Stinkbomben

Stinkbomben – eller liknande varianter – har varit en lojal pjäs på TV-spelets snart 25-åriga bräde. Den tycks vara den perfekta distraktionen för att lura skurkar, eller locka till sig varelser som fascineras av odören den frambringar. Kanske använder spelaren stinkbomben för att orsaka en scen och sedan smyga genom rummet. Eller för att frysa en motståndare, som förstenar av bombens vidriga odör, och attackera den i sitt svaga tillstånd.

Var i spel kan vi hitta detta redskap vi kallar stinkbomb?

Pokémon Snap

Nu går vi tillbaka till de nostalgiska guldåren när TV-spelsformatet hade nått nya höjder med Nintendo 64, som rörde om ordentligt i grytan och satte 90-talisternas föräldrar i gungning. Vad ska våra barn få spela? Är TV-spel för våldsamt? Hur påverkar spelandet våra barn i längden? Kommer kidsen att översätta våldet på spel till det verkliga livet?

Hur som helst fanns där några oskyldiga spel, och ett av dem var även i förstaperson-läge. Vilket vi alla vet brukar vara ett kännetecken för skjutspel. Pokémon Snap går ut på att du från ett åkande litet tåg plåtar pokémons och försöker få de bästa bilderna på dem. För att locka fram de färgsprakande kreaturerna kastar du antingen äpplen eller stinkbomber. Dessa behöver inte nödvändigtvis vara just stinkbomber men de är sunkiga och sprider röd, så det känns nära nog!

Harry Potter och fången från Azkaban

I spelet, betitlat efter den tredje delen i filmserien om den ärrade tonåringen, behöver vi vara smarta. I det här tredjepersonsspelet använder vi stinkbomben – som på magikerskolan kallas för Dungbomb – för att distrahera trollen som vaktar på Hogwarts. Spelet må vara gammalt, men gjorde bra av sig när det kom och nostalgikern återvänder gärna till det.

Skylanders: Swap Force

Stinkbomben har nog aldrig fått så mycket uppmärksamhet som i plattformsspelet Skylanders: Swap Force. Där är en av huvudkaraktärerna mer eller mindre en stinkbomb! Åtminstone puttrar figuren frenetiskt ut grön rök, som jag gissar inte är något av dessa parfymmärken. Karaktären kan gå upp i rök för att undvika attacker och smyga sig genom diverse alarm. Skylanders: Swap Force kom ut för fem år sedan och är den tredje delen i Skylanders-universumet.

Marvel Heroes

Innan Gazillion Entertainment lade ner utvecklade de spel som ägde rum i Marvels universum, som när det kom ut 2014 var gratis att spela. Det är ett multiplayerspel där du kan leva dig in i några av Marvels mest omtyckta hjältar. En av dessa hjältar… nej, denna antihjälte, är skyldig till att använda stinkbomb som vapen. Personen i fråga är Deadpool. Vilket kanske inte känns solklart, för visst använder han väl inte den maskerade hämnaren någon stinkbomb i Tim Millers hyllade långfilm? I varje fall gör denna gadget honom lurig för skurkarna.

Ja visst är det så att stinkbomben skymtat till i flera TV-spel genom åren. Kanske har du tips på något roligt spel där det används?

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi