Spelfranchiser som tog över världen

Att det gått över 30 år sedan TV- och datorspelen slog igenom på bred front är nästan svårt att tänka sig. Genom åren har det förstås även funnits spel och kanske framför allt spelfranchiser som tagit världen med storm och som till och med blivit filmer.

Några av de mest framgångsrika spelfranchiserna tänkte vi kika lite närmare på här och även vad det är som gör att en spelfranchise blir framgångsrik.

Rörmokaren som överlever allt

Den mest framgångsrika och utan tvekan mest kända spelfranchisen är Super Mario. Historien om den lille rörmokaren börjar redan år 1981 när Mario för första gången dök upp i Donkey Kong. Sommaren 1983 släpptes Mario Bros. i arkadversion och hösten 1985 kom slutligen Super Mario Bros. som måste betraktas som en av de absolut största milstolparna i TV- och datorspelshistorien.

Sedan dess har otaliga Mario-spel och olika spinoffer släppts som Mario Kart, Mario Sports och Mario RPG. Inkluderar man alla samtliga Mario-spel har dessa sålt i över 500 miljoner exemplar.

Trots att Super Mario har över 30 år på nacken och konkurrensen från andra spel är minst sagt hård är spelserien fortfarande lika populär. När Super Mario Odyssey släpptes i höstas såldes två miljoner exemplar på bara tre dagar.

Source: Pixabay (CC0)

En bra karaktär är viktig

Vad är det då som gör att en spelfranchise blir framgångsrik? Tittar man på många av de spelfranchiser som blivit riktigt framgångsrika så har många av de, inte alla dock, en sak gemensamt och det är att de har en tilltalande huvudkaraktär, som till exempel Mario i Super Mario, Gordon Freeman i Half-Life eller Lara Croft i Tomb Raider.

Spel med starka huvudkaraktärer är också oftast de som tar steget över i filmens värld, vilket Tomb Raider är ett utmärkt exempel på. Totalt har tre Tomb Raider-filmer släppts, två med Angelina Jolie i huvudrollen som Lara Croft och en med Alicia Vikander, vilken för övrigt släpptes i mars 2018.

Tomb Raider tillhör även en av de spelfranchiser som förärats med en egen slot eller spelautomat som de också kallas. Även Call of Duty, Hitman, Resident Evil samt klassikern Street Fighter finns i form av slots. Sedan finns det förstås även slots som baserar sig på film, som till exempel Jurassic Park, Dracula och tro det eller ej svenska klassikern Sällskapsresan.

Source: ’Alicia Vikander’ by Frankie Fouganthin via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Sport, historia och biltjuvar

Två andra vinnande koncept när man pratar om spelfranchiser är förstås sport och historia. En av de allra mest framgångsrika spelserierna inom sportgenren är förstås FIFA-serien. Sedan första spelet i serien, FIFA International Soccer, släpptes i december 1993 har totalt 25 olika spel släppts. År 2010 hade totalt mer än 100 miljoner FIFA-spel sålts.

Inom den historiska genren finns flera exempel på framgångsrika spelfranchiser, bland andra Call of Duty och Battlefield, vilka bägge har andra världskriget som tema i flera spel samt Assassin’s Creed, som utspelar sig under medeltiden.

Sedan får vi heller inte glömma bort omåttlig populära Grand Theft Auto, som helt enkelt bygger på den nobla konsten att stjäla bilar. Ett koncept som fortfarande håller efter drygt 20 år.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi