Transformers: Dark of the Moon – Stealth Force Edition

Av i i Recensioner, 2 Mer

Transformers: Dark of the Moon – Stealth Force Edition

Att det är tre år sedan de elaka decepticons senast hotade jorden innebär inte att de utrotats. Istället blossar kriget mellan autobots och decepticons upp på nytt.

Transformers är för mig karaktärer som kan byta form, transformeras, från någon typ av fordon till en robot. Stealth-spel är spel där man smyger sig fram för att undvika fiender, larm och annat istället för att skjutande forcera sig genom spelet. Vad kan då ett spel med transformers där ordet stealth finns med i titeln vara? Mina tankar snurrade runt eftersom jag inte fick det att gå ihop. Kunde det vara ett spel där man till stor del använder robotar för att smyga sig fram?

Nej! Ack så fel jag hade. I Transformers: Dark of the Moon – Stealth Force Edition kommer smygandet definitivt inte i första rummet och inte förvandlas ens fordon till robotar heller. Åtminstone inte till det jag associerar med robotar. Istället skiftar man mellan två typer av fordon – ett snabbt fordon utan vapen och ett något långsammare med vapen. När man byter skepnad till stealth-form ser det ut som om fordonet spricker upp så att vapnen blir synliga. Totalt finns åtta spelbara transformers.

Spelkontrollen är bland de sämre jag upplevt på senare tid. Man styr racingvarianten av de olika transformers med styrspaken. Det gäller såväl farthållning som styrning och det funkar inget vidare. Ännu sämre är styrningen i stealth-varianten. Med styrspaken håller man dels farten och dels kan man förflytta sig i sidled medan man använder L- och R-knapparna för att svänga. Usch så hemskt!

Spelets har 18 nivåer men variationen är dålig. Uppdragen kan delas in i två huvudfållor. Dels uppdrag där man ska skjuta på mål, överleva och/eller försvara olika mål. Till denna bantyp kan man även lägga bosstriderna. Den andra typen av banor går ut på racing mellan kontrollpunkter. Ingen av bantyperna är speciellt inspirerande utan de är mest plågsamma.

Banorna där man ska skjuta på olika mål kan generellt delas in i två faser. I den ena fasen använder man stealth-formen av sin transformer och skjuter allt vad man orkar på de olika målen. När sedan hälsomätaren närmar sig botten byter man lämpligtvis skepnad på transformern och kör snabbt runt på banan och plockar upp energon som fyller på hälsomätaren. Bosstriderna går till på ett liknande sätt. Roligare än så blir det aldrig.

I Transformers: Dark of the Moon Stealth – Force Edition är handlingen sekundär till själva spelandet. Storyn är tunn och relativt intetsägande. Den berättas emellertid med ganska snygga videosnuttar mellan de olika nivåerna. Faktum är att det visuella berättandet var den enda lilla positiva gnutta hopp jag kunde hitta i spelet, fast dessa filmsnuttar är inte i 3D.

Själva spelandet sker dock med ett kraftigt djup i 3D-effekterna. Effekterna är enligt mig i djupaste laget då det är mycket lätt att se dubbelt. Så här stora problem med dubbelseende har jag inte upplevt i något annat av de spel jag testat till Nintendo 3DS.

Du som är ett fan av Transformers kommer definitivt att bli grymt besviken över hur transformers byter utseende. Ni andra kommer också att bli grymt besvikna över detta. Transformers: Dark of the Moon – Stealth Force Edition är en enda stor besvikelse. Dålig variation och gräslig kontroll är bara två saker som gör spelet till en tråkig spelupplevelse.

Det Bra

  • Hyfsat snygga filmsnuttar mellan nivåerna

Det Dåliga

  • Kusligt dålig kontroll
  • Ganska fult
  • Var finns robotarna?
  • Dålig variation
  • Kort speltid
2

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi