Xtrfy XG-M2

Av i i Recensioner, 3 Mer

Xtrfy XG-M2

Det finns inte många svenska utvecklare av hårdvara inom spelbranschen. Xtrfy är en av dessa och de är mest kända för sina tangentbord och deras koppling till e-sporten.

Nu släpper Xtrfy sin första mus som marknadsförs med hjälp av Ninjas in Pyjamas (NiP), ett svensk e-sportlag/organisation, som en e-sportmus. Musen, Xtrfy XG-M2 finns i en standardversion samt en begränsad Ninja-utgåva som har NiP:s logga istället för Xtrfy.

Xtrfy XG-M2 är en snygg och stilren mus. Den är svart med LED-ljus på fyra ställen – mushjul, CPI-knappar, logga och under tumknapparna. Det är mycket snyggt. Totalt finns fem knappar – de två standardknapparna, hjulknapp, samt två tumknappar och två knappar bakom hjulet. Mushjulet har mycket distinkta steg, men rullar för den skull inte speciellt trögt. Hjulknappen är även den riktigt bra. De två tumknapparna är perfekt placerade på vänster sida.

Bakom hjulet finns två knappar för att snabbt justera musens CPI (DPI) i fem steg – 400/800/1600/3200/4000. Max CPI är som synes 4000 vilket jag tycker är tillräckligt, men som vissa finner är för lågt. Kanske saknar jag möjligheten att enbart ha två CPI på knapparna så att man snabbare kunde växla mellan två förutbestämda CPI, men det funkar bra även att stega mellan olika CPI. Som på de flesta andra möss sitter minusknappen lite väl långt ifrån mushjulet vilket gör den något svåråtkomlig.

Man kan även enkelt justera musens känslighet (polling rate). Det gör man snabbt och smidigt via en omkopplare på musens undersida. Det finns tre lägen – 1000 Hz, 500 Hz och 125 Hz.

Formen är rak vilket alltså innebär att den ergonomiskt sett inte är hundraprocentigt formad efter handen. Å andra sidan innebär en rak mus större bredd då den passar många olika stilar gällande hur man håller handen. Själv anser jag att en rak mus är mycket väl lämpad för gaming. Xtrfy XG-M2 är anpassad för höger hand eftersom tumknapparna sitter på vänster sida.

Ovansidan har en beläggning av ett gummimaterial som gör att greppet är riktigt, riktigt bra. Ytan är lite trög vilket gör att fingrarna inte glider och att kontakten mot musen känns skön. Jag har lite svettiga händer. Trots det förblev ytan trög, däremot kändes musen något kladdig efter ett tags användande. Det brukar bli så för mig även med andra möss, men det blev något tydligare när jag använde Xtrfy XG-M2. Jag har låtit en person utan handsvett testa musen och för honom fanns inga sådana problem. Musens glidytor är av teflon vilket gör att den glider bra på musmattan.

Jag blev lite förvånad när jag installerade musen. Den är helt plug-and-play-kompatibel och man behöver inte installera något avancerat specialprogram för att konfigurera musen. Nej, musen fungerar direkt och man behöver inte trixa med några inställningar. Det kan också ses som en svaghet att man inte kan styra minsta detalj. Att man exempelvis ändrar polling rate direkt på musen istället för i ett separat program är väldigt smidigt.

Xtrfy XG-M2 är riktigt skön att använda med bra precision och den glider lätt. Musen ligger bra i handen och gummibeläggningen är behaglig. Enkelheten avspeglas bland annat i avsaknaden av avancerat styrprogram och att det inte finns någon möjlighet att justera musens vikt. Med tanke på den relativt enkla funktionaliteten är Xtrfy XG-M2 lite i dyraste laget (650 kr i dagsläget).

Specifikationer

– 5-button right handed mouse
– Pixart PMW 3310 optical gaming sensor
– 3-zone LED lighting
– Omron switches
– On-the-fly CPI settings (400, 800, 1600, 3200, 4000)
– Polling rate switch: 125, 500, 1000 Hz
– Response: 1 ms
– IPS: 130
– Max acceleration: 30 g
– Teflon pads
– Rubberized surface
– 2 meter durable braided cable
– Weight: 112 g (excluding cable)
– Plug-and-play
– USB connection
– OS: Windows ME/2000/XP/Vista/7/8, Mac
– Warranty: 2 years

Det Bra

  • Avskalad
  • Snygg
  • Bra precision
  • Skön att använda
  • Polling rate kan ändras på musen

Det Dåliga

  • Inget styrprogram
  • Kan inte justera vikten
  • I dyraste laget
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi