Byt hårddisk på din Playstation 4

Det kan finnas anledningar till att man överväger att byta ut eller köpa en extern hårddisk till sin Playstation 4. Antagligen beror det inte på att man vill få mer tid till Mobilautomaten, men vem vet? Nej, den troliga orsaken är att hårddisken på konsolen, som antingen är på 500 GB eller på 1 TB, blivit för liten. En annan anledning kan vara att man tycker att allt går för långsamt och att man vill snabba upp med en SSD.

Hur byter man då hårddisk? Det viktigaste är att börja med att säkerhetskopiera den befintliga hårddisken. Sedan är det ganska lätt att byta hårddisk. Man behöver inte göra några ingrepp som riskerar att man skadar konsolen. Det finns flera modeller av PS4 och bytet fungerar olika på dem så därför är det bäst att ni läser på Playstations hemsida hur man gör. Lycka till!

Du vill kanske inte byta hårddisk. Då finns ett alternativ som är ännu enklare – att ansluta en extern hårddisk eller SSD. Det senare är ett betydligt dyrare alternativ, men då förkortas laddningstiden av spel upp med runt 20 % i genomsnitt enligt ett test jag genomfört. Laddningstiden av nivåer minskar mer. Tänk på att skillnaden är stor mellan olika spel – allt från någon enstaka procents förbättring till mer än halverad laddningstid.

På PS4 kallas utrymmet på en extern hårddisk för utökat lagringsutrymme. Följande krav ställs på disken:

 • Extern hårddisk eller SSD
 • USB 3.0 eller senare
 • Kapacitet på minst 250 GB och högst 8 TB – läs noga på förpackningen om du köper en liten SSD. Det faktiska utrymmet på SSD:n kan i undantagsfall vara lägre än det som anges på förpackningen. Alltså kan en SSD på 250 GB i värsta fall rymma mindre än så och inte fungera på PS4.

Det första du måste göra är att formatera din disk:

 1. ”Inställningar” / ”Enheter” / ”USB-lagringsenheter”.
 2. Välj USB-lagringsenhet och välj ”Formatera som utökat minne”.

När formateringen slutförts är enheten automatiskt inställd som installationsplats för dina program.

Sony ger följande information på sin hemsida:

 • Anslut USB-lagringsenheten direkt till ditt PS4™-system för att använda den som ett utökat lagringsutrymme. Anslut den inte till en USB-hubb.
 • USB-lagringsenheter som formaterats som utökat lagringsutrymme är enbart kompatibla med ett PS4™-system. Du kan bara använda en enhet för utökad lagring åt gången.
 • Följande data sparas enbart i lagringsminnen och kan inte sparas i det utökade lagringsutrymmet.
  • Skärmbilder och videoklipp
  • Sparade data
  • Teman

Det finns ingen garanti för att alla USB-lagringsenheter är kompatibla med ditt system.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi