Toki Tori 2

Av i i Recensioner, 2 Mer

Toki Tori 2

Kan ett spel med en gullig kyckling som bara kan stampa och vissla vara utmanande och underhållande? Jo, den saken är klar när man spelat Toki Tori 2.

Du är en urgullig kyckling med ett stort leende. Det är kanske inte den huvudrollsinnehavare som man först kommer att tänka på när det gäller spel. Låt inte den lite barnsliga looken lura dig att tro att Toki Tori 2 är ett enkelt barnspel. Visst, barn kan ha kul, men Toki Tori 2 är ett ganska svårt pusselspel som kräver en hel del hjärngymnastik.

Kontrollen är ursimpel. Kycklingen kan bara stampa och vissla, det är allt. Finessen med Toki Tori 2 är hur omgivningens olika djur, reagerar på dina visslingar och stampningar. Du kan locka till dig fåglar och andra djur genom att vissla. Exempelvis flyttar sig en krabba som bor inuti ett stenblock på sig så att hela stenen flyttar sig. Genom att stampa kan du också flytta krabban, fast bort ifrån dig. Du måste hela tiden observera vad som finns i din omgivning och prova dig fram hur djuren reagerar. Ibland måste du stampa eller vissla vid rätt tillfälle och på rätt plats för att det ska hända något. Det gör att det blir mycket trial-and-error.

Låt mig ta ett enkelt exempel. Du stampar i marken så att ett rosa bollformat djur ramlar ner från taket. Sedan visslar du och lockar bollen till en groda. När grodan ätit bollen sväller den upp. Vissla igen så vänder grodan sig åt rätt håll. Stampa slutligen i marken och grodan rapar ut en bubbla som tar tag i dig så att du flyger upp på en plattform.

Som du säkert förstått så måste man tänka i flera steg för att ta sig fram. Man kan använda djur som lockbeten eller för att påverka andra djur på andra sätt, flytta stenblock som skymmer ljus, flyga med hjälp av fåglar och mycket mera. Man får aldrig något som helst tips från spelet om vad man ska göra utan man måste lista ut allt själv. Det är lätt hänt att man missar en liten detalj som gör att man lätt kan köra fast. Lösningen kan vara så enkel som att en groda är vänd åt fel håll. Det gör att spelet stundtals är riktigt svårt. Lösningarna i sig är logiska, men det är trots det lätt att köra fast. Ibland vet man inte om man missat något eller om man måste starta om från senaste kontrollpunkten därför att man gjort något fel. En gång hoppade exempelvis en groda iväg utan att jag märkte det. Utan grodan gick det inte att lösa problemet jag stod inför. När jag startat om så kom grodan tillbaka, men det tog tid att räkna ut det. Andra gånger har jag startat om helt i onödan i hopp om att jag då skulle kunna komma vidare. Man måste ha tålamod vilket också gör att när man väl löst en svår passage blir tillfredsställelsen stor. Jag önskar ända att det funnits någon sorts tipssystem i spelet och jag måste dessutom utfärda en varning för att spelet stundtals är väldigt frustrationsframkallande.

Jag hittade dessutom något som jag tror är en bugg. Jag skulle vissla på en groda för att få den att vända sig om. Det funkade inte utan jag startade om minst fem gånger innan grodan behagade lyda mig. Jag vet fortfarande inte om det var en bugg eller om jag gjorde ett litet misstag de fyra första gångerna.

Om du saknar tålamod så är nog inte Toki Tori 2 ett spel att rekommendera. Men, för er som vill sätta tänderna i ett klurigt och lite annorlunda pusselspel så är emellertid Toki Tori 2 väl värt att sätta tänderna i. Spelet är också ovanligt variationsrikt. Det var väldigt sällan som det kändes att man löste ett problem på ren rutin utan man tvingades hela tiden att tänka.

Toki Tori 2 finns att köpa i Nintendo eShop som nedladdning.

Det Bra

  • Finurligt
  • Variationsrikt
  • Gulligt och snyggt
  • Utmanande

Det Dåliga

  • Varning för frustration
  • En tipsfunktion efterlyses då det är lätt att fastna
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi