Ultimate Ghosts´n Goblins

Av i i Recensioner, 2 Mer

Ultimate Ghosts´n Goblins

Nu är kultspelet Ghosts´n Goblins tillbaka. Ultimate Ghosts´n Goblins är ett spel att älska och att hata. Varför? Svaret finns i vår recension.

Har du matat in det ena myntet efter det andra i någon av Capcoms arkadmaskiner med Ghosts´n Goblins? Då minns du säkert den näst intill omänskliga svårighetsgraden. PSP-versionen är givetvis också svår, men Capcom har gjort spelet mänskligare genom att lägga till sparpunkter, continues och tre svårighetsgrader.

På den högsta svårighetsgraden är det näst intill en omöjlighet för mig att ens klara den första banan. Jag flyger som en vante så fort fienden träffar mig och innan jag vet ordet av dör jag och måste börja om från banans början. Den lättaste nivån är betydligt mänskligare, bland annat beroende på att Arthur är tåligare och att man får starta om där man dör.

Du är den tappre riddaren Arthur som ska rädda en vacker prinsessa som kidnappats av en ondskefull demon. Iklädd rustning ger du dig iväg. Du hinner inte många meter förrän du attackeras av diverse ondskefulla ting. Om du inte ser dig för tappar du rustningen för att slutligen stå där i bara mässingen. Capcom sparar definitivt inte på krutet. Här bjuds på intensiv plattformsaction. Det blir faktiskt stundtals lite väl intensivt för min smak då mängder av fiender attackerar från alla håll samtidigt.

Ultimate Ghosts´n Goblins ser ut som och låter som en kraftigt uppgraderad arkadmaskin från 80-talet. Här är det ingen fancy tredimensionell grafik som gäller utan Ultimate Ghosts´n Goblins är ett sidscrollande plattformsspel. Låt nu inte ordet tvådimensionell bli synonymt med fult eller tråkigt. Nej, grafiken är snygg och det formligen exploderar av demoner, spöken och annat ondskefullt, alla lika fantasifulla. Så tråkigt blir det aldrig.

Dessutom plockar Arthur upp diverse vapen så på vapenfronten blir det inte heller träaktigt. Att Arthur sedan ibland förvandlas till en miniatyr-Arthur eller till en gräshoppa gör ju inte spelandet direkt mer enformigt. Vidare så strömmar ljuv musik och knäppa ljudeffekter ut ur högtalarna. Allt detta tillsammans med en utmärkt bandesign gör att det är svårt att slita sig från Ultimate Ghosts´n Goblins.

80-talets arkadmaskiner gick ut på att hålla spelaren i ett hjärngrepp. Mynten skulle matas in i en snabb takt. Bara en gång till, så skulle spelaren tänka. Det i kombination med att man dog ofta gjorde att maskinerna slukade spelarnas pengar. Så är det med Ultimate Ghosts´n Goblins också. Du slipper visserligen mata in mynt, men räkna med att dö ofta och att du behöver nöta banorna om och om igen. Ett underbart spel att älska, men samtidigt ett grymt svårt spel att hata. Hatkärleken är ljuv.

Det Bra

  • Mycket intensivt
  • Snygg och fantasifull plattformsaction
  • Tre svårighetsgrader

Det Dåliga

  • Jag är inte helt nöjd med spelkontrollen
  • Stundtals lite väl intensivt
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi