Beautiful Katamari

Av i i Recensioner, 2 Mer

Beautiful Katamari

Konstig, konstigare, konstigast, galen, galnare, Beautiful Katamari. Ja det är väl ungefär så det känns att spela det senaste alstret ur Katamari-serien, riktigt underligt och kolossalt galet, men det är det inget fel på så länge man gör det på rätt sätt.

Katamarispelen har alltid gått ut på en enda sak och det är att rädda världen genom att rulla katamaris. Börja rulla små nätta katamaris till stora groteska saker som slukar allt från katter, hundar och människor till bilar hus och så småningom hela kontinenter. Men anledningen till varför man börjar rulla katamaris beror allt som oftast inte på vilken sak som helst, utan oftast är det kungen av kosmos som ställt till det.

Denna gång har kungen av kosmos oavsiktligt lyckats göra hål i himlen under en tennismatch med hjälp av sitt rack och sin tennisboll. Han missbedömde sin styrka och sin skicklighet, vilket resulterade i ett stort svart hål i himlen som suger upp allt i sin omgivning, ja allt från molnen på jorden till alla planeter i solsystemet. Det är nu upp till kungens son, prinsen, att hjälpa sin far med att återställa kosmos till dess ursprungliga form och det enda sättet att göra det hela på är att rulla gigantiska katamaris som kungen sedan förvandlar till nya planeter. Det kan ju inte bli mer självklart än såhär.

Som ni säkert förstår så är storyn även i detta spel inte något att lägga på minnet och öppna ögonen för, utan snarare något som bara finns där. Spelet handlar heller inte om snygg grafik, våld, eller något annat som är väldigt vanligt för dagens spel, spelet handlar om ren och skär spelglädje i sin allra renaste form. Skippa nakna brudar, blod över hela skärmen och en himlars massa action, ta istället fram det stylistiska och bered dig på en ny värld av spelglädje.

Katamari bevisar en hel del med sitt udda upplägg och imponerar på många vis, både genom fantastisk stil och genom fullkomlig nonchalans mot mycket av det som alla andra spel i dagsläget har att bjuda på. Men det som spelet i mina ögon gör bäst är dess avslappnade stil och sin enorma förmåga att få en att vilja ”rulla mer”. Spelet är kort sagt väldigt beroendeframkallande och kan få en att sitta i flera timmar rullandes på katamaris. Mycket på grund av de snabba och intensiva banorna och det simpla upplägg som spelet kretsar kring, men även på grund av flummig japansk musik som får en att må riktigt bra.

Tyvärr är dock inte spelet bara guld och gröna skogar, det finns fel och brister som faktiskt sumpar en hel del i ganska många lägen. Ett av de felen är kameran som allt som oftast fastnar i någon skum vinkel och hindrar en från att se vart man ska rulla härnäst, vilket resulterar i att man krockar med saker som är på tok för stora att rulla upp just då.

Sedan vill jag även påpeka att det kan kännas trist att alltid börja från noll på varenda bana, att börja rulla små gem och suddgummin kan vara kul till en början, men efter att ha rullat upp suddgummin och gem i ett tiotal banor i rad kan man tycka att det skulle ha varit skönt att få börja med att rulla upp människor i början på nästa uppdrag. Nog för att man får chans att rulla upp en hel del människor under spelets gång, men att inte alltid behöva börja på samma sätt är ett önskemål från min sida.

Det finns ytterligare en brist i spelet och det är att det är relativt kort och framåt slutet ganska oengagerande. Spelets avslappnade sätt får inte spelaren att vilja klara alla banor till 100%, det känns inte som att spelet vill att man ska göra det. Detta kortar tyvärr ner spelets i övrigt ganska korta speltid till ännu mindre trots att det finns en hel del mer att göra. Det finns dock multiplayer att ägna sig åt och en hel del över Xbox Live att kolla in, men tyvärr inget som är lika medryckande som singleplayerdelen.

Allt som allt har spelet allt man kan önska sig, spelglädje och åter spelglädje toppat med ytterligare lite spelglädje och en riktigt härlig stil. Spelet innehåller kanske inte en hel evighets roande men tillräckligt för att det ska vara värt att spendera pengar på. Spelet kostar dessutom inte lika mycket som många andra spel, vilket gör att det finns all skäl i världen att köpa det. Varma rekommendationer från min sida.

Det Bra

  • Stylistiskt
  • Beroendeframkallande
  • Ren spelglädje

Det Dåliga

  • Bråkig kamera
  • Kort
7

Skriven av: Sannie Jönsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...