The Spiderwick Chronicles

Av i i Recensioner, 2 Mer

The Spiderwick Chronicles

The Spiderwick Chronicles är ett äventyrsspel som stilmässigt liknar Harry Potter väldigt mycket. Spelet är baserat på en film som i sin tur är baserat på ungdomsbokserien Spiderwick som är skriven av Tony DiTerlizzi och Holly Black.

Handlingen i spelet kretsar kring syskonen Jared, Simon och Mallory Grace som precis har flyttat ut på landet med sin mamma efter att föräldrarna har separerat. Huset som de flyttar till har länge stått övergivet och ägdes senast av Arthur Spiderwick som försvann under mystiska omständigheter. När Jared går på upptäcksfärd hittar han Arthurs fälthandbok som öppnar dörren till en dold värld fylld av älvor och andra övernaturliga varelser. Älvorna visar sig vara till stor hjälp för syskonen men dessvärre är inte alla varelser lika snälla. Speciellt inte den elake Mulgarath som också vill ha tag på fälthandboken, vilket medför att syskonen Grace blir indragna i ett magiskt äventyr a la Harry Potter.

De spelbara karaktärerna i spelet är Jared, Simon och Mallory som tack vare sina speciella egenskaper kompletterar varandra när det gäller att utföra olika uppdrag. Syskonen har dessutom ett varsitt unikt vapen som de kan använda till att bekämpa elaka varelser med. Ytterligare en spelbar karaktär är den lille husvätten Thimbletack som tack vare att han är så liten kan ta sig fram i trånga utrymmen.

Den huvudsakliga uppgiften i the Spiderwick Chronicles är att utföra en mängd olika uppdrag. Instruktionerna till vartdera uppdrag är i regel väldigt enkla och rättframma. Det kan till exempel röra sig om att ”hitta en lins och ett par glasögon, gå sedan till arbetsbänken”. Ibland kan man få instruktioner som är lite mer kluriga, i form av gåtor och liknande, men om man kör fast kan man alltid vända sig till fälthandboken som ger tips om varje uppdrag. Även om instruktionerna är tydliga så ligger själva svårighetsgraden i spelet i att kunna lokalisera vart man ska ta vägen. Om uppdraget till exempel går ut på att hitta tre olika älvor kan man i värsta fall få irra runt ganska länge innan man äntligen lyckas få tag på dem eftersom det inte finns några klara anvisningar om vart man kan hitta dessa älvor. Detta irrande kan i västa fall leda till ganska mycket frustration samt gör att spelet blir tjatigt. Medan man irrar runt blir man dessutom attackerad av en massa elaka varelser så man får vara beredd på att utkämpa en hel del fighter. Dock är fienderna i regel väldigt enkla att besegra då det räcker att trycka ett upprepat antal gånger på x-knappen. Att irra omkring och försöka hitta till rätt plats samt att slåss mot fiender är således det som upptar den största delen av tiden i the Spiderwick Chronicles, vilket tyvärr drar ner helhetsintrycket på ett spel som annars hade kunnat vara riktigt bra och underhållande.

Även om huvudmomenten i spelet blir lite tjatigt i längden lyckas spelet ändå hålla kvar mitt intresse genom dess charmiga berättelse, vackra miljöer och fantasifulla karaktärer. Kontrollen i spelet fungerar bra och det är lätt att navigera sina karaktärer även om kameran ibland gjorde mig lite smått yr i huvudet. Den mysiga handlingen i spelet och det faktum att svårighetsgraden inte är så hög gör att spelet lämpar sig bra för en lite yngre publik. Om man dessutom gillar Harry Potter kan the Spiderwick Chronicles definitivt vara ett spel att satsa på.

Det Bra

  • Charmigt och spännande äventyr
  • Snyggt upplägg

Det Dåliga

  • Tjatigt i längden
  • Ger ingen större utmaning
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi