Uncharted: Drake’s Fortune

Av i i Recensioner, 3 Mer

Uncharted: Drake’s Fortune

Nathan Drake har precis bärgat en kista som tros innehålla kvarlevorna av sjörövaren Sir Francis Drake, en avlägsen släkting som levde för 400 år sedan. Kistan visar sig vara tom förutom på Sir Francis Drake dagbok, som innehåller spår till den mytomspunna skatten El Dorado.

Plötsligt plockar Nathan Drake fram ett par 9 millimeters pistoler. Pirater anfaller hans nedgångna båt. Nu är Nathan ingen kommandosoldat och han uppför sig definitivt inte som någon sådan. Istället kan hans attityd och uppträdande mycket liknas vid Indiana Jones och Lara Croft. Nathan Drake är en hederlig äventyrare precis som dom. Han är hård och har ett tydligt mål som han inte vill avvika en tum ifrån.

Uncharted: Drake’s Fortune bjuder på ett rejält äventyr fyllt med action. Det visar sig snart att fler än Nathan Drake är på jakt efter skatten. ”Var kommer alla ifrån?” Det är en fråga som Nathan ställer sig när fiender med automatvapen dyker upp. Striderna är ganska likartade varandra. Man kastar sig bakom ett skydd (med cirkelknappen), siktar och skjuter. Fienden är hyfsat intelligenta och även dom använder sig av skydd. Dom retirerar vid behov, byter skydd och det går inte alltid att förutsäga exakt vad dom kommer att göra härnäst, vilket är bra. Ibland kommer man i närstrid. Då kan man fightas med knytnävarna eller skjuta hej vilt.

Spelkänslan är det verkligen inget fel på. Jag satt som fastnaglad framför spelet. Man befinner sig i en underbar värld fylld av äventyr. Det känns som om man är mitt inne i en äventyrsfilm av bästa Indiana Jones-snitt. Spelet är hyfsat variationsrikt. Det är egentligen bara ett spelmoment som man misslyckats med, nämligen vattenskoteråkningen. Man åker vattenskoter. Utmed stränderna finns en del busar som man antingen kan försöka susa förbi eller skjuta ner. För att skjuta måste man dock släppa gasen vilket känns tråkigt.

Storyn i spelet är bland det bästa jag skådat på länge. Från att ha börjat med en enkel skattjakt ökar mystiken efterhand och spelet får en helt oväntad vändning. Röstskådespeleriet är även det bra och i sin helhet ger spelet en känsla av djup.

För att förlänga speltiden kan man leta småskatter som ligger lite varstans och glimrar. Det finns även en del bonusgodis såsom artwork och produktionsvideor. Dessa låses upp när vissa mål, såsom 100 headshots, uppnåtts.

Grafiken är till största delen grymt snygg. Man möts av riktigt vackra och stämningsfulla omgivningar och animationerna är nästan omänskligt bra. De är absolut bland det bästa jag sett i ett konsolspel. Här har Naughty Dogs verkligen utnyttjat PS3:ans resurser. Med tanke på hur bra utvecklarna lyckats med det mesta är det sorgligt att dom misslyckats med ansiktena. De är som stela, uttryckslösa plastbitar med livlösa ögon.

När jag nu är i gång att klaga så tycker jag att Naughty Dogs stundtals har sneglat lite för mycket på Tomb Raider-spelen. En hel del av spelandet liknar det i dessa spel såsom att klättra på avsatser och svinga i lianer.

Uncharted: Drake’s Fortune är en skön fläkt bland actionäventyren. Pusselmomenten är emellertid inte speciellt svåra. Spelet är som en interaktiv matinéfilm fylld med aptitretande spelmoment i en härlig miljö.

Det Bra

  • Fantastiskt matinéäventyr
  • Animationerna är i yppersta världsklass
  • Miljön
  • Storyn

Det Dåliga

  • Ansiktena
  • Utvecklarna har stundtals sneglat lite väl mycket mot Lara Croft
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi