Historiskt sett har aktiemarknaden haft en lång uppgång. En graf över de senaste 100 årens utveckling skulle nog få de flesta att överväga att investera i aktiemarknaden. Om man ser tillbaka över tid så har aktiemarknaden varit en bättre investering än både exempelvis ränteplaceringar och bostadsinköp. Detta till trots påverkar händelser från tid till annan aktiekurserna negativt. Dessa nedgångar skapar förutsättningar för att tjäna pengar på kursfallet.
Många investerare och daytraders tjänar pengar på så kallad blankning. Att blanka marknaden kallas också för att ”korta”, ”ligga kort”, ”gå kort”, ”sälja marknaden”, ”shorta” och ”shortselling”.
Det man avser med ovanstående uttryck är oftast en aktieaffär, där den ena parten lånar en aktie av den andra parten under en förutbestämd tidsperiod. Den som lånar aktien har som syfte att sälja den till marknadspris för att sedan låta dess värde falla. När låneperioden är över köper den som lånat aktien tillbaka den aktie man tidigare sålt till ett billigare pris och kan därmed förhoppningsvis göra en förtjänst på mellanskillnaden.
Det vanligaste är att man blankar aktier, men det finns också möjlighet att blanka andra tillgångar såsom index, valutor, råvaror och tex kryptovaluta. Detta sker genom olika nätmäklare.
Shortselling – hur det började
Shortsellings ursprung kan härröras till spannmålshandeln under mitten av 1800 talet. Chicago var då en stad som var högkvarter för spannmål. Härifrån sköttes försäljning, lagring och distribution av olika spannmål. Priset på spannmål var väldigt säsongbetonat och bönderna oroade sig över de stora variationerna i pris över tid. De kom på att de kunna säkra upp sig genom att sälja sitt spannmål till ett fast pris via ett framtida kontrakt. De som tecknat kontrakt var med andra ord garanterade spannmål. Risken (men också vinsten såklart) blev därmed köparens. Utfallet berodde på om spannmålspriset steg eller sjönk utifrån det pris som kontraktet reglerade.
Ganska fort uppkom ett led med mellanhänder som började handla med kontrakten och det var här marknaden för spekulation genom så kallad shortselling först uppstod.
Många hävdar att en av fördelarna med shortselling är att flera köpare och säljare gör marknaden mer likvid – vilket i sin tur kan innebära att varornas olika prissättning i slutänden blir mer korrekt. En situation med endast en köpare till en vara en mängd olika säljare vill sälja vore ju inte optimalt.
Är du intresserad av att lära dig mer och läsa på om hur shortselling fungerar kan du göra det på daytrading.se.