Virtua Tennis 4: World Tour Edition

Av i i Recensioner, 2 Mer

Virtua Tennis 4: World Tour Edition

Virtua Tennis 4 till Playstation 3 och Xbox 360 fick ett mycket varierat mottagande av spelpressen. Nu har spelet konverterats till PS Vita och nya funktioner lagts till.

I grunden är det ingen stor skillnad mellan Virtua Tennis 4: World Tour Edition till PS Vita och Virtua Tennis 4 till de stationära konsolerna. Här finns ett turneringsläge där du turnerar över världen på jakt efter viktiga rankingpoäng som ska föra dig upp till världstoppen. I spelet finns även ett flertal andra spellägen såsom uppvisningsmatcher, VT Apps, arkad, minispel, nätverksspel och träningar.

Det som lät mest intressant på pappret var VT Apps vilket är ett spelläge med några minispelsliknande spel. I detta spelläge har Sega lekt med Vitans spännande finesser. Tyvärr visade sig VT Apps till stor del bara vara en gimmickgrej som inte var speciellt roligt. Ett av minispelen i VT Apps är dock riktigt kul och innovativt. I Touch VS kan du nämligen utmana en kompis och ni spelar på en och samma PS Vita. Ni lägger PS Vitan på bordet mellan er och styr sedan era spelare med hjälp av touchskärmen. Det var lite struligt till en början men när man väl lärt sig att spela så var detta riktigt kul.

Övriga minispel i VT Apps tycker jag däremot är mest skit. Hur kul är det exempelvis att fotografera en spelare (även om det är Nadal) i vardagsrummet eller på bussen? Att använda gyrot i konsolen för att styra kameran var inte heller det kul. Likaså var det mest irriterande att använda touchskärmen som styrning (Touch VS är dock undantaget).

Jag gillar spelets huvudläge, World Tour, betydligt bättre. Du turnerar över världen och ditt mål är att nå en topplacering på världsrankingen. Du rör dig från ort till ort på ett brädspel. Du får slumpmässiga biljetter med vars hjälp du kan gå ett visst antal steg på brädet. Använd biljetterna klokt så att du når huvudturneringen i tid och med ett tillräckligt stort antal stjärnor. På brädet finns inte bara rutor där du spelar matcher eller turneringar utan även sådana där du exempelvis får vila, spela minispel eller träffa fans. Att vila är viktigt för om du är i dålig kondition riskerar du att skada dig. Man vinner inte stjärnor enbart genom att vinna matcher utan också genom att ge bort pengar till välgörenhet, likaså att träffa fans. Minispelen är av varierande kvalitet men de ger inte bara pengar i kassan utan de är även ett bra sätt att öva upp olika egenskaper på.

Du kan skapa din egen spelare på ett ganska omfattande sätt. Antingen utgår du från ett foto på dig själv eller också använder du någon av de förskapade spelarna. Tennisen är mycket arkadbetonad och inte lika realistisk som i Top Spin 4 till stationära konsoler. Det är både på gott och ont, men jag tror det mest är till fördel på en bärbar konsol.

Det är mycket enkelt att komma in i spelandet. Ett slag sker i princip i två steg. Först gäller det att springa (man styr med vänster styrspak) till rätt ställe och komma i rätt position. Det gör att slaget blir mycket bättre. Nästa steg är själva slaget och placeringen av detta. Man riktar in slaget med vänster styrspak och det finns fyra typer av slag – top spin, superslag, slice och lobb. Dessa väljs med symbolknapparna.

Det finns flera licensierade spelare i Virtua Tennis 4: World Tour Edition, men det hade inte skadat med några fler. Man har däremot valt att inte licensiera ATP-touren utan Sega har skapat en egen tour med ett rankingsystem som heter SPT. Det är lite småtråkigt eftersom turneringarna inte har samma namn som i verkligheten. Australian Open heter exempelvis Australian Challenge.

Helhetsintrycket av Virtua Tennis 4: World Tour Edition är att det är ett ganska bra spel med tydlig arkadkänsla. Spelet är lätt att komma in i och kul att spela. Spelläget VT Apps är emellertid överlag ett bottennapp. Man spelar nämligen tennis betydligt bättre med traditionella kontroller än med PS Vitans nymodigheter. Fast att använda touchskärmen för att spela mot en kompis på en PS Vita visade sig vara kul.

Det Bra

  • Relativ enkel arkadtennis
  • Lätt att spela
  • Bra flerspelarmöjligheter
  • Att spela mot en kompis på en konsol är innovativt

Det Dåliga

  • Spelet kan kännas lite väl arkadbetonat
  • VT Apps är mest en gimmickgrej
  • För få licenser
  • ATP-touren har inte licensierats
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi