Svenska e-sportspelare som tjänar bäst

E-sporter har de senaste åren vunnit stor mark över hela världen. Allra störst är den här spelformen i Asien, men även i Sverige har de olika sporterna på olika sätt vuxit. Det är allt fler som väljer att på något sätt engagera sig i e-sporter, antingen som spelare eller som publik, och det ser ut som att de olika matcherna är något som bara kommer fortsätta avancera framåt i popularitet framöver. Än så länge är e-sporter allra störst i Asien men även här hemma i Sverige har vi flertalet riktigt skickliga spelare och många som är intresserade av deras framgångar.

E-sporter i Sverige

I Sverige tog e-sporterna sin början i mitten av 1990-talet. Det som började som en träff för spelintresserade blev så småningom ett välkänt evenemang vi i dag känner till som Dreamhack. De evenemang som ordnas av Dreamhack lockar i dag besökare från världens alla hörn och både antalet besökare och spelare ökar konstant. Men det är naturligtvis inte bara Dreamhack som är aktuellt för personer som gillar e-sporter.

År 2016 räknade man med att en miljon svenskar följde sporterna på ett eller annat sätt, och att Sverige numera har den största omsättningen på e-sporter i hela Europa. Bara i Sverige omsatte sporterna 369 miljoner kronor under 2016 medan omsättningen för hela Europa låg på 2,7 miljarder kronor. Men det är inte bara när det kommer till omsättningen som Sverige utmärker sig. Om man ser till genomsnittet i Europa så är 16 % av de som följer e-sporter kvinnor, medan vi i Sverige har en motsvarande siffra på 24 %. Det är ett tecken på att sporterna tilltalar en stor och bred målgrupp.

E-sporternas framgångar har också gjort att företag och andra investerare fått upp ögonen för den fortfarande relativt unga sportformen. Även om intresset för att investera i e-sporter gått långsamt framåt i Sverige blir det fler och fler som väljer att se potential i branschen. Tommy Jacobsson, ordförande i riskkapitalbolaget Zenith VC som investerat i e-sport, berättar själv om att han haft en på tok för snäv bild av vad marknaden har att erbjuda tidigare men att han numera istället ser enorma möjligheter till framgångar, vilket säkerligen kommer göra att allt fler företag och bolag väljer att på olika sätt försöka öka sina kapital genom sporterna.

Att branschen kan vara lukrativ är relativt enkelt att slå fast om man tittar närmare på de svenska spelare som livnär sig på e-sporter. Det är inga små summor de allra bästa spelarna drar in tack vare sitt spelande, och några av dem som tjänar allra bäst är välkända namn både nationellt och internationellt.

Gustav Magnusson – Dota 2

Gustav Magnusson föddes den 1 april 1992 och är i dag rankad som en av Sveriges allra bästa spelare. Han började med att spela Heroes of Newerth och när han väl gjort sig ett namn inom just det spelet övergick han till Dota 2 i början av 2012. Där skulle framgångarna snabbt visa sig bli ännu större. Han har spelat Dota 2 i flera olika lag, och den största framgången nådde han tillsammans med laget OG under Dota 2-finalen i Kiev år 2017. Efter att ha slagit ut EG lyckades laget ta sig vidare till finalen som spelades mot Virtus Pro. OG gick segrande ur matchen och fick en rejäl prispott med sig hem. De prispengarna gjorde Gustav Magnusson dryga två miljoner rikare. Magnusson är en av de svenskar som tjänar allra bäst på sitt spelande och han har en trogen följarskara som supportar honom, antingen via livesändningar eller på andra sätt.

Det är exempelvis inte alls ovanligt att man bland annat hos 888 sport kan spela på odds på hans matcher. Det faktum att det är så enkelt att spela på e-sporter också som publik gör naturligtvis också att omsättningen i branschen ökar. Dota 2 tillsammans med CSGO och League of Legends, som vi har några av våra andra bästa spelare i, är ett par av spelen som lockar många till oddsen. Och med tanke på att Magnusson drog in miljonbelopp på en enda tävling är det inte så konstigt att även publiken vill engagera sig i matcherna.

OG” av Peter Rist (CC BY-SA 2.0)

Olaf Kajbjer  – CSGO

Olaf Kajbjer går under spelarnamnet Olofmeister och år 2015 fick han utmärkelsen ”Världens bästa CSGO-spelare” av HLTV.org. Olofmeister började sin karriär med att spela i lagen Absolute Legends och H2k, men det stora genombrottet fick han först när han började spela med LGB eSports.

Så småningom övergick Kajbjer till att spela i laget Fnatic, som gjorde en strålande insats under Dreamhack Winter 2014. Laget var förhandstippade vinnare, men efter ett par kontroverser bestämde de sig för att dra sig ur turneringen. Det gjorde att Olofmeister började överväga att lämna laget och söka sig vidare, men till hans egen fördel valde han ändå att stanna. Det skulle visa sig vara ett klokt val, för tillsammans med Fnatic vann han ESEA Invite Season 17 Global Finlans.

Under 2016 räknade man med att Olof Kajbjer spelade sig till en månadslön på dryga 40 000 kronor. Året därpå, det vill säga 2017, ökade hans inkomster rejält och tillsammans med Fnatic drog han in vinster på 3,2 miljoner kronor.

Martin Larsson – League of Legends

Martin Larsson är mera känd som Rekkles inom spelvärlden. Han har gått från att växa upp i Älvängen utanför Göteborg till att bli en av Sveriges mest uppskattade League of Legends-spelare. I unga år var Larsson en lovande fotbollsspelare, men efter en skada tvingade han vila och det var då han började spela dataspel. Tack vare den tid han lade ner på att spela då lyckades han bli bättre och blev så småningom erbjuden en plats i ett professionellt lag.

Larsson har, precis som Kajbjer, varit aktiv inom Fnatic en stor del av sin verksamma tid som professionell spelare. Sedan 2014 har Larsson spelat på heltid och blivit en av de bästa spelarna internationellt. Han har själv berättat om att det är en lyx att livnära sig på det som är ens hobby, och lönen han drar in kommer både från lagens sponsorer och från speltillverkarna, sponsorevenemang och prispotter från turneringar.

Rekkles”av Javier.rero (CC BY-SA 4.0)

Svenska stjärnor tjänar bra, men mer finns att hämta

Vi har många spelare i Sverige som tjänar så pass bra att de, förutsatt att de fortsätter håva in likadana summor som nu, kan tänkas bli ekonomiskt oberoende för resten av livet. Ändå har det under de senaste åren diskuterats att lönerna för e-sportspelare i Europa är lägre än vad de är i Nordamerika och Sydkorea. Det är något som bland annat Martin Larsson har berättat om och uttryck förståelse för att det finns spelare som väljer att söka sig till nya sammanhang för att optimera sina inkomster.

Om man tar i beaktande att e-sporterna växer hela tiden i Europa kan man ändå antagligen räkna med att lönerna för alla europeiska spelare kommer stiga, även fast de allra bästa spelarna redan nu tjänar allt annat än småpotatis. För att lönerna ska öka behövs ännu fler sponsorer och ännu fler som väljer att investera. Som nämndes tidigare har det gått trögt framåt på den fronten åtminstone i Sverige, men när bolag öppnar ögonen för den här fantastiska spelformen ska det bli spännande att se vad som händer med våra svenska spelares inkomster.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi