Yakuza 2

Av i i Recensioner, 2 Mer

Yakuza 2

Yakuza 2 är ett spel där handlingen och slagsmålen står i centrum. Sega talar om att man kan vandra i en påtagligt levande värld – stämmer det?

I Yakuza 2 spelar du som Kazuma Kiryu. För ett år sedan lämnade han sin högt uppsatta position i Tojoklanen, vilken anses vara Japans mest våldsamma brottssyndikat. En rad händelser gör att Kazuma Kiryu återvänder till sin position för att upprätthålla klanens heder och för att den inte ska falla samman. Du slängs in i en serie händelser som presenterar Japans polisstyrka, flertalet andra klaner inom Yakuzan, gatugäng samt den Koreanska maffian som motståndare och medspelare. Kazuma talar med alla dessa på det sätt han gör bäst, med våld.

Spelet inleds med flertalet välgjorda och relativt långa filmsekvenser som levererar en genomarbetad historia som får en att bli nyfiken på fortsättningen. Det här håller i sig och handlingen följer en röd tråd där man sakta men säkert nystar upp en historia som är både engagerande och intressant. Ett utav de två stora plusen i Yakuza 2.

Tyvärr så är även spelet väldigt linjärt med enbart några få enkla sidouppdrag, såsom att jaga reda på folk som inte betalt notan på restauranger eller skaffa huvudvärkstabletter till bekanta. Sega talar om att man kan vandra i en påtagligt levande värld, där håller jag tyvärr inte med, inte på något vis.

Gatorna och torgen i de stadsdelar man är i utgörs visserligen utav flera olika butiker, restauranger, krogar och herrklubbar som man kan besöka, men dom är inte levande. Bildskärmen fylls ständigt utav korkade kommentarer från personer som helt planlöst vandrar runt utan annat syfte än att fylla skärmen. När vi ändå är inne på det negativa i spelet så måste jag nämna stadsljuden. Det är bedrövligt att utvecklarna inte lagt ner mer tid på dessa än att kontinuerligt loopa samma ljudslinga med cirka fem sekunders mellanrum. I övrigt så är faktiskt soundtracket fantastiskt och när det förs dialoger är musiken väldigt förlåtande och i många fall helt borttagen, vilket är superbt.

Något annat som är väldigt påtagligt och som i många fall inte går att undvika är oprovocerade påhopp och fightingscener på stan, vilka i början är roliga avbrott men i längden blir tröttsamma och enkelspåriga. Du visar vem som bestämmer, dina påhoppare ber om ursäkt och betalar dig det dom har på fickan och sen lämnar dom dig ifred. Men bara tills det du återvänder till området från en annan del i stan, för då har det dykt upp en ny fuling som vill ge dig stryk.

Det som är positivt med dessa oprovocerade slagsmål är att man får nöta spelets slagsmålsystem, utöver alla strider som följer med handlingen. Det är enkelt, genomtänkt och väldigt underhållande. Det är det som i min mening gör Yakuza 2, tillsammans med storyn, till det otroligt underhållande spel som det faktiskt är.

Striderna utspelas i särskilda fightingmodes, som avskärmar resten utav omvärlden vilket gör att du kan koncentrera dig enbart på slagsmålet. Dessa kan utkämpas obeväpnad, med skjutvapen eller med allehanda tillhyggen såsom batonger, svärd, knivar samt det mesta du har tillgång till i din omgivning som till exempel reklamskyltar, kundvagnar, stolar och så vidare. Att du kan plocka upp ting att slåss med gör att du har näst intill en outsinlig arsenal utav tillhyggen till ditt förfogande.

Slagsmålsystemet är i realtid, lättstyrt och kameran, som utanför fightingmode oftast inte går att kontrollera, är väldigt snäll och följsam. Kazuma är riktigt, riktigt säker när det kommer till slagsmål och därav så är det lätt att genomföra benkrossande slagserier och sänka dina fiender på sätt som är en fröjd för ögat och som till synes gör riktigt ont. Har man dessutom en följeslagare så deltar även denne aktivt i slagsmålet, vilket leder till att man får nya möjligheter att utföra riktigt grymma ’combos’ tillsammans för att göra livet surt för sina motståndare.

Genom spelets gång så samlar man även på sig xp, eller erfarenhetspoäng, genom att till exempel avsluta uppdrag, slåss mot fiender och äta mat. Dessa kan man sedan, via pausmenyn, köpa nya slagsmålskunskaper, andra färdigheter eller mer hälsa för. I den lättnavigerade pausmenyn har man även tillgång till kartor, inventory, e-mail samt ett personbibliotek där alla karaktärer man träffar på under spelets gång loggas och beskrivs i kort text.

Sammanfattningsvis så är Yakuza 2 ett spel med ett högt underhållningsvärde som grundas på sin genomarbetade och engagerande handling samt det härliga slagsmålssystemet. Det har sina små brister, som i vissa fall såsom när man vandrar runt på stan kan vara lite väl påtagliga, men i det stora hela är det ett väldigt roligt spel som definitivt är värt att införskaffa.

Det Bra

  • Storyn
  • Grymma slagsmål

Det Dåliga

  • Styrningen
  • Kameravinklarna
5

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi