Yoshi’s Crafted World

Av i i Recensioner, 2 Mer

Yoshi’s Crafted World

Än en gång står Yoshi på egna fötter helt utan hjälp från sin mer kände vän Mario. Käka fiender och prutta ut ägg ur andra ändan.

Yoshi var länge en bifigur till Mario. I bland annat Wii U-spelet Yoshi’s Woolly World fick Yoshi ett eget spel i en värld uppbyggd av garn. Fyra år har gått och en ny generation konsoler har anlänt. Yoshi gör nu återigen entré i ett eget spel – Yoshi’s Crafted World. Denna gång på Nintendo Switch i en spelvärld uppbyggd av kartong.

Yoshi’s Crafted World känns som gjord för en yngre skara spelare såväl som för mer avancerade sådana. Precis som för de senaste Super Mario-spelen finns nämligen olika svårighetsgrader. I den enklare är den mest uppenbara skillnaden att Yoshi kan flyga. På den svårare svårighetsgraden kan han bara göra ett extraskutt uppe i luften på sitt så gulliga sätt. Den här skillnaden gör mycket stor skillnad i hur svårt spelet blir. På den enklare svårighetsgraden kan man då bara flyga förbi alla svåra plattformspassager. Sammantaget gör detta att Yoshi’s Crafted World blir väldigt enkelt i den enklare svårighetsgraden. Den svårare är mer utmanande men Yoshi’s Crafted World är ändå ingen stor utmaning för vana plattformsspelare. Du kan byta svårighetsgrad när du vill.

Yoshi’s Crafted World är precis lika gulligt uppbyggt som Woolly World även om jag personligen gillade garnvärlden något bättre än de stelare kartongerna. Banlayouten är riktigt bra och det är en fröjd att titta på alla små detaljer. Världarna i Nintendos plattformsspel har ofta distinkta teman. Teman finns även i Yoshi’s Crafted World men de är mindre uttalade och det kan förekomma olika teman inom samma värld.

Precis som i Yoshi’s Woolly World är banlayouten varierande och man stöter på en hel del olika spelmoment. Jag fastnade exempelvis för en bana ute i rymden som jag tyckte var helt underbar. På månen är gravitationen något lägre. En annan bana inspirerad av modern teknik är solcellsracing. De flesta banor är lugna. Man kan ta gott om tid på sig, speciellt om man spelar på den enkla svårighetsgraden. Då behöver man sällan stressa upp sig. Det finns dock banor som på ett eller annat sätt går på tid och som därför kan upplevas stressiga.

Bosstriderna i Nintendos plattformsspel brukar vara väl genomtänkta. Så är de även i Yoshi’s Crafted World, men de är lite i enklaste laget. Man behöver inte fundera speciellt länge för att luska ut bossarnas svaga punkt. Trots det tyckte jag att bosstriderna var roliga.

Vad vore ett Nintedospel utan alla samlarföremål? De finns givetvis även i Yoshi’s Crafted World. Jag tänker inte nämna mer än de glada blommorna. Det finns ett gäng sådana på varje bana och de kan vara ganska klurigt gömda. De behövs för att öppna upp vägar till nya världar.

Återspelsvärdet är stort då man kan gå tillbaka för att samla det man missat. Dessutom kan samtliga banor spelas på ett alternativt sätt med en ny vy. Då ska man leta rätt på Poochys bortsprungna valpar vilket ger ytterligare blommor. Lite hemligheter låses dessutom upp när du klarat spelet.

Roligast är nog Yoshi’s Crafted World om man grabbar tag i en kompis och spelar två. Då samarbetar man sig igenom spelet på ett kul sätt. Trots det efterlyser jag en mer välutvecklad co-op.

Yoshi’s Crafted World är ett gulligt spel för alla åldrar. Tack vare två svårighetsgrader kan alla spela oavsett erfarenhet av spel. Det finns mängder av samlarföremål och banorna är mycket variationsrika. Trots det blir spelet stundtals tjatigt då samma idé används om och om igen.

Det Bra

  • Två svårighetsgrader
  • Ofta behagligt och avslappnande tempo
  • Mycket att samla på
  • Extra banor i form av Poochys valpar
  • Läckra banor
  • Mysigt

Det Dåliga

  • Bossarna är i enklaste laget
  • Stundtals tjatigt
  • Co-op kunde ha utvecklats mer
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi