Speldatorn vi drömmer om

Det fanns en tid då en vanlig hobbyspelare bara kunde drömma om att ha en riktigt bra speldator eftersom en riktigt bra speldator då kunde kosta en hel årsnettolön. Den tiden är förbi.

Nu är det dock i allra högsta grad möjligt för en vanlig hobbyspelare att skaffa sig en speldator med prestanda i absolut toppklass.

Men det är trots de väsentligt lägre priserna en mycket bra idé att göra sin hemläxa ordentligt innan en superspeldator köps in, för det är inte bara själva köpet av datorn som spelar roll utan också ägandet av den.

Vad är det som krävs för att en dator ska vara riktigt bra för spelande?

Vad är det då som krävs för att en dator ska kunna anses hålla toppklass för en hängiven hobbyspelare?

Vi kan dela in utmaningen med köpet av superspeldatorn i några olika delar. Först och främst är det väl frågan om vad som ska spelas på datorn? Ska man spela till exempel Netent Casino, som är en lite lugnare form av spel, så är det kanske inte lika viktigt med till exempel ett första klassens grafikkort men om man å andra sidan ska spela ett krigsspel som går över internet i realtid så kan det vara en mycket god idé att faktiskt satsa på ett mycket avancerat grafikkort.

Samma frågor bör ställas om hur man sitter vid superspeldatorn, hur många och stora skärmar man vill ha med mera. Det finns många variabler att ta hänsyn till.

Uthållighet är viktigt

En sak som inte får glömmas bort när man köper en superspeldator är uthålligheten. Det är inte bara själva datorns prestanda som vi avser här utan också om de tillbehör man köper är vänliga för kroppen om man tillbringar många timmar med att spela. Kan man till exempel köpa med en stol som passar till datorn? Går det att justera höjden eller höjderna på bildskärmarna så att de kan anpassa efter hur lång spelaren är? Finns det bekväma grepp och joysticks att köpa med?

Dessa saker är egentligen samma saker som man bör tänka på om man köper en dator för arbete.

Måste gå att uppgradera och laga

Man får aldrig glömma bort att det är mycket smidigt att kunna uppgradera en dator. Det är lätt hänt att glömma bort när man köper datorn men den tekniska utvecklingen går fortfarande framåt med hög hastighet och det kan vara bra att köpa en dator där inte bara själva datorn utan också tillbehören går att reparera och uppgradera. Detta betyder bland annat att det bör finnas plats under skalen för nya delar, och att det ska vara enkelt att öppna och stänga skalen.

Undersök priser noga innan köp

Slutligen så gäller för ett köp av en superspeldatorn precis samma sak som gäller vid köp av alla andra kapitalvaror, det gäller att tänka till lite innan köpet och det gäller att läsa på en del. Det finns mycket att undersöka både när det gäller helheten och detaljerna. Det enklaste tillvägagångssättet är att börja med att riktigt ärligt svara på frågan om vad man ska använda datorn till och sedan börja bryta ned detta svar i vad det innebär för varje detalj i den dator som man vill köpa. Gör man det kommer nog allt blir ganska bra i slutändan.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi