TP-Links smarta Wi-Fi-produkter

Av i i Recensioner, 4 Mer

TP-Links smarta Wi-Fi ljuskällor LB130 (färg) och LB120 (vit)

TP-Links smarta ljuskällor kopplas direkt till din router och kan styras med Alexa, Google Assistant eller mobil vart du än befinner dig.

Jag har testat två av TP-Links smarta ljuskällor – TP-Link Smart Wi-Fi LED Bulb. Det är dels den vita LB120 och dels den färgade LB130. Båda är dimbara och har flexibel färgtemperatur. LB130 har dessutom justerbar färg.

Installationsprocessen gick mycket smidigt. Först laddade jag ner TP-Link Kasa, en app för att styra såväl TP-Links smarta ljuskällor som andra smarta enheter. Därefter skruvade jag i ljuskällan i sockeln – i mitt fall den större E27, men det finns andra socklar – tände lampan, och följde instruktionerna i appen.

Allt gick extremt smidigt på max en minut. Jag slapp koppla in någon gateway till routern vilket underlättar men betyder samtidigt en begränsning. TP-Links smarta ljuskällor använder 2,4 GHz-bandet på routern. Därför bytte min mobil automatiskt från 5 GHz till 2,4 GHz. Jag fick sedan byta tillbaka manuellt. Därför behöver ni vara uppmärksamma på det om ni använder det mer stabila och bättre 5 GHz-bandet. Ljuskällorna kan inte styras med Z-wave vilket är en standard som många smarta system använder. Därför kan givetvis lamporna inte styras av Z-wave-system.

När man väl anslutit ljuskällan till sitt Kasa-konto kan man styra lamporna med mobilen eller surfplattan vart man är i världen. Bra om man skulle vara orolig för om man glömt släcka. Appens gränssnitt är enkelt och lätt att förstå. Man kan dessutom göra scheman och scener för hur lamporna ska släckas och tändas samt byta färg. Genom olika scheman kan man bland annat låta olika enheter reagera på händelser såsom soluppgång och nedgång genom att exempelvis tändas eller släckas.

Skapa scener beroende på olika händelser

Båda ljuskällorna är dimbara från ett svagt mysljus upp till vad som motsvarar en 60 W gammaldags glödlampa. LB130 kan lysa i miljontals färger medan LB120 enbart kan växla mellan olika färgtemperaturer från varmt 2 700 K till kallvitt 6 500 K. LB130 kan förutom färg även växla mellan varm- och kallvitt från 2 500 K till 9 000 K.

Justera ljuset med Kasa-appen för LB120 och LB130.

En finess som vissa säkert kommer att gilla är att man lätt kan se hur länge lamporna varit tända och dess energiförbrukning. Det finns till och med en jämförelse med gamla 60 W lampor om man gillar sådant.

Så till det jag inte kunnat testa – röststyrningen. Ljuskällorna kan användas med Alexa från Amazon (exempelvis Echo) eller Google Assistant. Jag har ingen sådan enhet, men under en demonstration på en presskonferens visade TP-Link upp röststyrningen med Alexa och den tycktes fungera klanderfritt.

Jag gillar TP-Links smarta ljuskällor (LB120 och LB130). Mycket tack vare att man inte behöver någon speciell styrenhet och den mycket enkla installationen och styrningen via Kasa-appen. Avsaknaden av Z-wave är också en begränsning. En liten, men irriterande, detalj är att justering av ljuset inte alltid sker mjukt utan det hackar ofta en hel del.

Det Bra

  • Enkel installation
  • Ingen gateway krävs
  • Styrning via app överallt
  • Röststyrning med Alexa och Google Assistant

Det Dåliga

  • Ingen Z-wave
  • Glöm inte slå om från 2,4 GHz till 5 GHz efter installation om så behövs
  • Ljuset hackar vid justering av ljuset
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi