The Sly Trilogy

Av i i Recensioner, 3 Mer

The Sly Trilogy

Den sluge tvättbjörnstjuven Sly Coopers tre spel har återuppstått och restaurerats med högupplöst grafik för att passa Playstation 3.

Tvättbjörnen Sly Cooper var i början på 2000-talet huvudrollsinnehavare i tre spel till Playstation 2. Spelen fick bra omdömen av recensenter världen över och det finns många fans som hoppas på en uppföljare till Playstation 3. Enligt ryktena är en uppföljare till trilogin på väg. Jag hoppas verkligen att det stämmer eftersom jag gillar Sly och hans charmiga tjuvgäng. I väntan på en eventuell uppföljare kan alla plattformsdiggare åtnjuta de tre Playstation 2-spelen igen. Trilogin ges ut av Sony Computer Entertainment i en ny spelserie kallad Classics HD där gamla klassiker dammas av, återupplivas och restaureras för att passa den högupplösta grafiken hos Playstation 3.

I första delen av trilogin har Cooper-släktens ovärderliga tjuvmanual Thievius Racoonus kommit i onda händer. I boken finns många av den berömda tjuvättens hemligheter bevarade. Nu är det upp till Sly och hans två kumpaner, Bentley och Murray att tjuva tillbaka bokens alla sidor.

Ettan är ett helt linjärt plattformsspel där man spelar som Sly nästan hela tiden. Detta spel skiljer sig från de kommande två delarna på flera sätt. Det känns på många sätt betydligt mer omodernt än uppföljarna. Att de två sista delarna känns modernare beror mycket på att dessa har ett mer öppet spelupplägg. Man kan till viss del själv välja i vilken ordning man ska spela de olika uppdragen. Ganska ofta finns minst två uppgifter att välja mellan samtidigt.

I de två sista delarna är spelvariationen bättre mycket beroende på att man kan spela som samtliga tre medlemmar av gänget. I del tre kan man dessutom spela som än fler karaktärer.

Sly är den smidige och sluge tjuven som med lätthet tar sig fram lika bra uppe bland hustaken som på marken. Han balanserar på tunna avsatser och klättrar på kablar som om han hade solid jord under fötterna.

Sköldpaddan Bentley är gängets hjärna. Han har stenkoll på allt och gör upp planer som får Sickans i Jönssonligan att blekna. Ute på fältet är Bentley däremot lite klumpigare. Han är inte lika bra på att slåss som sina kumpaner. Medan Sly och Murray kan bekämpa fiender i närstrid så gör man bäst i att använda en annan taktik med Bentley. Först skjuter man en sövande pil från distans och sedan går man fram till den sovande fienden och släpper en bomb.

Murray har däremot inga problem med närstrider. Han är en stark flodhäst och musklerna i gänget. Han kan dessutom, precis som Sly, smyga upp bakom en fiende och eliminera denna med en överraskningsmanöver.

Förutom plattformshoppande och actionelement innehåller samtliga tre spel en hel del minispel av hög kvalitet. Dessutom finns en annan mycket viktig komponent i spelandet. Det är smygarmoment som det finns rikligt med i samtliga tre spel. Man smyger förbi fiender samt undviker sökarljus och kameror. Sly kan dessutom smyga upp bakom fienden och tömma deras fickor på pengar och andra föremål.

Jag kan verkligen rekommendera er att köpa The Sly Trilogy. Till ett ganska lågt pris får man tre högklassiga spel som håller måttet än idag trots att de utvecklats till Playstation 2. Spelen har genomgått en restaurering som gör att grafiken håller bra kvalitet. Tack vare en tecknad stil som kallas Cel Shading har utvecklarna skapat en grafik som gör att det känns som om man är mitt inne i en tecknad film. The Sly Trilogy passar alldeles utmärkt till såväl barn som ungdomar och vuxna. Del två och tre av spelen är dessutom helt på svenska vilket gör att spelen passar ännu bättre till barn.

Det Bra

  • Mycket bra spelkänsla
  • Mycket spel för pengarna
  • Cel shading-grafiken
  • Del två och tre är på svenska

Det Dåliga

  • Del ett är helt linjärt
  • Kameran ställer till problem ibland
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi