Betta på e-sport

E-sport, eller elektronisk sport som är det fullständiga begreppet, har på senare år mer och mer börjat betraktas som vilken sport som helst. Detta var något som kändes i det närmaste otänkbart för 15-20 år sedan då de allra flesta förknippade datorspel och LAN med ett gäng tonårskillar som satt och spelade i en källare.

Sedan dess har mycket hänt och i dag sänds de allra största turneringarna i populära e-sporter som till exempel Dota 2, CS:GO och StarCraft 2 till och med i SVT.

Egna majors

I takt med att e-sportens popularitet ökat har detta också gjort att turneringarna blivit större och större. Numera kallas de största turneringarna i Dota 2 för majors, det vill säga samma beteckning som man har för de största golfturneringarna. Tittar man på prissummorna så är de i vissa fall till och med större inom e-sporten än inom golfen.

Exempelvis så låg den totala prissumman i årets US Open, en av världens största golfturneringar, på 12 miljoner dollar medan prissumman i årets The International, som är världens största Dota 2-turnering, låg på hela 25 miljoner dollar.

Ett annat tecken på att e-sporten är på god väg att ses som vilken annan sport som helst är att det numera går att betta på e-sport.

I stort sett alla de stora bettingsajterna erbjuder odds på e-sport och då främst inom de mest populära spelen som Hearthstone, Dota 2 och Counter-Strike: Global Offensive, även kallat CS:GO. Att betta på e-sport skiljer sig egentligen inte så jättemycket från att betta på andra sporter. Grundprincipen är densamma, det gäller att gissa resultatet.

Precis som när man satsar på fotboll, hockey, tennis eller någon annan sport gäller det förstås att också när man satsar på e-sport skaffa sig kunskap om vad det hela handlar om innan man lägger sina satsningar. Ett bra tips om man vill veta mer om betting på e-sport är att gå in på Ebets.se, där man hittar mycket bra information om hur allt fungerar.

Dreamhack i december – ett bra tillfälle att betta på e-sport

De stora turneringarna och mästerskapen inom e-sport får som sagt allt större uppmärksamhet och sänds även live både på nätet och i TV. För den som är lite sugen på att kanske betta på e-sport kan ett bra tips vara att kolla in Dreamhack, den stora datorfestivalen som går av stapeln i Jönköping i början av december.

Förutom att Dreamhack är världens största så kallade LAN så kommer även ett antal e-sportturneringar att avgöras på Dreamhack. Bland annat kommer turneringar avgöras i Counter-Strike, Dota 2, Hearthstone och den gamla klassikern Quake, som nog många av oss som var unga på 1990-talet minns med en viss förtjusning.

Som regel brukar SVT sända live på SVT Play från Dreamhack, men man brukar även ha ett sammandrag på någon av de ”riktiga” kanalerna.

Detta är givetvis ett ypperligt tillfälle för den som är lite nyfiken på att börja e-sport och även vill lära sig mer om hur det hela fungerar och också vilka olika lag och spelare som är bäst just nu. Precis som inom andra sporter har även e-sporten sina fixstjärnor.

För den som inte kan vänta till Dreamhack finns det redan nu många intressanta och spännande matcher inom e-sport att satsa på hos spelbolagen.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi