Recension av Dota 2 – allt du behöver veta om spelet

DotA 2 (Defense of the Ancients) är den officiella uppföljaren till spelutvecklaren Blizzard speltitel Warcraft III.   Spelet är ett actionspel inom kategorin strategispel som bygger på ett fantasytema. Spelet är utvecklat och franchiseägt av amerikanska Valve Corporation med bas i Bellevue, Washington. Redan i oktober 2010 tillkännagavs att spelet var under utveckling och namnet på spelet rapporterades också, men spelet släpptes först den 9:e juli 2013 efter en strid om patentet och franchiserättigheterna till spelet. Mac- och Linux-användare fick dock vänta ytterligare några dagar innan spelet var tillgängligt på dessa plattformar, då det till en början endast var tillgängligt i Windowsformatet.

Varje dag spelar miljontals spelare Dota 2 och går in i kampen som en Dota-hjälte. Med regelbundna uppdateringar, nya funktioner och hjältar har spelet nästintill skapat sig ett eget liv. Dota 2 är det mest spelade spelet på Steam och många miljoner spelare spelar det varje dag. Oavsett om de har spelat 10 timmar eller 1 000 timmar finns det alltid något nytt att upptäcka i spelet. Detta är med andra ord ett spel som du verkligen inte tröttar på i första taget.

MOBA – ett strategibaserat realtidsspel

Dota 2 är ett realtidsbaserat strategispel i en undergenre som i spelcommunityt kallas för MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). Högst sannolikt är MOBA de senaste årens starkast växande spelgenre, tack vare många lyckosamma modifieringar av spelfunktionaliteter. Dota 2 anses vara det näst populäraste spelet i genren, efter storsäljaren LoL (League of Legends). Båda spelen har vunnit sin storhet tack vare den konkurrenskraftiga e-sportscenen, och det är tydligt att Valve pushar inriktningen mot just e-sport. En av de allra största turneringarna inom e-sports kallas The International med Dota 2 som disciplin, inkluderar priser på över 40 miljoner svenska kronor och beräknas växa ännu högre.

TV-exponering och betting på Dota 2

Tack vare den starkt växande e-sporten världen över har bland andra amerikanska ESPN börjat direktsända turneringarna i Dota 2. Detta har fått som följd att andra världsdelar hakat på medialt. Samtidigt streamas både tävlingar och träningar konstant med hjälp av digitala medier som Twitch och Youtube. Detta har inte bara medfört att miljontals tittare utan också framväxten av betting på Dota 2 och e-sports och i största allmänhet. Går du in på en seriös bettingsajt för svenska spelare kan du utan tvekan räkna med att du hittar betting på Dota 2 pre-match (innan matchen startat) eller live (odds i realtid). Du hittar även där turneringsprogrammen med regelbundna matcher i spelet och varje år arrangerar Valve ”The International” i Seattle. År 2013 vann faktiskt ett svenskt lag turneringen och fick dela på prissumman på enorma nio miljoner kronor.

Om spelet – regler och mål

Dota 2 marknadsförs av Valve Corporation och beskrivs i marknadsbudskapet som ett slagfält, med oändliga möjligheter enligt: ”One Battlefield. Infinite Possibilities.” Och det är precis vad spelet är. Spontant kan man säga att spelet är enkelt att förstå, men svårare att behärska rent skicklighetsmässigt.

I Dota 2 möter två lag varandra, Radiant och Dire. Spelplanen är alltid densamma och Radiants bas hittar man alltid i det nedre vänstra hörnet medan Dires bas alltid finns i hörnet uppe till höger i layouten. Det finns ett flertal torn på de båda lagens planhalva och dessa försvarar basen. Spelet går ut på att lagen ska förstöra motståndarnas torn för att komma åt basen. När laget sedan lyckas krossa basen har man vunnit.

I varje lag finns det fem spelare, som kallas för hjältar. Varje hjälte kan ha många olika roller. Under spelets gång kan en hjälte också uppnå nya nivåer och få tillgång till nya egenskaper. Som spelare finns det även möjlighet att köpa till annan utrustning för att kunna spela och slåss bättre. Det finns dessutom enheter som styrs automatiskt, som med jämna mellanrum lämnar sin egen bas och marscherar mot motståndarnas bas. Dessa enheter har en förmåga att skada torn, enheter, andra spelare och baser.

Gratis att spela

Dota 2 är gratis att spela vilket alltid varit målet hela tiden hos Valve Corporations. Konkurrensbalansen är Dotas kronjuvel och för att vara säker på att alla spelare har möjlighet att spela på lika villkor är kärninnehållet i spelet, det vill säga den stora hjältepoolen, tillgänglig för alla spelare gratis. Fans kan samla ihop kosmetik till sina hjältar och hitta roliga tillägg till den värld de bor i, men allt du verkligen behöver för att spela finns redan med innan du startar din första match. För att kunna spela gratis måste du skapa ett konto hos Steam. Sedan kan du öppna spelet och spela direkt.

Omdöme och personligt intryck

När man kommer upp i över 2 000 timmars speltid kan säga att man börjar närma sig en mer avancerad nivå. De mest erfarna spelarna brukar ha spelet över 5000 timmar, och har med största sannolikhet varit igång sedan 2013. Spelet är att betrakta som extremt tävlingsinriktat varför du kan räkna med en hel del svordomar under spelet. Konfrontationerna kan helt klart bli fientliga, även om vi befinner oss i ett digitalt rum! Du kan också ta del av en tutorial innan du kommer igång med spelet – som också finns på svenska.

Det personliga helhetsintrycket av spelet är att det kan verka extremt tävlingsladdat och på gränsen till aggressivt från första början. Inlärningskurvan – för att bli riktigt bra på spelet – är att betrakta som hög. Klarar du väl att komma in i spelet och bli bekant med alla skicklighetsmoment, så kommer du garanterat komma tillbaka till spelet (i vissa fall dagligen!). Med glimten i ögat kan man säga att det kanske är bäst att starta spela Dota 2 med vänner, men räkna inte med att ni förblir vänner alltför länge när ni kommit in i tävlingen ordentligt!

Systemkrav Dota 2

Windows
Mac OS X
SteamOS + Linux

MINIMUM:

OS: Windows 7 eller senare
Processor: Dual core från Intel or AMD at 2.8 GHz
Minne: 4 GB RAM
Graphics: nVidia GeForce 8600/9600GT, ATI/AMD Radeon HD2600/3600
DirectX: Version 9.0c
Uppkoppling: Bredband
Diskutrymme: 15 GB
Ljudkort: DirectX kompatibel

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi