uDraw Gametablet

Av i i Recensioner, 2 Mer

uDraw Gametablete

THQ vill locka fram den inneboende konstnären hos dig som är Wii-spelare. Detta oavsett spelarens ålder.

Spelutvecklaren THQ har utvecklat en trådlös ritplatta, uDraw Gametablet, till Wii. Plattans ritbara yta är 15×10 cm och det motsvarar hela ytan på teven. Det tillsammans med Wii:s relativt låga skärmupplösning gör att man inte kan skapa alltför stora och högupplösta alster. Man kan dock zooma in upp till 4 gånger, en funktion som visar sig nödvändig att använda, men som kan göra det lite krångligt för de allra yngsta konstnärerna.

Wii:s handkontroll placerar man i ett fack på plattans vänstra del. På detta vis får man tillgång till Wii-kontrollens knappar, inklusive styrkorset. Väl fixerad i facket blir uDraw-plattan och Wii-moten som en enhet. På plattan har man fäst en stor penna med en knapp och tryckkänslig spets. Pennan sitter fast med en kabel vilket kan vara en fördel då man inte kan slarva bort den på detta sätt.

Tillsammans med ritplattan medföljer ett ritprogram som heter uDraw Studio. Det visar sig ganska fort vara ett hyfsat avancerat ritprogram där man antingen kan utgå från en färdig teckning eller rita helt för hand.

Ritprogrammet är helt på engelska men det är hyfsat enkelt att förstå även för de lite yngre spelarna. Det finns en lektionsdel (tutorial) i programmet som även den är på engelska. Tyvärr är denna lektionsdel lite klumpigt utfört med text och tal. Det finns inga praktiska övningar bland lektionerna vilket gör det tungrott.

En funktion som är mycket rolig är inspelningsfunktionen som spelar in det man ritar. När man sedan spelar upp filmen ser man hur ens teckning får liv och byggs upp streck för streck. Tänk om den här inspelningsfunktionen hade haft en direktuppkoppling till YouTube. Då hade man kunnat enkelt dela med sig av sina konstverk på internet. Nu är detta dock inte möjligt direkt från programmet utan man får nöja sig med möjligheten att spara sina alster på ett SD-kort.

Förutom uDraw Studio kan man köpa två spel som använder ritplattan. Det är ”Pictionary” och ”Dood’s Big Adventure”. Det senare är inget höjdarspel medan ”Pictionary” är ett ganska kul partyspel. Läs gärna de särskilda recensioner av dessa två spel.

Som helhet tycker jag uDraw är en hyggligt kul ritplatta. Det medföljande ritprogrammet uDraw Studio är ganska kul, likaså spelet ”Pictionary”. ”Dood’s Big Adventure” är däremot ett riktigt stolpskott. uDraw Studio känns kanske lite väl avancerat för de allra yngsta medan vuxna spelare kanske kommer att tycka att programmet är aningen begränsat. Plattan är visserligen plastig, men den känns robust och jag tror att den tål ganska tuffa tag från barnen.

Det Bra

  • uDraw Studio är ganska kul
  • Spela in ritprocessen
  • Plattan tycks tåla hårda tag från barn

Det Dåliga

  • Skärmens upplösning
  • Kanske lite avancerat ritprogram för de yngsta
  • Engelska
  • Undermålig lektionsdel
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi