The Swindle

Av i i Recensioner, 8 Mer

The Swindle

Välkommen till London. Året är 1849, men allt är inte som förr. Nej, vi har hamnat i en steampunk-version av denna metropol där inbrottstjuvarna fått panik.

Alla tjuvar lever på sista versen. Snart är nämligen deras tid som tjuvar räknade. Inte för att de kommer att dö utan för att Scotland Yard har uppfunnit en övervakningsutrustning som gör det omöjligt att begå inbrott – Devil’s Yard kallas den. Som tur är dröjer det 100 dagar innan Scotland Yard kan förverkliga sin stora vision. Om du innan dess hinner lägga beslag på denna supermanick så kan dina dagar som tjuv fortsätta som inget hänt. Sagt och gjort, du anlitar stadens bästa inbrottstjuvar att leta rätt på övervakningsutrustningen innan det är för sent. Du har 100 dagar på dig.

Som spelare styr du över ett helt gäng inbrottstjuvar, en i taget. Du begår inbrott i hus efter hus. Dör du eller blir du tillfångatagen av polisen är det kört för just den tjuven och en ny skickas in. Dessutom går en dag, en viktig dag. Tänk på att du bara har 100 dagar på dig. Hinner du inte i tid så är din karriär som inbrottstjuv över.

Banorna är slumpmässiga och varje bana består av ett hus. Ditt mål är att hacka dig in i datorliknande maskiner och slå ut Scotland Yards planer bit för bit. Utvecklarna har emellertid inte lyckats fullt ut med att skapa de slumpmässiga banorna. Exempelvis stötte jag på rum som inte hade någon ingång och eftersom jag inte kunde ta mig in i rummet så kunde jag inte genomföra uppdraget utan var tvungen att återvända till moderskeppet. Där gick en dag till spillo. Varje gång det hände blev jag otroligt irriterad. Likaså fanns banor där jag fastnade helt utan möjlighet att ta mig ut. Även här med en dag till spillo som resultat. Andra banor var så välbevakade att jag inte kunde hitta något sätt att komma fram till datorn.

För att kunna hacka datorerna måste man ha en viss skicklighetsgrad. Har man inte lyckats köpa en uppgradering kan det hända att man måste spela om någon bana för att stjäla mer pengar. Som inbrottstjuv gäller det dessutom att vara försiktig. Husen kryllar av fällor och om larmet går är det nästan säkert att man åker fast eftersom polisen blixtsnabbt är på plats och på nolltid finkammar huset.

Spelet blir snabbt ganska svårt för att därefter bli riktigt, riktigt svårt. Man måste tänka en hel del hur man ska ta sig igenom husen och dessutom vara riktigt snabb. Att ha bra tajming är en nödvändig ingrediens om man inte vill åka fast och slösa dagar. Förutom snabbhet gäller det faktiskt att ha tålamod för om man ger sig in förhastat så kan man ge sig den på att åka fast.

The Swindle är riktigt snygg med en skön steampunktolkning. Här finns mängder av fina detaljer i de tvådimensionella husen. Ljudet när larmet går efter ett misslyckat inbrottsförsök är otroligt energiskt och irriterande, fast mest på ett positivt sätt.

The Swindle är i grund och botten ett bra spel, men slumpgeneratorn fungerar inte bra. Att inte kunna stjäla alla pengar på grund av att vissa utrymmen är oåtkomliga är irriterande. Att tvingas avsluta en dag på grund av att man inte kommer åt datorn är än värre. De dåligt genererade rummen tar helt enkelt udden av The Swindle.

Det Bra

  • Skön steampunk-känsla
  • Bra spelidé
  • Kräver mycket av spelaren

Det Dåliga

  • Stundtals mycket dåligt genererade hus
  • Kräver nästan för mycket av spelaren
5

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG
Contours mus Unimouse Wireless är till för dig som vill ha en ergonomisk och flexibel mus som kan justeras på alla… https://t.co/iQEPXOVfGI