Abalone

Av i i Recensioner, 3 Mer

Abalone

Nu kan du ta med det strategiska brädspelet Abalone vart du än vill om du har en telefon eller surfplatta från Apple eller med Android.

Trots att brädspelet Abalone såg dagens ljus redan 1987 så har jag aldrig hört talas om det. Spelupplägget verkade dock riktigt intressant så det var med glädje jag började testa spelet på min iPhone.

I Abalone spelar man på en sexkantig spelplan vilket gör att varje spelpjäs kan flyttas i sex riktningar. Du och din motståndare har ett antal kulor (svarta eller vita) som placeras ut i olika mönster på spelplanen. Din uppgift är att knuffa ett antal av motståndarens kulor av planen. Spelar man efter originalreglerna ska sex motståndarkulor knuffas av planen för att man ska vinna, men i mobilspelet varierar antalet kulor från bana till bana. Eftersom det finns många möjliga sätt att flytta kulor på så krävs en hel del strategiskt tänkande. Pjäserna kan flyttas antingen en och en eller så flyttar man en rad om två eller tre kulor.

På vissa banor kan du inte tänka alltför länge eftersom varje drag går på tid. När du gjort ett drag kan du välja mellan att antingen låta turen gå över motståndaren, flytta ytterligare en kula (om den möjligheten finns kvar i draget alltså) eller ångra det du gjort. Att man kan ångra ett drag är mycket värdefullt eftersom det ibland hände att jag råkade flytta fel kulor av misstag. Det är lätt hänt om man spelar på en mobiltelefon, men antagligen blir det färre misstag om man spelar på en surfplatta med större skärm.

För att knuffa motståndarkulor måste du flytta fler av dina egna kulor än av opponentens. Det gäller alltså att samla sina egna pjäser och undvika att de sprids ut för mycket. Annars blir de ett lätt byte för angriparen. Det finns hyfsat många banor i Abalone och en ny bana utlovas varje dag. Det gör att det finns en hel del utmaning i spelet.

Du spelar mot antingen en datoriserad motståndare eller en kompis. Tyvärr finns inga möjligheter att spela online vilket är en klar svaghet. Istället får ni spela på en och samma mobil eller surfplatta vilket fungerar jättebra. Det är bara att skicka enheten mellan er.

Abalone är ett brädspel som kräver en hel del strategiskt tänkande. Spelet har förflyttats till den digitala spelvärlden på ett riktigt bra sätt med snygg grafik och framför allt många och varierande banor.

Det Bra

  • Krävs mycket strategiskt tänkande
  • Många banor
  • Nya banor varje dag

Det Dåliga

  • Inget onlinespel
6

Skriven av: Mats Ernofsson