Urban Attack

Av i i Recensioner, 2 Mer

Urban Attack

Vivendi Games Mobile har med Urban Attack lyckats skapa ett lite udda mobilspel som fångade mitt intresse. Nu är det kanske inte själva spelandet i sig som är udda utan grafiken. Bakgrunderna är helt uppbyggda av svartvit vektorgrafik med linjer som markerar konturerna och som på så sätt ger ett skönt tredimensionellt intryck.

De olika figurerna är sedan fåfärgade och enkelt modellerade med inte speciellt avancerade animationer. De passar alldeles utmärkt in i den så enkla miljön.

Själva spelandet är egentligen inte speciellt märkvärdigt utan man har sett det mesta i andra spel. För den skull ska man inte förringa Urban Attack, utan spelupplägget är mycket väl uppbyggt och vanebildande.

På huvudparten av banorna ska man skjuta fiender och man ser spelplanen i förstapersons vy. Skärmen har delats upp i nio kvadrater som motsvaras av mobilens sifferknappar (1-9). Som exempel ska man trycka på 3 för att döda en fiende uppe till höger. Förutom att döda fiender är det bra om man undviker att ha ihjäl civila. Ibland måste man nämligen hålla de civila vid liv och ett enda felriktat skott kan vara förödande.

På andra banor kan man röra siktet fritt över skärmen och ska till exempel rädda personer genom att skjuta ihjäl fienden med ett prickskyttegevär. Gemensamt för de olika bantyperna är att man inte rör sig, utan man måste rensa en skärm innan man sedan automatiskt förflyttas framåt till nästa.

På vissa ställen finns små bra minispel, bland annat kodlås där man ska räkna ut vilken logisk följd några boxar med prickar har och sedan ange vilket mönster nästkommande box i serien ska ha. I ett annat minispel styr man ett tåg genom tunnlar och det gäller att svänga in i rätt tunnlar för att undvika att krocka med andra tåg.

Urban Attack är ett mycket bra spel, men även sådana har små fläckar. För det första, siktet är ibland lite bångstyrigt och det är inte alltid som man träffar fast siktet är mitt i prick. En annan irriterande detalj är spara-punkterna. Spelet sparar automatiskt dina framsteg. Vid ett tillfälle räckte ett skott som dödade en fiende för att spelet skulle sparas på nytt. Vid andra tillfällen gick det minuter mellan spara-tillfällena. Det är visserligen en petitess, men ack så irriterande.

Jag har fastnat för Urban Attack. Det är ett spel med sparsam, men stilren grafik som tillsammans med ett vanebildande gameplay fick mig att hela tiden vilja spela en bana till, och ännu en…

Det Bra

  • Udda, skön och stilren grafik
  • Vanebildande gameplay
  • Minispelen

Det Dåliga

  • Siktet känns lite oprecist
  • Oregelbundet avstånd mellan spara-punkter
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi