Alternativen till streamingtjänsten Twitch

Twitch är utan tvekan den största och populäraste streaming tjänsten för spel. Över 10 miljoner användare besöker det sociala nätverket dagligen för att titta på och streama spel, eller bara för att snacka med andra likasinnade. Trots Twtich storhet har det kommit ut andra, alternativa livestreamingplattformar på marknaden. Några nischar sig på en viss typ av spel, medan andra helt enkelt försöker att konkurrera med jätten. Vissa erbjuder även mer än bara spelstreaming.

(Källa: Unsplash)

Vi tar en närmare titt på Twitchs tre största konkurrenter.

YouTube Gaming

Det här är Twitch stora huvudkonkurrent. Plattformen är utvecklad av Google och är en dottertjänst till YouTube som enbart fokuserar på spel. Tjänsten ser ut precis som vanliga YouTube men erbjuder enbart live och on-demand videos med spel. Även kommentarsfältet påminner om huvudtjänstens, men i livesändingarna kan användaren kommunicera direkt med tittarna. Däremot har det inte gått bra för tjänstens app och den kommer att avvecklas senare i år. Tjänsten kommer med andra ord bara att finnas tillgänglig genom webbläsaren.

Mixer (tidigare Beam)

Mixer har flera funktioner som inte Twitch har. Här kan man bland annat co-streama med upp till fyra andra spelare. Det är en snabb plattform och den erbjuder chatt i realtid, co-streaming och realtidsanalyser och till skillnad mot Twitch blir det sällan fördröjningar när många användare är inloggade samtidigt. Det här är Microsofts egen livestreamingplattform och den använder inga tredjepartsprogram för streamingen, till skillnad mot Twitch.

Vimeo

Vimeo är inte en exklusiv streamingtjänst för spel utan påminner mer om vanliga YouTube. Det har däremot inte hindrat spelare från att sätta upp spelkanaler där. En användare får streama 500 MB innehåll i veckan utan kostnad, men kan uppgradera sig om nödvändigt. En anledning till att det finns flera streamare som lägger upp sina spel på den här tjänsten är för att nå en bredare publik, och sedermera locka dem till att besöka deras Twitch eller YouTube-gamingkonto.

De populära spelen

I takt med att spelstreaming växer läggs fler spel till bland kanalerna. Det är inte endast spel som World of Warcraft, LoL och CS:GO som lockar tittar. Det finns kanaler som streamar allt från enkla pusselspel till slots. Populära videoslots från CasinoEuro, som är en europeisk spelaktör som sedan 2008 har erbjudit olika spel på nätet, och spel som Gonzo’s Quest och Starburst har streamats. Dels har de streamats för nöjets skull, men också för att visa hur de går till.

(Källa: Unsplash)

(Källa: Unsplash.)

På senare tid har kanalerna dominerats av battle royal-spelen. Fortnite har onekligen varit populärast, följt av PUBG. Nu har det däremot dykt upp en ny konkurrent och nya Apex Legends är nu störst på Twitch. Trots att det släpptes så sent som i början av februari har det redan lockat miljontals spelare och det beskrivs som en blandning mellan Overwatch och PUBG.

Precis som att det kommer ut nya spel kommer det ut nya streamingtjänster. Twitch är fortfarande den största, men de måste hela tiden hålla tjänsten uppdaterad med de senaste funktionerna och bra hastigheter. Annars kommer de konkurrerande plattformarna att ta över.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi