Blue Yeti Nano

Av i i Recensioner, 2 Mer

Blue Yeti Nano

Den populära mikrofonen Yeti från Blue har fått en lillebror. Har Blue lyckats skapa en mindre mikrofon utan att tumma på kvaliteten?

Blue Yeti (läs gärna min recension här) är en stor klump att ha på skrivbordet. Den har dock bra ljudkvalitet och flera finesser. Yeti Nano ser precis ut som storebror men är betydligt mindre samt har lite färre funktioner. Prismässigt skiljer dock inte mycket. Bara 100 kr närmare bestämt. Yeti kostar 1 300 kr och Yeti Nano 1 200 kr i nuläget.

Den största skillnaden mellan Yeti och Yeti Nano är att Yeti har fyra upptagningsmönster medan det enbart finns två hos Yeti Nano – cardoid och omnidirectional. Med dessa två kommer man dock långt. Det finns en knapp på mikrofonen med vars hjälp man byter mellan de två lägena. Cardoid innebär att mikrofonen enbart tar upp ljud framifrån. Perfekt för streaming av en spelsession eller en podcast. Omnidirectional innebär att mikrofonen tar upp ljud från alla håll. Det är lämpligt om man exempelvis intervjuar någon som sitter på andra sidan mikrofonen eller om man av någon annan anledning har ljudkällor runt om micken.

Den andra stora skillnaden är att man inte kan ändra känsligheten (gain) på mikrofonen. Det är enligt mig en stor svaghet. Känsligheten måste justeras via ett medföljande program, Sherpa, vilket givetvis är betydligt bökigare.

Designmässigt är Yeti Nano en hit. Att den är betydligt mindre än storebror gör utseendet mindre klumpigt vilket är estetiskt tilltalande. Mikrofonen sitter på en praktisk ställning som möjliggör snabb och enkel justering av vinkeln. Yeti Nano kan placeras på ett kamerastativ, men också på ett mikrofonstativ tack vare en medföljande adapter.

På undersidan finns uttag för USB-anslutning till datorn samt hörlursuttag. Förutom knappen för att byta upptagningsmönster finns även en för att justera hörlurarnas volym. Den fungerar även som en på- / avknapp. En grön ring förkunnar att mikrofonen är aktiv, en röd att den är avstängd.

Ljudkvaliteten ligger på 24 bitar, 48 kHz. Samplingsfrekvensen kan dock sänkas via Sherpa. Mikrofonen använder ingen digital signalbearbetning, DSP (digital signal processing). Det innebär att ljudet inte på något sätt påverkas av någon digital omvandling utan man kan likna signalens utkvalitet vid de professionella fotografernas rådata. Att mikrofonen saknar DSP innebär till viss del att den är känsligare för hur den placeras och inställningen av känslighet, gain.

Blue Yeti Nano är enkel att använda med en plug and play-funktion som gör att den kan användas direkt. Mikrofonen fungerade då utmärkt, men om man vill justera gain måste man som sagt installera Blue Sherpa.

Oavsett om jag använder cardoid eller omnidirectional hörs röster mycket klart och naturtroget över såväl mellanregister som diskant. Basen är något klenare, men den är ofta inte det viktigaste vid exempelvis en podcast eller en röstpåläggning av en spelsession utan är viktigare vid musik. Det senare har jag inte kunnat testa live utan min bedömning utgår främst från röster. Vid omnidirectional ljudupptagning hörs röster bra från alla håll även om det finns en liten tendens att röster rakt från sidan hörs något svagare.

Blue Yeti Nano gör det mesta rätt. Mikrofonen är lätt att använda. Ljudet är klart och tydligt även om basen är något klen. Den största nackdelen är att det inte finns någon kontroll på mikrofonen för gain. Prissättningen är lite underlig. Yeti Nano är bara 100 kr billigare än storebror. Det gör den senare betydligt mer prisvärd.

Det Bra

  • Bra ljud
  • Enkel att använda
  • Snygg
  • Bra upptag från alla håll

Det Dåliga

  • Ingen gainkontroll på mikrofonen
  • Bara 100 kr billigare än storebror
  • Något klen bas
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...