The Sly Trilogy

Av i i Recensioner, 4 Mer

The Sly Trilogy

Följ med på äventyr med mästertjuven Sly och hans två kumpaner. Resan går till många platser runt om vår värld och till och med bakåt i tiden.

The Sly Trilogy är en samling om tre plattformsspel som från början gavs ut till Playstation 2. För några år sedan gavs en restaurerad version av spelen ut till Playstation 3. Nu har utvecklarna tagit spelen till den bärbara konsolen Playstation Vita. Sly Raccoon var seriens första spel och det gavs ut 2003 och följdes av två uppföljare 2004-2005. De hette Sly 2: Band of Thieves och Sly 3: Honour Among Thieves.

Oavsett om du köper The Sly Trilogy till din PS3 eller Vita så får du spelen till båda konsolerna vilket gör att du kan spela såväl framför teven som på bussen eller var du nu vill. Detta kallar Sony för cross-buy och ger givetvis extra valuta åt ditt köp.

Sly Tilogy är en mycket intressant samling av spel där de tre spelen liknar varandra ganska mycket. Utvecklingen från ettan till tvåan i serien var dock ganska stor och många av de svagheter som fanns i seriens första spel har rättats till i de två nästföljande spelen. Exempelvis blev kameran mindre bångstyrig och grafiken snyggare. Det gör Sly Raccoon till det svagaste kortet i serien, men spelet är för den skull inte dåligt utan håller hög klass. Samtidigt vill jag utropa Sly 2: Band of Thieves till bästa av de tre spelen.

Sly Cooper är en slug tvättbjörn som är en hejare på att bryta sig in överallt. Det kvittar hur välbevakat stället än är, Sly hittar alltid en väg in. Ofta måste han dock ha hjälp av sina kumpaner sköldpaddan Bentley och flodhästen Murray. I det första spelet spelar Bentley och Murray ingen framträdande roll. I ettan är det Bentley som exempelvis hackar sig in i olika säkerhetssystem och Murray som kör Sly till brottsplatserna. Sedan syns de inte mycket mer än så förutom i ett par minispel. I uppföljarna kan du däremot spela som vilken av de tre kumpanerna du vill.

Bentley är hjärnan och Murray musklerna. Eftersom Bentley sitter i ryggstol och dessutom är en liten sköldpadda kan han inte hoppa runt på hustaken som framför allt Sly gör. Istället får han hitta på fiffiga lösningar eller konfrontera fienden på marken vilket han duktig på. Murray är däremot den som har mest kraft i armarna och han går nästan fram som i en ångvält förutom när han i en rolig sekvens i Sly 2 spelar en geisha i feodala Japan. Då är han lite mer återhållsam, men så fort tillfälle ges så ligger fienden risigt till.

Som spelare får man åka till många olika platser runt om vår jord. Det är till exempel träskmarker på Haiti och en spökstad någonstans i USA. I tvåan får man till och med resa i tiden till bland annat vilda västern och feodala Japan. Det ger en bra variation åt banorna. Dessutom varvas de traditionella plattformsbanorna med olika minispel vilket ytterligare ökar variationen. Tyvärr tycker jag dock att fienden är lite för lika varandra. Visserligen finns det olika typer av fiender på de olika platserna, men deras attackmönster är lite väl lika varandra.

The Sly Trilogy passar alldeles utmärkt till barn, speciellt tvåan och trean eftersom de har översatts till svenska. Vissa delar av spelen är dock kniviga såsom racing i ettan. Därför kan spelet vara lite svårt för de allra yngsta. Våldet i Sly Tilogy är dock ganska oskyldigt då spelet, tack vare en speciell grafik kallad cel shading, mycket påminner om en tecknad serie.

Om du gillar actionbetonade plattformsspel och inte har spelat något spel med Cly Cooper tidigare så tycker jag att du ska ta dig en titt på The Sly Trilogy. Det är ett paket med tre bra spel som passar såväl gammal som ung. Köper du spelpaketet till Vita så får du dessutom PS3-versionen på köpet och vice versa.

Det Bra

  • Cross-buy
  • Mycket spel för pengarna
  • Snygg cel-shading grafik
  • Del två och tre är på svenska

Det Dåliga

  • Ettan är på engelska
  • Kameran är bångstyrig, främst i ettan
  • Fienden lite för lika varandra
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi