WD My Cloud Home

Av i i Recensioner, 4 Mer

WD My Cloud Home

WD My Cloud Home är en lagringslösning för ditt personliga moln. Spara dina bilder, filmer och andra filer och kom åt dem vart du än är.

Western Digital har monterat en NAS-disk i ett snyggt skal och genom att koppla enheten till din router kommer du åt innehållet från internet via exempelvis en dator, surfplatta eller mobiltelefon, eller till och med via en tv (Android TV och Apple TV).

Design

När tekniken flyttar in i vardagsrummet ökar kravet på en snygg design. My Cloud Home liknar till viss del en förvuxen version av deras bärbara WD Passport SSD. Utseendemässigt har enheten delats på mitten av en inbuktning där ledlampan som visar funktionalitet sitter. Övre delen är vit medan nedre är gråmönstrat. Designmässigt är My Cloud Home ganska enkel, men snyggt. Över- och undersidan består av räfflade luftintag.

På baksidan finns ett 100/1000 Ethernetuttag där en nätverskabel kopplas till routern. Dessutom finns en USB 3.0-port för backup av USB-enheter, strömanslutning samt en reset-knapp. WD My Cloud Home har dessutom en strömbrytare. Det går att stänga av WD My Cloud Home från appen eller home.mycloud.com fast den går inte att starta på detta sätt igen. Strömförbrukningen är ganska låg – jag mätte runt 7-8 W när enheten inte användes och 9-10 W vid kopiering av filer.

Två versioner

My Cloud Home finns även i en version med två diskar – My Cloud Home Duo. Med den versionen kan du spegla innehållet mellan diskarna och på så sätt automatiskt få en backup. Går en disk sönder finns innehållet även på den andra. Filerna i den vanliga enkeldiskversionen av My Cloud Home får du själv fixa backup på om du inte vill riskera att förlora data.

Det går inte att byta disken på My Cloud Home om den går sönder medan du kan byta en eller båda i My Cloud Home Duo.

My Cloud Home finns i storlekar på 2, 3, 4, 6, 8 TB och Duo finns i 4, 6, 8, 12, 16 TB.

Installation

Installationen av WD My Cloud Home var initialt lätt. 1. Anslut strömkabel och nätverkskabel till router. 2. Skapa ett My HCloud Home-konto. 3. Ange enhetens kod. Därefter är man igång och eventuell programvara och appar kan installeras.

Programvara och appar

En av de viktigaste komponenterna NAS och andra produkter liknande My Cloud Home är programvaran som ger åtkomst till enhetens filer. För många hemanvändare är säkerligen möjlighet att strömma musik och film från nätverkshårddisken av stor vikt.

Appen till Android och iOS är My Cloud Homes akilleshäl. Den har kraftigt begränsade möjligheter. Man får snyggt och prydligt upp filstrukturen på My Cloud Home i mobilen eller surfplattan. Klickar man sedan på exempelvis på en MP3-fil får man upp alternativ för att öppna och dela filen. Det finns dock inga möjligheter att lyssna på låten via streaming. Det samma gäller för film.

Personligen vill jag gärna kunna titta på en film i surfplattan via streaming. Det går som sagt inte via appen, men det finns en väg runt problemet genom att använda Plex. Man kan installera Plex Media Server på My Cloud Home och en Plex app på surfplattan. Därefter kan man streama såväl musik som film. Varför finns det ingen inbyggd streaming i WD:s app? Min gissning är att WD inte vill konkurrera med sina egna, dyrare produkter.

Det finns två sätt att komma åt filerna från en dator. Man kan logga in på home.mycloud.com. Den tjänsten liknar appen. Här kan man bland annat dela och ladda ner filer, men inte streama. Man kan bli galen för mindre. Om man vill streama från, låt mig säga en kompis dator, behöver man logga in på Plex Media Server. Alternativet är att ladda ner filmen till datorn istället för att streama.

Det andra sättet att få åtkomst till filerna på My Cloud Home är att installera WD Discovery. Då får man åtkomst till filerna direkt från utforskaren vilket innebär att man enkelt kan streama, kopiera, flytta och sudda filer.

Tjänster

Man kan installera några tjänster från home.mycloud.com. Det inkluderar Plex Media Server som jag nämnt, import från moln och sociala medier, backup, Amazon Alexa-funktionalitet, import från nätverk och IFTTT.

Alexa-supporten är intressant eftersom man med den kan spela upp musik på My Cloud Home med röstkommandon såsom “Alexa, ask My Cloud Home to play Abba”. För mig fungerade det bra för vissa artister, men inte alls för exempelvis Abba. Det berodde på att jag inte alltid döpt musikfilerna som Google vill. Dessutom förstår Alexa inte svenska utan bara amerikansk engelska.

Plex Media Server är mycket användbar då man kan få åtkomst till filerna från lokala appar. Media Servern installeras på My Cloud Home och mediafilerna indexeras i kataloger på enheten. Därefter kan Plex installeras på valfria enheter varvid man kan streama film och musik på exempelvis en surfplatta, mobil, Android TV eller Apple TV. Det går dock enbart att använda Plex för en användare på My Cloud Home. Vill fler använda tjänsten krävs en Plex Pass-prenumeration. Den behövs också för lite mer avancerade funktioner.

Flera användare

Man kan enkelt bjuda in familjemedlemmar och vänner att använda My Cloud Home. Då får var och en ett eget litet moln där de kan ha sin egen backup, sina filer med mera. Tyvärr finns inga inställningar för att begränsa utrymmet för användarna.

Man kan dessutom dela valfria filer och kataloger med vänner och bekanta.

Omdöme

Jag vill ge My Cloud Home både ris och ros. Det är ett mycket lättanvänt personligt moln där man kan lagra all möjlig information. Det är enkelt att ta backup av bland annat fotografier och filer i mobilen och innehåll på andra molntjänster samt på Facebook.

Att den egna appen inte stödjer streaming är mycket svagt och för nybörjaren är det inte lätt att förstå att man ska använda Plex. Andra svagheter är avsaknaden av ett standbyläge och att man inte kan begränsa utrymmet för andra användare.

TECHNICAL SPECIFICATIONS

Compatible with Windows 7 (64-bit only) or later and Mac OS X v10.10 or later. For mobile, compatible with iOS 9+ and Android 4.4+. Requires a router and internet connection.

My Cloud Home and My Cloud Home Duo – Dimensions

My Cloud Home Capacities

2TB – 8TB

My Cloud Home Duo Capacities

4TB – 16TB

Interface

1 Gigabit Ethernet
My Cloud Home – 1 USB port for importing
My Cloud Home Duo – 2 USB ports for importing

LED indicator light

Package Includes

My Cloud Home or My Cloud Home Duo
Ethernet Cable
Power Supply and Cable
Quick Install Guide

Det Bra

  • Åtkomst till filer vart man är
  • Stöd för Plex Media Server
  • Enkelt att göra backup
  • My Cloud Home Duo gör automatisk spegling av diskarna

Det Dåliga

  • Krångligt att streama film på mobil, surfplatta eller en kompis dator
  • Kan inte byta hårddisk i My Cloud Home
  • Inget standbyläge
  • Kan inte begränsa utrymmet för andra användare
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi