The Lego Ninjago Movie Video Game

Av i i Recensioner, 5 Mer

The Lego Ninjago Movie Video Game

Nu intar ninjagänget, lett av mäster Wu, Legos spelvärld. Som ninja tvingas du strida mot såväl hajar som mekaniska jättekrabbor.

När jag för första gången spelade The Lego Ninjago Movie Video Game blev jag överraskad. Jag fick nämligen träna mina ninjakunskaper tillsammans med mästare Wu. Det var något jag inte sett i något Legospel tidigare. Det verkade initialt som om TT Games gått ifrån det spelkoncept som man använt under flera år. Ganska snart blev jag emellertid varse om att The Lego Ninjago Movie Video Game fortfarande bygger på samma gamla koncept, om än något modifierat.

Lego Ninjago är en av Legos serier av byggklossar som blivit tv-serie och numera även film. Lego Ninjago Movie Video Game baseras på filmen och här får man chansen att såväl följa som spela med en grupp av hemliga ninjas – Lloyd, Nya, Jay, Kai, Cole, Zane samt mästare Wu – som slåss för att rädda staden Ninjago från lord Garmadons och hans hajarmés ständiga attacker.

Spelet börjar med att man får lära sig grunderna i en ninjas stridsteknik. Den består av olika attacker som byggs upp av combos. En combo är en kombination av upp till tre knapptryckningar på handkontrollen vilket ger en viss attack. Exempelvis görs ett markstamp med en viss kombination medan man rusar mot fienden med en annan eller dunkar fiender som är i luften med en tredje. Alla attacker har tjusiga namn. Det finns inte speciellt många olika attacker vilket både är bra och dåligt. Det gör det enklare att memorera combos, men samtidigt blir det en klar begränsning. Samtliga attacker kan uppgraderas under spelets gång för att exempelvis bli kraftfullare. Även karaktärerna byggs upp – levlas – för att bli bättre och bättre.

Dessa nyheter är välkomna och gör så att The Lego Ninjago Movie Video Game, åtminstone till en början, känns som ett Legospel med nytänkande. Allt eftersom jag spelade märkte jag dock begränsningarna och spelet kändes allt mer som tidigare Legospel fast med fler strider.

Kai, mästare Wu och de andra spelbara karaktärerna har alla olika element och förmågor. Det gör att de är bra på olika saker. Vissa kan drämma en slägga på saker de hittar, andra bända upp dem eller på annat sätt manipulera saker. Dessa förmågor används, tillsammans med diverse Legobyggande, för att lösa diverse problem. Även detta är något som man känner igen från tidigare Legospel.

Spelfokuset har flyttats en aning från problemlösning mot strider. Det blir en hel del strider mot Garmadons armé av lustiga varelser. Många är hajvarelser som dyker upp ur havet. Ett annat exempel är en läcker, men mycket stor, mekanisk krabba. Garmadon dyker själv upp lite då och då vilket resulterar i bossfighter. Tyvärr är dessa strider oftast alltför uppstyrda vilket gör att barnet inte behöver tänka speciellt mycket vilket är synd. Grunden i dessa bosstrider är dock bra men jag är övertygad om att det varit roligare för barnen att tvingas tänka på hur bossarna ska besegras.

Grafiskt och ljudmässigt tycker jag att TT Games lyckats riktigt bra. Grafiken är mycket läcker, men det känns som om TT Games haft lite för stora ambitioner. Spelet hackar nämligen ibland. Sen blir det lätt rörigt när det finns flera fiender och några ninjas samtidigt som det sprutar legomynt över skärmen. Det kan ibland bli svårt att se ens egen hjälte.

Jag använder en SSD-disk istället för den hårddisk som sitter i konsolen som standard. Det ger nästan alltid markant förkortade laddningstider. Därför blev jag förvånad över att det kunde ta 1 ½ minut att ladda en nivå. Det är på tok för lång tid för att göra otåliga barn lyckliga. Dessutom hängde sig spelet vid två tillfällen varvid jag fick starta om spelet.

Trots att det finns en del nytänk i The Lego Ninjago Movie Video Game så är spelet för likt tidigare spel. Nu hade TT Games chansen att skapa ett helt nytt gameplay, men det blev bara en modifikation av föregående spel. Synd, för combos, uppgraderingar och olika elementarkrafter kunde varit grunden för ett helt nytt och fantastiskt spel. Nu är The Lego Ninjago Movie Video Game inte dåligt, långt ifrån, men jag hade hoppats på mer nytänkande. Spelet är inte det bästa Legospelet, men om man söker ett mer actionfyllt Legospel är The Lego Ninjago Movie Video Game ett bra val. Spelet har inte översatts till svenska.

Det Bra

  • Snyggt
  • Combos och uppgraderingar
  • Möjlighet att spela tillsammans

Det Dåliga

  • Engelska
  • Få attacker (combos)
  • Få nyheter
  • Laddningstiderna
  • Hackar ibland
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi