The Cursed Ship: Collector’s Edition

Av i i Recensioner, 2 Mer

The Cursed Ship: Collector’s Edition

Efter en månads sökande hittar du det drivande skeppet Ondine. Skeppet har blivit ett spökskepp och frågan är vad som hänt och om du vågar ta reda på det.

Jag har testat åtskilliga spel ur genren gömda föremål. De flesta har varit från svenska G5 Games. The Cursed Ship: Collector’s Edition är ytterligare ett i raden av sådana spel från G5 Games. Det liknar flertalet av spelen jag testat tidigare gällande spelupplägg. Det är som sagt ett spel som kan stoppas i facket gömda föremål men spelet har också hämtat mycket inspiration från äventyrsspel av typen peka-och-klicka.

I The Cursed Ship: Collector’s Edition har du fått i uppdrag att lokalisera ett skepp som försvunnit och ta reda på vad som hänt. Efter en månads letande hittar du äntligen skeppet som till viss del påminner om Titanic. Det är det största och lyxigaste skepp som någonsin byggts

Väl ombord på skeppet så är det till synes helt folktomt. Du hittar dock en spegel med en reflektion av en underlig kvinna. Är det en av skeppets officerare? När du väl lagat spegeln visar det sig att den fungerar som en portal till en otäck spegelvärld där allt i skeppet är i en enda röra och där konstiga saker sker. En förbannelse tycks vila över Ondine. Kommer du någonsin att kunna återvända till den riktiga världen? Eller är du fast i spegelvärlden?

Storyn är välberättad med ett röstskådespeleri som får väl godkänt. När spelet väl såg ut att ta slut kändes det dock som om många trådar hängde lösa, men som tur var fortsatte spelet ett tag till. Fast, trots det kändes slutet lite väl avhugget och utvecklarna hade inte knutit ihop alla trådar.

Din uppgift är givetvis att lösa mysteriet, om du nu vågar vill säga. Större delen av spelet går ut på att du utforskar Ondine och plockar på dig allt du hittar. Överallt stöter du på olika problem som löses genom att du använder grejerna du hittat. Det funkar alltså som ett peka-och-klicka äventyr. Det kan ibland vara knepigt att hitta alla grejer, men när du väl hittat olika saker så är det för det mesta ganska lätt att lista ut var och hur de ska användas. Precis som så många liknande spel blir det väldigt mycket springande fram och tillbaka på skeppet.

Det finns ytterligare två olika typer av spelelement i The Cursed Ship: Collector’s Edition. Först har vi de olika minispelen som bygger på problemlösning. Problemen känns inte speciellt nya utan jag har sett det mesta i tidigare spel. Minispelen är trots det underhållande och svårighetsgraden varierar kraftigt från mycket enkla som i en del pussel till ganska utmanande. Exempelvis så skulle jag i ett utmanande minispel lista ut vilka huvuden som tillhörde vilken docka. Det var inte det lättaste att lista ut på vilket sätt huvudena hörde ihop med respektive kropp. Om ett minispel blir för svårt kan man, när en mätare väl fyllts, peka på en knapp som gör att man hoppar över minispelet.

I den sista typen av spelmoment i The Cursed Ship: Collector’s Edition gäller det att hitta gömda föremål. Man har gömt grejer i en bild och nedtill står det vilka föremål man ska leta rätt på. Vissa saker är riktigt klurigt gömda, men de flesta kan man hitta ganska lätt. Den svåraste delen är när man ska kombinera två föremål innan man får det man letar efter. Det kan till exempel vara att använda en tändare för att tända en cigarr vilket ger den cigarrstump man letar efter. Ett av föremålen man letat rätt på används sedan för att lösa något av alla problem vilket gör att gömda föremål scenerna känns som en vital del av spelet.

Det finns inte någon som helst risk att man kör fast när man spelar The Cursed Ship: Collector’s Edition. Som sagt finns en knapp för att hoppa över minispel. Dessutom finns en knapp som ger tips om vad som ska göras. Tyvärr tycker jag att tipsknappen laddas alldeles för fort vilket gör att man lätt pekar på den i tid och otid. Om man ändrar svårighetsgrad så laddas dock knapparna upp saktare och man får även straff om man pekar fel. Denna svårighetsgrad är mycket utmanande. Det är lite för stort hopp i svårighetsgrad mellan regular och expert. Därför tycker jag gott att man kunnat ha en tredje svårighetsgrad.

Som helhet tycker jag att The Cursed Ship: Collector’s Edition är ett bra spel med en bra story och snygg grafik. Det var kul att spela även om det finns några mindre brister.

Det Bra

  • Bra story
  • Snyggt
  • Bra problembaserade minispel

Det Dåliga

  • Några lösa trådar i slutet
  • Tipsknappen laddas för fort
  • En svårighetsgrad till hade varit bra
  • Vissa minispel var lite väl lätta
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi