Den bästa gamingdatorn 2019

Riktiga gamers föredrar att skaffa en dator där de verkligen kan få hög prestanda och hålla 60 fps i spelen, trots att grafikinställningarna är på max. Har din gamla burk redan svårt att hänga med i svängarna är det antagligen dags att uppgradera. Problemet är att uttrycket ”smakar det så kostar det” verkligen gäller för gamingdatorer. Du vill ha en snabb processor, mycket minne och framför allt ett riktigt vasst grafikkort. Nedan kommer en närmare titt på hur du skaffar den bästa gamingdatorn 2019.

Vad har du för budget?

Produkter för gamers är ganska dyra. Det beror på att de ställer höga krav och vill ha den allra senaste tekniken. Förra årets snabbaste grafikkort kan inte mäta sig med NVIDIAs och AMDs nyaste produktlanseringar. Samtidigt är en sprillans ny produkt som just släppts på marknaden mycket dyrare än någonting som funnits ute i något år eller två. Du måste ställa dig frågan vad du är beredd att betala. Ägnar du dig åt e-sport eller spelar mycket dataspel i allmänhet är det helt klart värt att spendera mycket pengar på ditt stora intresse.

Om du åtminstone vill få en hyfsat modern gamingdator som håller en tid, får du vara beredd att betala omkring 10 000 kr och uppåt. Vill du ha ännu mer prestanda och dessutom några nyttiga tillbehör, handlar det snarare om 20 000 kr och uppåt. Letar du efter en riktig värstingdator som kommer dominera även i de mest krävande spelen både nu och i framtiden, då kan det kosta ännu mer. Behöver du låna pengar för att få råd med dina drömmars gamingdator, se till att du får bra lånevillkor från en pålitlig långivare med låg ränta.

Bärbar eller stationär?

Mycket beror på hur du spelar. Reser du mycket eller i övrigt vill ha lätt att ta med dig din speldator, välj en bärbar gaminglaptop. Några exempel är OMEN-serien från HP eller Alienware från Dell. Vad som tidigare höll tillbaka bärbara datorer för gaming är att de ofta hade integrerad grafik. Dagens moderna gaminglaptops har dedikerade grafikkort. Omen 15 har till exempel NVIDIA® GeForce® GTX 1070 och klarar spel som Overwatch, Fortnite och PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) med bravur. En annan fördel är skärmen som har NVIDIA® G-SYNC. Tekniken med dynamisk uppdateringsfrekvens gör att känslan i spelen blir ännu bättre. Just i FPS-spel när du spelar multiplayer ger det en stor fördel att få en mer responsiv spelupplevelse.

Stationära datorer är fortfarande herren på täppan om du har extremt höga krav. Bärbara datorer är fortfarande begränsade av faktorer som storlek, vikt, kylning och elförsörjning. När en gamingdator ska stå hemma spelar det mindre roll om det är en stor koloss som slukar energi. Kylningen kan också förbättras genom att använda fler och bättre fläktar, eller till exempel vattenkylning. Med ett stort chassi är uppgraderingsmöjligheterna också väldigt goda. Bärbara datorer har en tendens att vara svåra att ta isär, men för stationära gamingdatorer brukar de flesta leverantörer se till att chassit är extra enkelt att öppna för entusiaster som gärna byter ut olika komponenter i framtiden. Var dock försiktig om garantin fortfarande gäller. Oavsett om du har en bärbar eller stationär gamingdator brukar garantin sluta gälla om den öppnas upp eller på annat sätt hanteras ovarsamt.

Vilka komponenter är viktigast?

Erfarna gamers vet att det handlar mest om att undvika att ha någon form av flaskhals i systemet som begränsar prestandan. Till exempel spelar det ingen roll om du har en blixtsnabb processor (CPU) om ditt grafikkort (GPU) inte håller måttet. Många nöjer sig också med en för långsam hårddisk när de borde satsat på en snabb SSD-enhet med högre överföringshastighet. Fördelen med att köpa produkter från serier som Omen och Alienware är att de som utvecklat datorerna har sett till att alla komponenter fungerar utmärkt tillsammans. Den som byggt gamingdatorer själv vet att man måste vara uppmärksam på att inte göra felaktiga val. Moderkortet sätter till exempel många gränser och det går inte att blanda olika produkttillverkare hur som helst.

Något annat som är glödhett 2019 är kvaliteten på skärmen. 4K och HDR har gjort att fler gamers har fått upp ögonen för hur viktig skärmen är för spelupplevelsen. Trots allt är det bortkastade pengar att ha enorm prestanda om din skärm inte kan göra all prestanda rättvisa. Bärbara gamingdatorer är i allmänhet utrustade med riktigt bra skärmar. Satsar du istället stationärt kan det vara frestande att behålla din gamla trotjänare, men tveka inte att även köpa en ny skärm så får du ut mycket mer av din nya gamingdator.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi