The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar

Av i i Recensioner, 3 Mer

The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar

Bege dig in i Tolkiens fantasy-värld full av bland annat hobbitar och trollkarlar. Äventyret blir spännande i en värld fylld av faror.

Till slut har det kommit, ett online-spel baserat på Tolkiens berättelser. Nu får vi åter igen besöka och uppleva den värld som vi läst om i böcker och sett på film. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar är som namnet antyder ett onlinespel och utspelar sig parallellt med handlingen i Tolkiens triologi.

Spelet är ett rollspel i stil med World of Warcraft där du styr en karaktär som i sällskap av andra slåss mot monster och utvecklar sina färdigheter. Då du skapar din karaktär väljer du bland fyra olika raser; människa, dvärg, hob och alv. Vilken ras du väljer styr de färdighetsvärden du börjar med, såsom styrka och rörlighet, men också var i Midgård du börjar spela. Nästa steg är att välja klass. De klasser som finns är; Burglar, Captain, Champion, Guardian, Hunter, Lore-master och Minstrel. Om du valt att spela som människa så kan du välja bland alla klasserna medan urvalet är begränsat för övriga raser. Var och en av de olika klasserna bidrar med någon speciell del om de samarbetar i grupp, detta kan vara att försvaga motståndare, höja de andras moral, hela sårade eller kanske dra åt sig motståndarnas intresse för att underlätta för de som är svagare. För både valet av ras och yrke finns det korta filmsekvenser som presenterar en viss ras eller ett visst yrke. Dessa kan underlätta om du har svårt att bestämma dig för hurdan karaktär du vill spela.

Spelandet inleds med en dramatisk episod där du kastas direkt in i handlingen i en värld som alla Tolkien-fans är bekanta med. Här kan du själv besöka de ställen som brödraskapet besöker i Tolkiens berättelse såsom Bree, Rivendell och the Shire.

Spelet går ut på att utveckla din karaktär. Detta gör du genom att skaffa XP-poäng (erfarenhetspoäng). Så fort du besegrar ett monster får du poäng och när du samlat tillräckligt med poäng växer du i graderna till nästa nivå (level). Ett annat sätt att skaffa XP-poäng är att göra uppdrag åt NPC:er (Non Playing Character) i spelet och dessa kan vara allt ifrån att leta reda på en person eller besegra ett antal monster. Vissa uppdrag kan vara riktigt svåra och klaras enklast av genom att man gör dem i grupp. För att spela uppdrag i grupp så måste du gå med i ett fellowship. Du kan antingen skapa ett nytt fellowship genom att bjuda in någon medspelare eller, i ”social”-menyn, lista vilka fellowships som finns och göra en förfrågan att få gå med i ett av dem. När du spelar i ett fellowship så delas XP-poängen mellan medlemmarna liksom de ting som monstren lämnar efter sig.

Livet i Midgård rör inte enbart monster och äventyr, du kan (läs bör) även skaffa dig ett yrke. Som smed eller trähantverkare kan du tillverka vapen som du antingen kan använda själv eller sälja till andra. Du kan även välja att inrikta dig på skräddaryrket eller kanske försköna folket som juvelerare. Också inom ditt yrke kan du växa i graderna och allteftersom kan du tillverka bättre och dyrare saker. Som ni hör låter det som vilket onlinespel som helst och det får erkännas att det inte är speciellt nyskapande. En skillnad mot många onlinespel idag är att man i LotRO inte kan välja att spela med en ond ras. Detta har löst genom att man inne i spelet kan springa till en portal som ger möjlighet att spela som ett monster. När man väljer att spela som monster förflyttas man till området Ettenmoors och det är endast i detta område du kan spela som monster. Vanliga karaktärer kan också ta sig till Ettenmoors men det är nog inget man ska göra på alltför låg level.

Grafikmässigt känns spelet väldigt inspirerat av filmerna och det överraskar varken med att vara fult eller häpnadsväckande snyggt. Grafiken är den man kan förvänta sig. Även om jag inte heller vad det gäller ljudet blir speciellt överraskad så tycker jag att detta känns väldigt välarbetat och musiken är anpassad till det område där man för tillfället befinner sig. Trubadurklassen är ett roligt inslag när denna med sitt musicerande peppar sina medspelare i strider. Frågan är om man som trubadur i längden uppskattar sitt eget spelande. Själv har jag lite svårt för deras monotona melodier.

Spelets stora konkurrent är World of Warcraft och mot det är dess enda konkurrenskraft att det utspelar sig i Tolkiens magiska värld. Spelet bjuder inte på mycket nytt men är för den skull inte dåligt. För oss som gillar Tolkien är det definitivt ett spel som fängslar och som står sig bra mot World of Warcraft. Har man väl börjat är det svårt att sluta. We wants it…

Det Bra

  • Tolkien
  • Välgjort
  • Stort

Det Dåliga

  • Minus
  • Inte mycket nytt
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi