Vilken är den bästa gamingmobilen?

Det fanns en tid då ”Snake” på Nokia 3310 var det hetaste en mobiltelefon kunde prestera i spelväg. Med tanke på specifikationerna, skärmarna och grafiken i dagens smarta telefoner så är det ungefär som att jämföra antiken med Star Trek.

Särskilt under de senaste åren har marknaden för spel på smarta telefoner exploderat, och idag erbjuder både Apple och Google välutvecklade spelplattformar med i många fall riktigt avancerade spel (det finns säkert en modern version av Snake där någonstans också).

Men vilken är egentligen den ultimata gamingmobilen som finns att få tag på idag?

Android topp bland seriösa gamingtelefoner

När T3 utser årets allra mest kraftfulla gamingtelefonerna råder det ingen tvekan om att det är Androidtelefoner som dominerar. Telefoner som Razer Phone 2, Asus Rog Phone II och Xiaomi Black Shark 3 imponerar alla med sina specifikationer.

Med den här typen av telefoner som är byggda för gaming med fantastiska skärmar, långa batteritider och faktiskt i vissa fall även möjligheten att ansluta en extern fläkt (!) så garanterar de topprestanda när du spelar.

Apple Arcade och Google Play Pass

Även om ovan nämnda telefoner är prestandamonster bland mobiltelefoner, så är det ju trots allt inte alla som varken vill betala priset för den typen av mobiltelefoner, eller uppskattar övriga funktioner eller gränssnitt.

Den som hellre äger iPhone-, OnePlus- eller Samsungtelefoner kan glädja sig åt att det går att få riktigt bra spelupplevelser även på de lurarna.

Apple och Google äger nämligen idag varsin spelplattform, Apple Arcade och Google Play Pass. Du som användare av tjänsterna prenumererar månads- eller årsvis, precis som på Spotify eller Netflix, och får på så vis tillgång till massor av spel, allt från enklare tidsfördrivarspel till riktigt avancerade strategi- och äventyrsspel.

Både Apple Arcade och Google Play Pass låter dig ansluta en extern handkontroll om du skulle önska, vilket förstås gör spelupplevelsen ännu bättre och minskar gapet mellan mobilgaming och konsoler.

Många av de spel som erbjuds i Apple och Googles prenumerationstjänster fungerar på äldre modeller av iPhone och Android-telefoner, men för att vara säker på att alla spel ska fungera på ett bra sätt rekommenderas nyare hårdvara, alltså någon av de senaste mobiltelefonerna, exempelvis iPhone 11 Pro, OnePlus 8 Pro eller Samsung Galaxy S20 Plus.

Jämför de bästa telefonerna

Vilken typ av spel du vill spela, hur stor din budget är och vad du önskar för funktioner i övrigt från din smartphone (den är ju trots allt inte bara en portabel spelkonsol) avgör om det är en iPhone eller Android-telefon du ska kika närmare på.

Surf.nu hittar du recensioner, guider och jämförelser av priser bland de bästa telefonerna på marknaden och de operatörer som kan erbjuda riktigt schyssta abonnemang, om du exempelvis vill kunna spela online och behöver en stor surfpott.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi