The Legend of Zelda: Twilight Princess

Av i i Recensioner, 2 Mer

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Äntligen är ett nytt Zelda-spel här. Återigen kan vi ge oss på ett rafflande äventyr med Link, vilket är en stor anledning till att köpa en Wii.

The Legend of Zelda: Twilight Princess är för många en stor anledning till att köpa en Wii. När Link har begett sig ut på äventyr i olika Zeldaspel så har det ofta resulterat i mycket god kritik. Men, Wii är ju ingen konventionell spelkonsol utan den har två kontroller som känner av rörelse och position. Hur går det att förena med ett Zeldaspel? Jo, alldeles utmärkt.

Precis som i andra Zeldaspel inleds spelandet med olika ”lektioner” i Links hemby. Detta lär dig den ädla konsten att styra Link. Det kräver givetvis lite lärotid att behärska spelandet då man inte spelar med en konventionell handkontroll. Jag blev dock förvånad över hur fort det gick att komma in i Wii-kontrollernas rörelsemönster. Snart kändes kontrollen följsam och det kändes naturligt att exempelvis slåss med svärd.

Det första du får göra är att rida på Links häst, Epona. Det var en upplevelse som kändes rätt. Sen var övningen med Epona inget vidare kul. Att driva getter in i sitt skjul var ju inte speciellt inspirerande, men lärorikt. Då är det roligare att skjuta med slangbella, vilket är enkelt. Man behöver nämligen inte rikta in slangbellan med hög precision eftersom Z-knappen låser på målet.

Att slåss med svärd visade sig vara naturligt. Det var bara att slå med Wiimoten i den riktning, åt höger eller vänster, som man ville svinga svärdet. En snurrattack gör du genom att svinga din Nunchuck åt ett håll. Det fungerar bra. Efter ett tag får Link en sköld. Med den kan han skydda sig mot slag genom att trycka in Z-knappen.

Handlingen i Twilight Princess är mycket bra. Man rycks verkligen med. Handlingen får dock ganska snart en brysk vändning då ett gäng rövare fångar Link. Mer ska jag inte avslöja, det får ni själva upptäcka. Förutom ett gott händelseförlopp har Nintendo lagt ner mycket krut på karaktärerna som verkligen passar in i storyn, vilket ger ett djup åt Twilight Princess som många andra spel saknar. Sen är miljöerna stundtals fantastiska och man vet inte riktigt vad som väntar runt hörnet.

Twilight Princess består av en portion problemlösning och en portion action. Här har utvecklarna lyckats mycket bra då avvägningen mellan problem och action är lagom avvägd. Som ett extra element i problemlösningen kan Link förvandlas till en varg som har bättre syn och lukt än Link.

Om jag ska sammanfatta The Legend of Zelda: Twilight Princess så kan det beskrivas med spelkänsla av högsta klass. Det kan även betraktas som kul, vanebildande, vackert, spännande, klurigt, mäktigt och stundtals intensivt. Spelet utnyttjar Wiis unika egenskaper till max.

Det Bra

  • Mästerligt spel, det säger allt
10

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi