Apornas Planet: Nya filmer och spel efter 50 år

Apornas planet-serien har fängslat oss i 50 år och publiken verkar aldrig bli mätt på varken filmer eller spel. Den första filmen kom för 50 år sedan och banade vägen för fyra filmer och en serie som visades under 70-talet. 2001 tog sig regissören Tim Burton an jobbet att göra en remake av originalet från 1968. Sedan dess har det kommit ytterligare tre filmer. Däremot har det inte kommit ut lika många spel som det har kommit till andra filmfranchiser. Det första spelet, som utvecklades under 80-talet, släpptes aldrig och det dröjde till början av 2000-talet innan det första riktiga spelet kom ut.

Filmernas popularitet genom åren

Som många andra filmer baseras berättelsen på en bok. 1963 publicerades Pierre Boulles ”La planète des singes” (Apornas planet), som blev en måttlig succé fram till dess att den första filmen kom och intresset för boken ökade. Den första filmatiseringen var allt annat än en enkel produktion, vilket skulle visa sig vara fallet för nyfilmatiseringen ca. 30 år senare. Filmen blev till slut en hit som tjänade in fyra gånger sin budget. Make up-artisten fick även det första hederspriset under en Oscarsgala för bästa sminkning. De fyra filmerna som följde Apornas planet (Bortom apornas planet, Flykten från apornas planet, Erövringen av apornas planet och Slaget om apornas planet) fick inte lika varma hyllningar och kritikerna var hårda. Den sistnämnda filmen hade den lägsta budgeten på endast 1,2 miljoner USA-dollar.

(Bioaffisch för den tredje filmen. ”Escape From The Planet of The Apes (1971” (Public Domain) av Atom.D.)

Efter de fem filmerna gjordes försök med olika tv-serier. I september 1974 släppte CBS det första av fjorton avsnitt som handlade om hur astronauterna Virdon. Burke och Galen försöker ta sig tillbaka hem. Serien fick inget större genomslag och lades ned i december samma år på grund av att produktionskostnaderna översteg intäkterna. 1975 försökte man sig på en animerad serie om aporna och människorna – vilken fick ännu sämre tittarsiffror. Däremot gav man inte upp så lätt, och i början av 80-talet gjorde man ett nytt försök med fem tv-filmer (två avsnitt utgjorde en film), vilka fick ett mycket bättre mottagande.

Under 90-talet försökte produktionsbolaget Fox att återuppliva berättelsen med både filmer och serier och man plockade in regissörer och skådespelare i form av Oliver Stone, Arnold Schwarzenegger och James Cameron – varav samtliga hoppade av projekten. Det dröjde ända fram till 1999, då Tim Burton hoppade på projektet, innan en remake av originalet kunde se dagens ljus. Apornas planet hade premiär 2001 och fick blandad kritik av kritikerna, men överlag välkomnades den och publikens intresse väcktes återigen.

Det här intresset banade vägen för filmerna som har hyllats mest av såväl kritiker och fans, och som verkligen satte berättelsen på kartan under 2000-talet. 2011 kom filmen Evolution, 2014 kom Uppgörelsen och 2017 kom Striden. Andy Serkis rollprestation som apledaren Caesar har hyllats i samtliga filmer och enligt uppgifter ska man nu diskutera en fjärde film.


(Trailern för den senaste filmen Apornas Planet: Striden.)

Spelidén kläcktes tidigt

I dag följer spel och film varandra nära, men idén om att skapa ett Apornas planet-spel är äldre än så. Fox ville redan 1983 ta fram ett spel för att komplettera franchisen (och kanske öka intresset för filmerna och serierna). Spelet, som fick namnet Planet of the Apes, skulle ha släppts till Atari 2600 men blev aldrig mer än en prototyp. I alla fall fram till 2002. Efter den stora spelkraschen i Japan försvann prototypen och var inte mer än ett minne. Spelet hittades däremot nästan 20 år senare i ett omärkt fodral och idén om att släppa en retroversion väcktes. Studion Retrodesign tog sig an uppgiften och släppte spelet under namnet Revenge of the Apes 2003.

Även om det teoretiskt sett var det första spelet så hann Ubisofts Planet of the Apes komma ut året innan. Tanken var att spelet skulle släppas i samband med Tim Burtons filmpremiär, men på grund av olika faktorer dröjde det. Spelet släpptes till PC och Gameboy 2001 medan Playstation fick vänta till 2002. Överlag fick det negativa recensioner men inte på grund av storyn, där man följer Ulysses medan han utforskar planeten som domineras av intelligenta apor, utan på grund av dåliga kontroller och ett svagt utförande.

Nya spel

Spelen har inte haft stora framgångar hos kritikerna, men har ändå hyllats och köpts av fans över hela världen. Det har sedan 2002 kommit ut flera spel som är baserade på berättelsen och de har fått mycket bättre recensioner. Det har kommit enklare spel i form av mobilspelet Plague Inc och slots spel som Planet of the Apes, som är utvecklat av NetEnt. Till premiären av Striden gjorde Fox ett nytt försök med att lansera ett nytt spel, nämligen Planet of the Aples: Last Frontier.

(Andy Serkis under WonderCon som pratar om den senaste filmen. ”Andy Serkis” (CC BY-SA 2.0) av Gage Skidmore.)

Den här gången var det Andy Serkis digitala effektstudio The Imaginarium som utvecklade spelet. Det släpptes till Playstation 4 i november 2017 och var det första spelet som kunde spelas på Xbox One. Tyvärr fick även det här spelet blandande recensioner och det var långt ifrån den succé som produktionsbolaget hade förväntat sig. De som gillade spelet hyllade det däremot för effekterna, berättelsen och blandningen av film och spel. Potentialen fanns där och många har påpekat att de negativa aspekterna kan bero på att Fox har skyndat på utvecklingen för att spelet skulle hinna släppas i tid till premiären – vilket inget av spelen faktiskt har gjort. Det var utan tvekan ett snyggt spel och det fick mycket bättre recensioner än VR-spelet som kom i början av det här året: Crisis on the Planet of the Apes.

Trots blandade recensioner är både filmer och spel en succé som lockar publik. Det är något med serien som griper tag om oss och som gör att vi vill se varje ny film och spela varje nytt spel. Berättelsen väcker något inom oss som vi bara inte kan ignorera och som, så här 50 år senare, fortfarande har ett mycket viktigt budskap att berätta.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi