Ayo The Clown

Av i i Recensioner, 3 Mer

Ayo The Clown är ett urgulligt plattformsspel av den gamla, sidscrollande, sorten.

Ayo är inte bara en gullig men också snäll clown. Nu försvinner dock hans kära hund. Vad gör han då? Jo det naturliga, ger sig ut och letar. Det visar sig inte bara bli en lång resa utan även farofylld.

Allt är gulligullsan i Ayo The Clown. Grafik, musik, ja allt. När inledningen av spelet var lika enkelt som gulligt trodde jag att jag hamnat i ett spel för småbarn. Låt dock inte ytan missleda dig. Spelet blev snart svårare, dock aldrig lika svårt som exempelvis Super Mario. Det fanns emellertid partier jag fick spela om flera gånger. Ayo The Clown är dock inget spel för de allra minsta.

Ayo The Clown är som sagt ett sidscrollande plattformsspel. Med sidscrollande menas att man enbart hoppar i två dimensioner – i sidled och uppåt/nedåt. Spelet har hämtat väldigt mycket från andra spel i genren. Det är faktiskt svårt att hitta något som känns genuint för Ayo The Clown. Den överraskande, svävande stridsvagnen är dock en vad jag vet unik detalj.

Precis som i liknande spel gäller det att samla saker. Det finns mängder av ädelstenar som kan bytas mot värdefulla saker i spelets byar. Andra samlarföremål är slickepinnar och nallar. Sedan stöter man även på personer som ger dig i uppdrag att samla olika föremål.

Att hajar är farliga är ju ganska naturligt. Men krabbor? Jo, precis som i Super Mario-spelen är de också farliga. Nu är dock inte alla som ser snälla ut verkligen snälla. Höns är exempel på dessa. Man kan bekämpa fienden på två sätt – hoppa på dem eller använda något av vapnen. Vapnen kan dock bara användas i begränsad omfattning.

Grafiken är som sagt urgullig. Den är färgglad och lagom barnslig. Till och med de läskigaste fienderna är mer eller mindre gulliga. Musiken passar väl in i övriga spelet. Den är glad och säkerligen kommer vissa att nynna med i melodierna. Dock är melodislingorna korta. Det gör att musiken snart blir enformig.

Ayo The Clown var en positiv överraskning. Bakom en yta som hittad ur en småbarnsfilm finns ett spel som även kan tilltala vuxna. Spelet är dock för svårt för de allra yngsta barnen. När man väl börjat spela är Ayo The Clown svårt att lägga ifrån sig. Dessutom är spelet ganska omfattande.

 

Det Bra

  • Gullig grafik
  • Barnvänligt
  • Lagom svårt
  • Svårt att lägga ifrån sig

Det Dåliga

  • Grafiken passar inte riktigt in då spelet inte är för riktigt små barn
  • Repetitiv musik
7

Skriven av: Mats Ernofsson