TP-Links smarta Wi-Fi-produkter

Av i i Recensioner, 3 Mer

TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100

I TP-Links sortiment av smarta produkter finns bland annat fjärrströmbrytaren HS100.

Att installera TP-Link Smart Wi-Fi Plug HS100 är i grunden en ganska enkel och snabb process om man följer den korta manualen. Först installeras appen Kasa mobilen eller surfplattan (iOS och Android). Nästa steg är att se till att mobilen eller surfplattan är ansluten till routerns 2,4 GHz-band (TP-Links produkter använder inte 5 GHz). Är man inte tekniskt lagd kan det kännas tillkrånglat. När jag väl valt rätt anslutning till routern gick hela installationen mycket smidigt på under minuten. Efter installationen är klar man kan åter byta tillbaka till 5 GHz på mobilen/surfplattan.

När man väl anslutit fjärrströmbrytaren till sitt Kasa-konto kan man styra den med mobilen eller surfplattan vart man är i världen via ett överskådligt gränssnitt som är enkelt och lätt att förstå. Förutom på/av finns ytterligare tre funktioner. Det första är att man kan skapa ett schema för när brytaren ska aktiveras eller slås av.

Den andra funktionen är ganska smart. Den kallas Away och den aktiverar man mellan två givna klockslag. Under den tiden aktiveras och stängs brytaren av slumpmässigt för att lura eventuella inbrottstjuvar.

Förutom schema och Away finns även en timer. Den kan användas exempelvis för att stänga av en kaffebryggare efter en viss tid.

Slutligen finns scener som inbegriper valfria enheter från TP-Links smarta sortiment. Det är en sorts scheman eller grupperingar som sker vid vissa tillfällen såsom solupp- och nedgång. Exempelvis kan en av TP-Links smarta lampor tändas med fullt varmvitt ljus och en smart strömbrytare aktiveras vid solnedgången. Ett annat exempel är att du drar ner på ljusstyrkan på alla dina smarta ljuskällor och stänger av din smarta fjärrströmbrytare samtidigt när du vill titta på en bra film på tv.

Om du är statistiskt lagd finns statistik över hur fjärrströmbrytaren använts under den dagen, veckan och månaden.

Så till det jag inte kunnat testa – röststyrningen. Precis som ljuskällorna jag nyss testade kan HS100 användas tillsammans med Alexa från Amazon (exempelvis Echo) eller Google Assistant. Jag har ingen sådan enhet, men under en demonstration på en presskonferens visade TP-Link upp röststyrningen med Alexa och den tycktes fungera klanderfritt.

Ett extra plus för att det finns en på/av-knapp på fjärrströmbrytaren vilket gör att den går att använda även när mobilen är avstängd.

TP-Links smarta fjärrströmbrytare HS100 är lätt att installera och använda. Den kräver ingen speciell styrenhet vilket gör den initiala installationen enklare. Avsaknaden av Z-wave är en begränsning vilket gör att systemet inte kan användas med andra fabrikat utan man är uppstyrd till TP-Link.

Det Bra

  • Enkel installation
  • Enkel app
  • Ingen gateway krävs
  • Röststyrning
  • On/off-knapp på fjärrströmbrytaren

Det Dåliga

  • Ingen Z-wave
  • Måste använda 2,4 GHz i mobilen under installationen
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi