Wacom Intuos

Av i i Recensioner, 3 Mer

Wacom Intuos

Att rita på datorn med en mus är inte det enklaste. Då är en ritplatta mycket bättre. Mats har testat mediumversionen av Wacom Intuos.

Wacom Intuos är en ritplatta som finns i två storlekar. Mediumversionen, som jag testat, är mindre än ett A4-papper. Den är närmare bestämt 20 cm hög och 26,4 cm bred. Den är inte speciellt tjock (0,88 cm) och ganska lätt (410 g) vilket gör den lätt att ta med sig. Den lilla versionen mäter 16 x 20 x 0,88 cm och väger 250 g (med Bluetooth).

Intuos Medium ansluts antingen via USB-kabel eller via Bluetooth (15 timmars batteritid). Intuos Small finns i två versioner – med eller utan Bluetooth. Det skiljer runt 200 kr mellan modellerna och jag rekommenderar Bluetooth starkt eftersom du då slipper sladden vilket ger en större frihet. Det kan vara värdefullt om du vill sitta i soffan eller är på resande fot.

Plattan har ett prickmönster som visar ritytan. Den har även fem knappar samt en micro-USB-port. Med mittenknappen aktiveras plattan medan övriga fyra knappar kan programmeras på ett ganska omfattande sätt. Det kan exempelvis vara att öppna ett program, utföra tangentbordskommandon, antingen enskild tangent eller en sekvens, eller utföra ett kommando inne i ett program. Pennan har två knappar samt ett fack för tre extra spetsar. Knapparna kan programmeras på samma sätt som de på plattan. Ursprungsfunktionerna är högerklick samt scrollfunktion.

Att använda

Det var enkelt att installera Incous och anslutningen via Bluotooth gick även den smidigt. Väl installerad fungerade Intuos direkt och jag kunde utan problem växla fram och tillbaka mellan min mus och ritplattan. Det medföljer ett styrprogram som bland annat används till programmeringen.

Det kändes initialt lite konstigt att använda Intuos. Den fungerar inte riktigt som en mus. Trots det försökte jag inledningsvis använda pennan som om den vore en mus. Intous kan på sätt och vis ses som en avancerad mus som fungerar lite annorlunda. Ytan på Intuos motsvarar skärmens yta. Genom att hålla pennan någon millimeter från plattan fungerar pennan som en vanlig muspekare. Sätter man pennan mot ytan blir det motsvarande ett vänsterklick på musen och man kan välja menyalternativ, rita, med mera. Just att hålla rätt avstånd mellan penna och platta var till en början knepigt, men jag vande mig ganska snabbt. Jag kom även på mig ett flertal gånger att jag gärna ville titta på pennan istället för skärmen. Nybörjarmisstag.

När jag väl vant mig vid pennan tog mina begränsade artistiska kunskaper vid. Jag använde i huvudsak Corel Paint Shop Pro eftersom kan använt det programmet ett tag. Men jag provade även de tre enkla, men ändå kompetenta programmen, som följer med. Med dem kan du rita, måla samt redigera fotografier. Det är: Corel Painter Essentials 6 (illustration och målning), Corel AfterShot Pro 3 (fotoredigering) samt Clip Studio Paint Pro (comic och manga, två års licens). Du får samtliga dessa program om du köper mediumversionen av Intuos medan du får nöja dig med ett respektive två valfria om du nöjer dig med Intuos Small.

Allt eftersom jag använde Intuos kändes den mer och mer naturlig. Det gick ganska fort att komma igång. Inlärningskurvan är inte alltför brant eller lång. Det märktes att Intuos är till för nybörjare som mig då jag kunde använda ritplattan så fort. Pennan blev alltmer som en vanlig penna som gled lätt över plattans plastyta. Plattan låg stadigt på bordet och det var häftigt att krypa upp i soffan och använda teven som extra stor skärm. Snart märkte jag att jag ändrade penselns storlek ganska frekvent. Då programmerade jag två av expressknapparna att öka respektive minska penselns bredd. Smidigt!

Pennan är riktigt följsam med en bra precision. Jag blev också imponerad över pennans tryckkänslighet. Den har 4096 nivåers känslighet. Speciellt märktes det när jag använde penseln med vattenfärger. Penselrörelserna blev alltifrån tunna streck till breda, blaffiga penseldrag. Jag fann en fördel med Intuos tryckkänsliga platta jämfört med att rita direkt på en skärm. Handen var nämligen aldrig i vägen utan vilade tryggt på plattan.

Omdöme

Wacom Intuos kändes som ett mycket naturligt sätt att rita på. Efter en inte allt för lång inlärningskurva blev Intuos ett bra och roligt redskap för mitt primitiva ritande. Givetvis fungerar Intuos även för fotoredigering. Tack vare de tre medföljande programmen kan man komma igång direkt med det man är intresserad av.

 

Produktbeskrivning

  • Den tryckkänsliga pennan med 4 096 nivåer ger dig full kontroll och precision
  • Den trådlösa, batterifria pennan möjliggör lätt och bekväm användning tack vare patenterad teknik (EMR, Electro-Magnetic Resonance)
  • 3 extra pennspetsar inne i pennan
  • Väldigt bra precision tack vare +/- 0,25 mm digital tolerans och 7 mm läshöjd
  • 2 programmerbara knappar på pennan för kortkommandon direkt vid fingrarna
  • 4 programmerbara ExpressKeys™ på ritplattan möjliggör effektiva kortkommandon
  • Tunn och lätt ritplatta som tar liten plats på skrivbordet och lätt att ta med sig.
  • Aktiv yta:
    • Medium: 216 x 135 mm
    • Small, 152 x 95 mm
  • 8,8 mm tunn
  • Passar till både PC och Mac -PC: Windows® 7 eller senare (ej Windows 10 S), Mac: OS X 10.11 eller senare
  • Batteritid: 15 h min (endast Bluetooth modeller)
  • Laddningstid: Upp till 3,5 h (endast Bluetooth modeller)

Mjukvaror

Tre mjukvaror ingår i Intuos Medium. Två valfria ingår i Intuos Small Bluetooth. En valfri av nr 1 eller 2 ingår i Intuos Small utan Bluetooth.

  1. Corel Painter Essentials 6 (Illustration, målning)
  2. Corel AfterShot Pro 3 (Fotoredigering)

Clip Studio Paint Pro (Comic, Manga) Obs! Mjukvarulicensen gäller endast för två år.

Det Bra

  • Enkel att komma igång med
  • Bra tryckkänslighet i pennan
  • Bra medföljande mjukvara
  • Smidig att ta med sig
  • Expressknapparna

Det Dåliga

  • Clip Studio Paint Pro är bara två års licens
  • Det blir repor på ritplattan av pennan
8

Skriven av: Mats Ernofsson