Virtua Fighter 5

Av i i Recensioner, 2 Mer

Virtua Fighter 5

Aggression, rivalitet, och förnedring är ofta ord vi förknippar med något dåligt. I mitt vardagsrum är de mantran. I min soffa sitter inte mina vänner, där sitter endast mina bittra fiender. De vill komma åt mig, de vill krossa min vinstratio. En slöja av blodlust har dragits över våra ögon, vi spelar Virtua Fighter 5.

My body is an unstoppable… WEAPON!!!
Virtua Fighter, en av de få spelserier som många förknippar med revolution inom grafik och spelkänsla, återvänder nu för att visa upp vad PS3 klarar av. En del nya modes och två nya fighters är de spelmässiga uppdateringarna. Vid sidan om det är det fortfarande slag, spark, block som regerar. En av de nya karaktärerna, El Blaze, är en lucador. Den som sett filmen Nacho Libre eller spenderat tillräckligt mycket tid i Mexico vet precis vad jag pratar om. Ansiktsmask, fancy pants och paljetter är den här killens melodi. Själv fattade jag snabbt tycke för både El Blazes fightingstil och ostiga seger-kommentarer.

84.76%, suck it!
Virtua Fighter har ett vanligt arkadläge och ett simulerat Arcade Mode där du slåss mot fiktiva kids i en fiktiv arkad. Dessa kid-bots har namn som MatrixMan och iKilly0u för att öka känslan att du spelar mot en riktig person men i slutändan känns det helt som vanligt. Spelets hjärta ligger i sanning i tvåspelar läget där var och en kan skapa sin egen karaktär och slåss med. Jag rekommenderar starkt att om du köper Virtua Fighter 5, ska du även köpa en andra handkontroll till ditt PS3. Utan tvåspelarläget skulle spelet endast vara en spillra av vad det är nu.
När du och din vän väl skapat varsin karaktär (ToothpickJack och MiladTheMan t.ex.) är det dags att slåss. Till skillnad från vanliga fighters kommer du här samla en sorts xp där din fighter kan ranka upp efter ett visst antal vinster. Spelet kommer tala om för er att ”nu har spelare1 chans att ranka upp om han vinner den här matchen”. Detta ger känslan att mer än bara en runda står på spel. Att ha högre rank än dina vänner innebär automatiskt att du är en bättre människa än dem.
Om inte rankingsystemet var nog finns det även föremål att vinna genom vanliga VS matcher. Detta tillsammans med vinstratio mätningen gör spelet till en underbar tvåspelarupplevelse.

Ensam är stark
Som veteran inom fighting-genren finns det många saker att gilla med VF5 men också en del val som kan ifrågasättas. Det främsta av dessa är utelämnandet av ett onlineläge. När nu Sony tar steget in i nästa generation där nyckelord som ”High Definition” och ”Online Play” är vad som säljer konsoler är det inte bara förvånande utan även lite av en besvikelse att ett spel som är så välanpassat för onlinespel inte har den funktionaliteten. Många säger därmed att Sony är i underläge till Microsofts Xbox360, som kräver onlinefunktionalitet från samtliga titlar. Det argumentet faller dock kort när man ser att det enda VF5 erbjuder Xbox användare är topplistor och ranking online. Kanske får vi vänta till Tekken 6 innan vi kan slåss med kusiner i Australien eller vänner i London.

Blod svett och individuellt renderade tårar
Virtua Fighter 5 är ett av de snyggaste (om inte det snyggaste) släppspelen till PS3. Även om spelet självklart är anpassat till att visas på en HD-TV så är det riktigt snyggt på en vanlig TV. Man ser att PS3 inte bara är ett steg upp från PS2 utan ett helt kliv. När man ser varje svettdroppe på sin kämpes kropp och galet detaljerade bakgrunder tappar man andan lika hårt som efter ett av Leis slag i solar plexus. Att slåss på en flytande träflotte längs en flod, eller vid foten av kinesiska muren ger verkligen spelet mer spelvärde.

Det Bra

  • Grafiken
  • Tem Battles

Det Dåliga

  • Inget onlineläge
8

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi