyggt och dessutom upplyst på ett riktigt läckert sätt i tre zoner. Du kan själv ändra belysningen med nästan hur många färger som helst i sex stegs ljusstyrka.

Ytterligare ljuseffekter kan fås om man installerar Roccat Talk FX. Då kan du få tangentbordet att lysa upp när speciella händelser sker i ett spel. Det kan exempelvis vara att tangentbordet glimrar till i grönt om du blir träffad av en giftpil eller att det skimrar i blått när du simmar. Mer användbart kan Roccat Talk FX vara om det exempelvis lyses upp som en varning när din bas attackeras. Av tidsskäl har jag dock inte testat denna funktion.

Roccat har matat in en otrolig massa funktioner i Isku FX vilket gör att det kan anpassas på en mängd sätt för dig som gillar att spela och för den del även om du använder tangentbordet till andra sysslor. Dessutom är utformningen riktigt snygg. Speciellt läckert är det att tangentbordet är upplyst. Synd bara att det är så högljutt, annars hade betyget blivit en tia.


Betyg: 9/10

Mycket anpassningsbart
Många knappar
Läckert värre
Fem profiler
Makron
   
Högljudda tangenter!!!
Makroredigeraren kunde förbättras (läs under
makron)

Makro (Isku FX, Kone XTD, Kone Pure)

Med den inbyggda makroredigeraren kan man skapa avancerade makron för att med en knapptryckning på musen eller ett tryck på en tangent på tangentbordet snabbt utföra komplicerade manövrer i såväl spel som andra program som i normala fall skulle kräva flera tangenttryckningar. Det kan exempelvis vara att med en enda knapptryckning spara ett spel eller att byta till ett specifikt vapen. Inga musrörelser spelas in utan om du vill använda ett makro till din Roccat-mus så gäller enbart tangenttryckningar på ditt tangentbord oavsett om du har ett Roccat-tangentbord eller inte.

Även om det finns bra redigeringsmöjligheter så finns det en del att önska om makroredigeringen. Ett problem är att man inte kan ändra namn eller flytta makrot till rätt grupp i efterhand. Exempelvis så kanske du med hjälp av Isku FX spelar in ett makro i WoW och sedan vill flytta det till katalogen över WoW-makron. Det går inte.

Förutom att använda snabbinspelningsknappen på Isku FX kan du spela in makron i makroredigeraren. Det gör du genom att trycka rätt tangentsekvens i makroredigeraren när inspelningsfunktionen är aktiverad. Om du inte äger ett tangentbord från Roccat med stöd för makron så är makroredigeraren det enda sättet att skapa makron till mössen. Man kan inte spela in makrot, alltså trycka på rätt tangentsekvens, i det spel eller program där makrot ska utföras vilket är riktigt irriterande. Du kan som sagt spela in makron med hjälp av vilket tangentbord som helst vilket gör att du som har en Kone Pure eller Kone XTD inte behöver köpa ett tangentbord från Roccat.

Oavsett om du köper en mus eller ett tangentbord som har stöd för makron så följer det med ganska många förprogrammerade makron för såväl spel som nyttoprogram. I dagsläget finns det bland annat makron till CounterStrike, Modern Warfare 2, Microsoft Office och Photoshop. Fler lär komma allt eftersom Roccat uppdaterar sina drivrutiner. Makrona är grupperade efter spel eller program och är därför lätta att hitta.

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi