Playstation 4 är här och först ut på den outforskade mark som vi kallar för ”nästa generationen” konsoler är Battlefield 4. Med Frostbite 3-motorn till sin hjälp siktar DICE och EA Games på att imponera såväl grafiskt som spelmässigt, men exakt hur bra har de lyckats med det?
Playstation 4 är här och först ut på den outforskade mark som vi kallar för ”nästa generationens” konsoler är Battlefield 4. Med Frostbite 3-motorn till sin hjälp siktar DICE och EA Games på att imponera såväl grafiskt som spelmässigt, men exakt hur bra har de lyckats med det?
I kampanjen, eller enspelarläget, antar man rollen som sergeant Recker. Han är en officer i en US spec ops-grupp kallad Tombstone. Efter ett misslyckat uppdrag i Azerbajdzjan där gruppens förra ledare dog under tragiska omständigheter äntrar Recker rollen som ledare för gruppen. Konflikter mellan USA, Kina och Ryssland ger dock gruppen snabbt en anledning att rycka ut igen, men inte med mycket mer information kring deras uppdrag än att de precis vet vilken plats de ska bege sig till härnäst.
Anledningen till varför Tombstone rycks ut i tjänst är med andra ord rätt vag. Men handlingen i spelet läggs å andra sidan med stor medvetenhet på gruppens tre-fyra karaktärer och deras kamp genom det krig som pågår. Kampanjens vikt ligger huvudsakligen på karaktärerna i sig och betonar med jämna mellanrum gruppens slitningar sedan deras föregående uppdrag i Azerbajdzjan. Det är en intressant infallsvinkel som gör att spelet skiljer sig en del från seriens föregående kampanjer. Detta då all spänning i tidigare spel förväntats komma från kriget i sig.
De områden man besöker under kampanjens gång visar alla på en häpnadsväckande detaljrikedom och är dessutom till stora delar även förstörbara. Spelet pressar till 99% av fallen PS4:ans hårdvara till max och är i stort sett direkt jämförbar med PC-versionen. Vad som dock gör kampanjen något mer svårsmält är dess repetitiva upplägg där alla eldstrider går till på precis samma vis. Inför varje stridsscen introduceras man för ett enormt slagfält med mängder av fiender att skjuta ner och en enda ynklig utväg som befinner sig längst bort på kartan. Varje område har minst ett moment av denna sort och tvingar en som spelare alltid att, sakta men säkert, skjuta sig förbi vartenda litet infanteri innan man når slutdestinationen.
Det finns dock verktyg för att göra striderna mer intressanta, men dessa är inte tillräckligt väl genomförda för att de ska fungera. Man tilldelas bland annat en speciell kikare som ger en möjlighet att markera fiender på slagfältet. Det gör att man kan beordra sin grupp att attackera de markerade fienderna, men inte till någon som helst fördel. Fienderna förblir likväl fixerade på gruppledaren och vägrar släppa fokus vilket bidrar till ett väldigt ointressant duckande och skjutande. I det stora hela är dock kampanjen en hyfsat frisk vind i ett annars rätt så enformigt upplägg. Den varar i ungefär sju timmar och erbjuder trots allt på en del intressanta ögonblick.
Men Battlefield spelar man inte nödvändigtvis bara för kampanjens skull, det är ju ändå i multiplayerläget man finner större delen av alla godsaker. I Battlefield 4 har DICE öppnat portarna ytterligare till deras enorma onlinedel specifikt för de som inte känner sig så trygga i allt vad Battlefield står för. Detta via det nya alternativet i multiplayermenyn kallat Test Range som är en liten ö som ger både erfarna och oerfarna spelare chansen att testa många av alla de vapen och fordon Battlefield 4 har till sitt förfogande. På ön kan man ägna sig åt allt från prickskytte till övningsflygturer i sin egen takt, utan att behöva ha några hetsiga fiender i hälarna.
För de som känner sig lite mer säkra på sin sak, eller som inte känner för att lulla runt, finns det förstås en hel del andra multiplayeralternativ att välja mellan. Bland annat finns välkända spellägen som Conquest och Rush, men även nya spellägen som Obliteration Mode där spelare slåss om kontrollen över en bomb som slumpmässigt placeras ut någonstans på kartan.
Den mest märkbara skillnaden på onlineläget är utan tvekan levolution. Via en enda spelares åverkan kan man få en hel bana att ändra utseende och upplägg. För att förtydliga kan man som spelare välja att spränga större byggnader eller byggnationer för att förändra eller försämra förhållanden på en bana. Exempel på vad man kan förstöra kan vara en vattenfördämning, en bro eller en större byggnad. Genom att riva stora byggnader kan man spärra vissa vägar och genom att spränga en vattenfördämning kan man få en hel stad att hamna under vatten och därför tvinga både fiender samt det egna laget att nyttja spelets vattenfordon istället för de normala vägarna. Detta behöver inte nödvändigtvis ge ett specifikt lag övertaget utan kan istället i vissa fall ge banorna ett annorlunda utseende och därför bidra med lite omväxling.
Utöver levolution har DICE lämnat ytterligare utrymme för förändring genom att låta spelare använda sig av surfplattor i vissa spellägen. I dessa spellägen kan man via appen Battlelog hjälpa sitt lag genom att exempelvis varna för inkommande fiender eller placera ut attackplan på designerade platser. Detta alternativ sumpar dessutom inte möjligheten att samla poäng till sin profil och de närapå oändligt många uppgraderingar som finns att tillgå, då man enkelt kan logga in med sin användare på appen.
Multiplayerläget är kort sagt den största delen av Battlefield 4. Det är nämligen inte bara där större delen av allt material finns tillgängligt utan det är även där PS4:an får chans att spänna musklerna på riktigt, samtidigt som de extremt välgjorda ljudeffekterna får en chans att glänsa. De ibland skrämmande stora matcherna på 64 spelare drar nämligen inte ner bilduppdateringen ett dugg och de konstant smällande granaterna och ständigt vinande kulorna får surroundsystemet att bli värt varenda krona. De få saker som finns att klaga på är verkligen få när det kommer till multiplayer och onlinedelen, men något man bör veta är att det finns en del smärre buggar här och där.
Allt som allt skulle man kunna kalla Battlefield 4 för en oas av oändligt mycket kul, även om oasen i detta fall har ett par brister på de något mindre viktiga områdena. Man kan spendera hur mycket tid som helst i de enorma mängder av valmöjligheter som onlineläget besitter och det är få spel som har något liknande att erbjuda.
Fotnot
Sannie driver även en spelblogg där han denna vecka ägnar sig till 100% åt Playstation 4 och allt den har att erbjuda. Läs mer på GamingForLife.blogg.se.
Det Bra
- Grafik
- Ljudeffekter
- Levolution
- Multiplayer
Det Dåliga
- Vissa brister i kampanjen
- En del buggar