Wii Fit

Av i i Recensioner, 2 Mer

Wii Fit

Hur många gånger har du klagat på att din kondis inte är den bästa och att du måste börja träna? Tv-spel och träning, går det att kombinera? Jo, visst går det. Wii Sports är ett exempel på hur man kan röra på sig framför teven och samtidigt ha kul. Nu går Nintendo ett steg längre och introducerar ett spel/träningsprogram för oss som inte lyckas ta oss ut i joggingspåret eller till ett gym.

Allt bygger på en balansplatta där man gör diverse övningar. Plattan känner inte bara av din vikt utan även hur du fördelar den på plattan. På så sätt kan man se om man står rakt eller lutar sig åt något håll – framåt, bakåt eller åt sidorna. Den här mätningen av kroppens tyngdpunkt ligger sedan till grund för olika övningar.

Träningsuppgifterna är uppdelade i fyra grupper – yoga, muskelträning, aerobics och balansspel. I yoga finns ett antal poser där man stimulerar muskelgrupper som normalt inte används speciellt mycket. Genom att göra yogaövningarna regelbundet ska kroppens flexibilitet förbättras.

Vad muskelträning är hörs av namnet, övningarna syftar helt enkelt till att förbättra muskelstyrkan. Aerobics är en lite mer blandad grupp där man bland annat ska balansera rockringar genom att rulla med höfterna. Här kan du även ge dig ut på en joggingtur. Då används inte balansplattan utan handkontrollen används för att känna av kroppens rörelser.

Slutligen finns olika balansspel som är av lite mer underhållningskaraktär. Du får exempelvis hoppa backhoppning som faktiskt är riktigt kul. Då kurar man ihop sig och lägger tyngdpunkten långt fram för att sedan skjuta ifrån precis i backens slut. Därefter gäller det att hålla en bra balans genom luftfärden.

Nästan samtliga övningar Wii Fit:s bygger på att man använder balansplattan. Olika övningar resulterar i olika balansmönster som programmet känner av. Beroende på hur väl man utför en övning får man sedan poäng, vilket blir en sporre till att förbättra sig. Poängsystem fungerar riktigt bra i de allra flesta övningar, men när jag fick full poäng och kommentaren ”muscle legend” när jag gjort heltaskiga situps så förstod jag att plattan trots allt har sina begränsningar. Programmet känner sedan av hur flitigt man tränar och man får dessutom en vikt- alternativt BMI-kurva som visar om träningen verkligen gett resultat.

Det finns verkligen inte mycket negativt att säga om Wii Fit. Det är en toppenprodukt som säkert kommer att göra dundersuccé. Jag skulle dock vilja se en funktion där man kan sätta samman ett eget träningsprogram där vissa övningar automatiskt avlöser varandra. Visserligen hamnar de övningar du använder mest i en favoritkategori, men man måste ändå manuellt starta övning efter övning.

Vidare så är man ju inte på något gym och man har därför ingen mänsklig tränare som kan tala om utifall man gör övningarna rätt eller inte.

Kommer då Wii Fit att få folk att träna och är träningen effektiv? På båda frågorna svarar jag ja. Wii Fit är ett kul sätt att träna på så jag tycker att det är en vettig investering för dig som behöver träna och jag kan intyga att övningarna är svettiga. Inte trodde jag att yoga är så pass jobbigt som det är då övningarna är statiska. Sen beror resultatet självfallet på hur flitig man är och givetvis även på annat såsom kosthållningen.

Det Bra

  • Innovativt så det förslår
  • Omväxlande
  • Kan lätt följa träningsmängd/resultat
  • Kul träning
  • Robust platta

Det Dåliga

  • Kan inte sätta ihop ett eget träningsprogram
  • Man ser inte om man gör övningarna rätt
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi