Xtorm XB 202 Powerbank Discover 17 000

Av i i Recensioner, 4 Mer

Xtorm XB 202 Powerbank Discover 17 000

Ett externt batteri kan rädda dagen för den som har problem med att batteriet tar slut eller som kanske ska ut i vildmarken.

Batteriet på min mobil har en stor längtan efter att göra livet surt för mig. Det är inte alltför sällan som batteriet inte räcker en hel dag. Då är ett externt batteri bra att bära med sig. Den modell jag testat Xtorm XB2 Discover är på hela 17 000 mAh. Den är lite väl stor att bära med sig för enbart en mobil. Men det finns tillfällen där ett stort externt batteri verkligen behövs. Ett exempel är om du i sommar ska ut och vandra och är utan el. Ett annat är om du har många enheter eller använder någon enhet extremt mycket.

Hur länge räcker 17 000 mAh? Enligt förpackningen kan man ladda en mobil 8 ½ gånger, en surfplatta 2,75 gånger och en laptop 1 ½ gång. Nu ska man alltid ta sådana siffror med en nypa salt. Det verkliga antalet uppladdningar kan vara betydligt lägre än så.

Jag har testat att ladda en mobil med 2 900 mAh batteri och en surfplatta med 5 200 mAh batteri. Mobilen gick att ladda 4,65 gånger medan surfplattan laddades 2,7 ggr vilket motsvarar 13 500 respektive 14 000 mAh. Det tycker jag är ett bra resultat.

Xtorm XB2 Discover har tre portar varav en är USB typ C och en är en snabbladdning av typen Quick Charge 3. Med produkter som stödjer Quick Charge 3 kan man korta laddningstiden med upp till 60 %.

Jag har jämfört laddningstiderna för Quick Charge 3 med dels den ”normala” porten på batteriet och dels originalladdarna. Mobilen Sony Xperia Z5 (1,5 A standardladdare) och surfplattan Nvidia Shield Tablet (2,1 A standardladdare) är inte anpassade för denna snabbladdning. Samsung Galaxy S7 har stöd för Quick Charge 2, alltså inte version 3.

Laddningstiderna med originalladdare hos Samsung Galaxy S7 (Quick Charge 2) samt Quick Charge 3 på Xtorm XB 202 var identiska  (diagram 1). Det tog 38 minuter att ladda upp till 50%, 56 min till 75% samt 1 ½ time till full laddning. Med snabbladdningen vann jag ganska mycket tid, ungefär 40 minuter till full laddning, jämfört med standardporten (Out 2).

Diagram 1

Trots bristen på stöd för Quick Charge 3 var snabbladdningen av Sony Xperia Z5 snabbare än för originalladdaren (diagram 2). Jag vann runt 15-20 minuter och det tog 45 minuter att ladda mobilen till 50 % samt 66 minuter till 75 % laddning och knappt 2 timmar till full laddning med Quick Charge 3.

Diagram 2

När det gäller surfplattan så var det ingen skillnad mellan Quick Charge 3 och originalladdaren (diagram 3). Det ”normala” laddningsuttaget på batteriet laddade surfplattan något långsammare.

Diagram 3

Xtorm XB2-serien av externa batterier har vunnit ett par prestigefyllda designpriser. Själv tycker jag Xtorm XB2-serien är snygg, men det är inte utseendet som imponerar på mig utan funktionaliteten såsom Quick Charge 3 och USB-C. Det som är mest iögonfallande är en löstagbar, kort sladd med micro-USB infälld i ena långsidan. Verkligen praktiskt. Den sitter fast med en magnet så man lär inte tappa bort den. Denna kabel kan användas till att ladda många olika typer av enheter. Däremot finns ingen liknande kabel för USB-C. Det hade varit toppen om det funnits en sådan på andra långsidan. Det medföljer dock en lite längre (50 cm) USB-C-kabel.

USB-C är en ny standard som kommer på allt fler enheter. Med den får man bland annat en enhetlig laddning. Utöver mobiler och surfplattor kan man även ladda exempelvis sin laptop. För oss spelare är en av de intressanta tillämningarna av USB-C-utgången på Xtorm XB2-serien att man kan ladda Nintendo Switch on-the-go. Det kan verkligen behövas eftersom batteritiden inte är speciellt imponerande hos Switch.

Laddningsnivån visas med fyra små led-lampor runt en knapp. Det är snyggt, men ljuset spiller över mellan lamporna vilket gör att det kan vara svårt att se laddningsnivån en ljus sommardag. Sen föredrar jag exakta siffertal framför lysdioder.

Laddningsnivån visas med fyra små led-lampor runt en knapp. Det är snyggt, men ljuset spiller över mellan lamporna vilket gör att det kan vara svårt att se laddningsnivån en ljus sommardag. Sen föredrar jag exakta siffertal framför lysdioder.

Xtorm XB 202 Power Band Discover 17 000 är ett utmärkt batteri för den som behöver ett externt batteri med hög kapacitet. Den har extra allt kan man säga. Man kan få ut runt 14 000 mAh ur batteriet vilket är bra. Quick Charge 3.0 gör laddningen snabbare på enheter som stödjer detta samt även på vissa andra. Tyvärr har jag inte kunnat testa med en enhet med Quick Charge 3, utan bara Quick Charge 2 hos min Samsung Galaxy S7. Tidsvinsten var ganska stor trots att mobilen bara har Quick Charge 2. Tidsvinsten ska vara än större hos en enhet med Quick Charge 3. Att Xtorm XB2 dessutom har USB-C gör den framtidssäker. Man laddar exempelvis Nintendo Switch med USB-C.

(Artikeln ursprungligen publicerad 17-04-23, reviderad 17-10-08)

Det Bra

  • Hög kapacitet
  • Quick Charge 3.0
  • USB-C
  • Kort micro-USB-kabel på batteriet
  • Stor tidvinst

Det Dåliga

  • Svårt att se laddningsnivån vid starkt dagsljus
  • Jag hade gärna sett en kort USB-C-kabel
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi