The Denpa Men 3: The Rise of Digitoll

Av i i Recensioner, 2 Mer

The Denpa Men 3: The Rise of Digitoll

Samla på små lustiga varelser och slåss mot gulliga, fast dödligt farliga monster. Det är vad du gör i rollspelet The Denpa Men 3.

Vid en första anblick är The Denpa Men 3: The Rise of Digitoll mycket likt Pokémonserien. Det är kanske inte så konstigt då utvecklarna, Genius Sonority, har utvecklat några Pokémonspel. Fast The Denpa Men 3: The Rise of Digitoll är ingen blek kopia utan ett spel som står på egna fötter och som inte enbart hämtat inspiration från Pokémon utan även bland annat från Animal Crossing.

I The Denpa Men 3: The Rise of Digitoll samlar du inte på monster som i Pokémon. Nej, istället samlar du på Denpa Men. Det är dessa varelser som är hjältarna i spelet. Eftersom de inte syns för blotta ögat så måste du leta efter dem där du är. Med hjälp av kameran hittar du dessa hjältar lite varstans i ditt rum, eller på bussen, eller i klassrummet…

Låt därefter dina Denpa Men bo i små hus på eller i närheten av ön Digitoll. Om du är riktigt glad i dina hjältar kan du dessutom inreda husen med möbler som du antingen hittar eller köper. För att få ihop tillräckligt med pengar kan du strida mot monster, fiska eller odla växter. Det senare ger inte bara välbehövligt med pengar utan skörden kan ibland användas till att förbättra dina Denpa Mens egenskaper.

En stor del av spelet tillbringar du i att utforska öar och grottor. Du leder ett följe av upp till åtta Denpa Men samtidigt. Dessa hämtar du bland de du redan fångat. Som tur är levlas de Denpa Men som inte är med i följet utan som tvingats stanna hemma upp i samma takt som de du strider med.

På öarna och i de olika grottsystemen dyker det upp mängder med fiender som ofta är gulliga eller lustiga. De flesta fiender liknar olika djur. Exempel på detta är Phantom Fox, Land Crab och Flower Moles. Du kan säkert fantisera ihop dessa monsters utseenden.

Allt eftersom man spelar hittar man även en hel del olika saker som man antingen säljer eller använder. Exempelvis finns det en stor mängd kläder som ger Denpa Men olika skydd. Att klä alla Denpa Men i lämpliga kläder kan vara tidsödande. Som tur är kan man automatisera påklädandet inför olika miljöer såsom eld och is. På så sätt kan man snabbt ge en Denpa Man lämpliga kläder, men givetvis kan du även klä din Denpa Man plagg för plagg. Tyvärr måste man upprepa detta förfarande för alla i följet. Det hade varit bra att snabbt kunna ändra samtliga Denpa Men samtidigt.

Striderna är turordningsbaserade. Inför varje drag talar man om vad ens Denpa Men ska göra. Man kan använda något föremål, attackera, försvara sig eller använda antennen som sitter på vissa Denpa Mens huvud. En antenn ger ägaren någon specialegenskap. Det kan exempelvis vara att återuppliva en fallen Denpa Man eller utföra någon kraftfull specialattack. Dessa specialattacker är olika effektiva mot olika fiender. Man kan antingen ge en order till samtliga i följet eller så instruerar man en och en åt gången. Efter ett tags spelande kom jag fram till en strategi som passade de flesta strider. Jag gav kommandon till två eller max tre Denpa Men och sedan lät jag övriga attackera automatiskt. Eftersom det finns upp till åtta Denpa Men samtidigt hade det blivit orimligt långsamt att ge order till var och en om och om igen. Dessutom kan det finnas upp till sex monster samtidigt. Därför kan striderna ibland bli lite väl utdragna i tid. Jag tycker att det räckt med 4-6 Denpa Men eftersom det hade resulterat i ett rappare tempo.

När man sen skickat in sina Denpa Men i striden är det bara att luta sig tillbaka och titta på. Nu är det inte bara dina Denpa Men som attackerar utan även dina fiender. Fienderna kan vara snabba och hinna före dig. Det finns ingen som helst interaktivitet när striden pågår. Man kan alltså inte ge någon order när striden är igång. Det kändes till en början inte så kul utan jag skulle gärna ha ändrat någon order när exempelvis en av mina Denpa Men lika plötsligt som oväntat och helt utan förvarning dött. Men, precis som jag nämnt tidigare hade det säkert blivit för långsamt tempo om man kunnat ge order precis när det är tid att attackera.

Om en Denpa Man dör så kan man återuppliva denne under förutsättning att striden fortsätter. Beroende på var man är så dör dock denna Denpa Man för gott om du inte återupplivat den under striden. Man kan visserligen återuppliva samtliga Denpa Men i Digitoll, men det är dyrt och dessutom måste man eventuellt avbryta ett pågående uppdrag för att ta sig till Digitoll.

Det finns mycket att upptäcka i The Denpa Men 3: The Rise of Digitoll. Även om världen till en början kändes väldigt liten så växte den allt eftersom jag spelade. Nya öar dyker ständig upp. Ganska länge funderade jag dock över en sak – varför finns det ingen möjlighet att strida online? Sedan stötte jag helt plötsligt på en ö med en arena. Där fanns onlinespel mot spelare från hela världen. Fast det finns lite för många begränsningar för att jag ska bli helt nöjd.

The Denpa Men 3: The Rise of Digitoll är visserligen inte det optimala rollspelet men spelet växer hela tiden. För den som inte enbart vill strida finns en hel del godis i spelet. Exempelvis kan Denpa Men 3: The Rise of Digitoll verkligen vara vanebildande för dig som vill hitta allt som spelet erbjuder.

Du kan köpa och ladda ner The Denpa Men 3: The Rise of Digitoll från Nintendo eshop.

Det Bra

  • Sköna turbaserade strider
  • Mycket att upptäcka
  • Gulliga monster

Det Dåliga

  • För mycket med åtta Denpa Men i striderna
  • Kartan - det blir rätt mellan platserna efter ett tag
  • Inte mycket till story
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi