TP-Link Deco M5

Av i i Recensioner, 4 Mer

TP-Link Deco M5

Med Deco M5 från TP-Link får du på ett enkelt sätt trådlöst nätverk i hela ditt hem.

Vitsen med Deco M5 och liknande produkter är uppenbar – att man på ett enkelt sätt ska kunna erhålla ett trådlöst nätverk i hela sitt hem även om det är stort. Man ska inte behöva anlita IT-proffs för att få wi-fi in i minsta vrå.

Installation

Deco M5 består av tre enheter. Ingen av dessa är dedikerad som ingående router vid köp utan man kan koppla in valfri enhet till modemet eller bredbandsuttaget. Installationsprocessen är extremt enkel. Börja med att installera Deco-appen i din mobil. Den guidar dig genom hela installationsprocessen.

Anslut den första enheten till ett strömuttag och till modemet alternativt bredbandsuttaget i väggen. Aktivera Bluetooth på mobilen för överföring av data mellan mobil och Deco. Därefter hittar Deco-appen den första enheten automatiskt. Tala om vart i huset den placeras och skapa ditt nätverk. Nästan klart! Sedan ansluter du resterande enheter, en efter en, till ett strömuttag och aktiverar dem via Deco-appen.

Design

Deco-enheterna är diskret, avskalat snygga. De är runda, 12 cm i diameter, och knappt 4 cm höga. I den förpackning jag testade fanns tre Deco-enheter. Alla såg likadana ut. Förutom strömingång (USB typ C) har de försetts med två gigabit LAN-portar. Det innebär att man i den första enheten får en ledig LAN-port medan man får två i övriga.

TP-Link ART

ART står för Adaptive Routing Technology. Det innebär att Deco-enheterna automatiskt anpassar anslutningen efter hur du placerat dina enheter i hemmet så länge de har samma nätverksnamn. Använder du exempelvis en mobil kan du sömlöst röra dig genom ditt nätverk och Deco-enheterna ansluter automatiskt till din mobil på bästa sätt. Detta fungerar bra.

Kontroll över ditt nätverk

Bandbredden i systemet kan anpassas efter din familjs behov. Spelas det mycket vill ni kanske prioritera det framför nedladdning av filer för att undvika laggning i spelet. Denna anpassning kallas QoS och är lätt att konfigurera.

Deco M5 innehåller även ett antivirusskydd. Det finns kanske barn i familjen och genom att införa en föräldrakontroll kan man hindra barnet från att exempelvis gå in på bettingsidor. Se bara till att anpassa konfigurationen så att de stämmer överrens med era behov.

Nätverkskapacitet

Deco M5 är inget supermonster till nätverk. Hastigheten ligger på beskedliga 1 300 Mbit/s (400 Mbit/s på 2,4 GHz + 867 Mbit/s på 5 GHz). Det räcker till en mindre familj, men om många vill använda hög bandbredd kan problem uppstå. Det är dock ungefär lika mycket som en av konkurrenterna har – Google wi-fi som har 1 200 Mbit/s.

Räckvidden är givetvis mycket beroende på förhållandena såsom om det finns väggar och tak, men jag fick bra bandbredd på ungefär 10 m. I ett rum med en vägg mellan och med ett avstånd på 9 m fick jag 205 Mbit/s.

Sammanfattning

Deco M5 är mycket lätt att installera och använda även för den med minimala IT-kunskaper. Deco M5 gör sitt jobb på ett bra sätt och passar alla som inte har väldigt stora krav på hög maximal nätverksprestanda.

 

Specifikationer

 • Fyrkärnig processor
 • Trådlös hastighet: 400 Mbps på 2,4 GHz + 867 Mbps på 5 GHz
 • 4 interna antenner per Deco-enhet
 • 2 Gigabit-portar per Deco-enhet
 • 1 USB C-port
 • Kompatibel med IPv6 (Internet Protocol version 6)
 • Produktstorlek (120 mm x 38 mm)
 • Bluetooth 4.2

Det Bra

 • Diskreta men snygga
 • Mycket enkel installation
 • Enkelt handhavande
 • Bra räckvidd

Det Dåliga

 • Begränsad maximal prestanda
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi