Xbox One X

Av i i Recensioner, 2 Mer

Xbox One X – ett första intryck

Alla som är insatta i spelandets ädla konst känner till Xbox One X. Är konsolen så bra som det påstås?

Xbox One fick förra året en uppdatering med den nya konsolversionen Xbox One S. Dessutom släppte Sony en upphottad version av Playstation 4 kallad Playstation 4 Pro som då blev den kraftfullaste konsolen. Microsoft ruvade på sin hemlighet – Project Scorpio – ytterligare ett tag innan konsolen slutligen presenterades och fick sitt slutliga namn – Xbox One X. Konsolen släpptes, efter en lång väntan, för några par dagar sedan. Xbox One X är överlägsen sina konkurrenter, åtminstone om man tittar på papperet. Hur är det då i verkligheten?

Xbox One X vs. Playstation 4 Pro

Den största skillnaden mellan Xbox One X och Playstation 4 Pro är processorns och grafikprocessorns kapacitet. Flops (FLOP) är ett mått på databehandlingskapaciteten hos ett datorsystem. Xbox One X har en kapacitet om 6,0 TFLOP mot 4,2 TFLOP hos Playstation 4 Pro. Dessutom är arbetsminne 50 % större hos Xbox One S – 12 GB vs. 8 GB. På papperet är alltså Xbox One X klart kraftfullast. Den stoltserar dessutom med en 4K Blu-ray-spelare.

 

Xbox One X

Playstation 4 Pro

Processor

2,3 GHz, 8 kärnor, AMD Jaguar

2,1 GHz, 8 kärnor, AMD Jaguar

Grafik

6,0 TFLOP AMD Radeon (40 CU, 1,172 GHz)

4,2 TFLOP AMD Radeon (36 CU, 911 MHz)

Minne

12 GB GDDR5

8 GB GDDR5

Lagring

1 TB hårddisk

1 TB hårddisk

HDR

Ja

Ja

Upplösning

4K Ultra HD

4K Ultra HD

Optisk läsare

4K Blu-ray, 3D Blu-ray, DVD

Blu-ray, 3D Blu-ray, DVD

Övrigt

Kompatibel med spel till Xbox One och
många Xbox 360-spel

PS VR-support

Pris

Ca 5 400:-

Ca 4 200:-


Spelen

Xbox One X är helt bakåtkompatibel med Xbox One. Det innebär att samtliga Xbox One-spel går att spela på Xbox One X. Det kommer dessutom inte att ges ut Xbox One X-specifika spel utan alla spel kommer att kunna spelas på båda konsolerna. Många spel kommer dock att optimeras så att de ger en bättre spelupplevelse på Xbox One X. Dessa spel ska ha tydliga loggor som beskriver förbättringarna enligt följande:

Xbox One X Enhanced

 • Spelet har optimerats för Xbox One X. Det kan vara:
  • Grafikförbättringar.
  • Fler detaljer i strukturer, tillgångar och ytterligare visuella effekter.
  • Högre och stabilare bildhastighet.
  • Högre upplösning (upp till 4K, beroende på TV).

4K Ultra HD

 • Spelets upplösning är 2160p vilket är 3840 × 2160 pixlar.
 • Kräver 4K Ultra HD-TV.
 • Xbox One X kan även skala ner 4K Ultra HD till 1080p på HD-TV för ska ge bättre bild även där.

HDR (high dynamic range)

 • Förbättrad kontrast och färgomfång.
 • Spel med stöd för HDR har fler detaljer i mörkare mörkt och ljusare ljust vilket ger en mycket naturligare bild.
 • HDR ger fler färger vilket ger en rikare och mer detaljerad bild.
 • Kräver TV med HDR (HDR10).

Redan nu när Xbox One X nyligen haft release finns ett stort antal spel som är optimerade för konsolen vilket jag tycker är imponerande. Mängder av spel är under utveckling. Jag har gjort en sammanställning som du finner på nästa sida (länk finns i slutet av recensionen).

Spelupplevelsen

Jag har spelat lite på sex spel som har märkning allt från enbart Xbox One X Enhanced till såväl 4K Ultra HD som HDR – Dead Rising 4, Quantum Break, Rise of the Tomb Raider, Sonic Forces, Super Lucky’s Tale och Wolfenstein II: The New Colossus. Spelupplevelsen var varierande och jag tar tre exempel.

Jag började med Rise of the Tomb Raider och blev jag initialt nästan bländad. Grafiken hos Rise of the Tomb Raider gick från strålande till absolut otrolig. Det är definitivt det snyggaste konsolspel jag skådat. Dessutom flöt spelet bra utan några uppdateringsproblem.

Minst imponerade förbättringen hos Sonic Forces som inte har vare sig 4K Ultra HD eller HDR. Tyvärr var skillnaden mellan gamla Xbox One och Xbox One X inte speciellt stor. Jag blev verkligen besviken.

Ett spel som jag från början inte hade så stor förhoppning på, men som visade sig vara ett riktigt bra spel var Super Lucky’s Tale (recension kommer snart). Jag blev imponerad över grafiken, speciellt med tanke på att det inte är ett fullprisspel. Det formligen glänste om Super Lucky och annat i hans plattformsvärld. Det var nästan så att jag trodde att spelet hade HDR fast det inte har det.

Microsoft har släppt ett demoprogram kallat Insects där man kan titta lite närmare på en nyckelpiga och dess värld. Man kan sätta på och stänga av HDR och 4K Ultra HD själv och dessutom få delad skärm med och utan HDR. Det var riktigt kul att se vilken inverkan dessa båda tekniker har på upplevelsen. Det är ingen tvekan om att både HDR och 4K Ultra HD ger betydligt bättre bildkvalitet.

Jag har hittills inte blivit särskilt imponerad över grafiken hos spelen till Playstation 4 Pro. Konsolen har svårt att klara 4K-spel och spelen flyter inte alltid bra. Jag tycker inte att spelen skiljer sig markant från den vanliga Playstation 4 även om den är bättre. Då uppvisade Xbox One X en betydligt mer imponerande grafik hos spelen jag testade.

Pris

Jag ska avsluta med att kommentera priset. Xbox One X kostar mer än 5 300 kr. Det är mycket pengar. Man får dock en mycket kraftfull konsol. Den enda konkurrenten är speldatorn. Du får dock ingen speldator i den klassen för samma pris – du får troligtvis ge mer än 10 000 kr i dagsläget. Jämförelsen haltar visserligen väsentligt då datorn kan användas till så mycket mer än spel, men det jag vill komma till är att om man enbart ska spela ger Xbox One X mycket krut för pengarna. För att få ut maximalt av konsolen måste du dock ha 4K Ultra HD-TV, helst med HDR.

Omdöme

Jag tycker att Xbox One X är en strålande konsol. Det är den bästa du kan få i dagsläget. Konsolen imponerar betydligt mer än Playstation 4 Pro. Väljer du mellan Playstation 4 Pro och Xbox One X så får du även en 4K Blu-rayspelare med Xbox One X förutom snyggare grafik med bättre flyt.

Står du inför ett köp av konsol och väljer mellan olika Xbox One-versioner är Xbox One X ett bra köp om du har en 4K Ultra HD-TV, speciellt om den dessutom har HDR. Jag vet inte hur mycket bättre bilden blir på en vanlig HD-TV, men jag har svårt att tänka mig att den blir så pass mycket bättre att det motiverar ett köp av denna betydligt dyrare konsol.

Här finner du en lista över Xbox One X-optimerade spel.

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi